Aurora Király „chestionează realitatea“ la Timişoara, având-o curator pe Liviana Dan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magda Cârneci, Mitul naţional şi
eu (2), 2013. O fotografie mai veche de Aurora Király
Magda Cârneci, Mitul naţional şi eu (2), 2013. O fotografie mai veche de Aurora Király

Vineri 4 martie, de la ora 18.00, în incinta Călina Spaţiu de Artă Contemporană din Timişoara (str. Mărăşeşti, nr. 1-3), va avea loc vernisajul expoziţiei intitulate „Reality check“, semnată de Aurora Király, una dintre cele mai cunoscute artiste vizuale contemporane din România, şi curatoriată de apreciata Liviana Dan. Expoziţia va rămâne deschisă până pe 9 aprilie 2016.

Călina Spaţiu de Artă Contemporană prezintă în perioada următoare „Reality check“, un proiect solo al artistei Aurora Király. Deschisă în perioada 4 martie – 9 aprilie 2016 (program de vizitare: luni-vineri, orele 10.00 – 18.00; sâmbătă, orele 11.00 – 15.00), expoziţia este curatoriată de Liviana Dan în cadrul platformei „The Installation Projects“. Iată în continuare cum prezintă renumita curatoare acest nou proiect expoziţional al său.

Aurora Király alege pentru proiectul «Reality Check» o frecventa unica de comunicare cu lumea. Limbajul ca arta alterneaza cu retorica omogena a sistemului de informare modern si intre aceste planuri apare un subtil transfer de substanta. Intimitatea domestica a scrisului, eleganta formala a fotografiei si o lumina speciala spun mereu o poveste buna. Straturi de emotie si consultanta reitereaza viata adevarata.

Din lunga istorie a avangardei abstracte Aurora Király preia si leaga inevitabil arta de cunoastere. Liniile care organizeaza opera sint austere dar serene. Dimensiunea conceptuala este asociata cu istoria, speranta, trauma, memoria, relatiile umane, gindurile unui copil, gradina, ultima zapada...

Un sens profund urmăreşte infuziile de limbaj şi real-life şi acceptă codul experimental pentru diverse necesităţi cotidiene.

De-a lungul timpului, activitatea Aurorei Király a sondat domeniul artei contemporane din diverse perspective. In anii ’90 si 2000 proiectele sale au explorat capacitatea fotografiei de a inregistra cotidianul, combinind concomitent fragmente autoreferentiale cu aspecte documentare ale vietii de zi cu zi. Fotografiile sale alb-negru si color, se concentreaza pe detalii care in mod obisnuit trec neobservate, pe ‘fixarea’ unor momente personale, in dorinta de a pastra aceste fragmente, de a le intelege si de a reflecta asupra existentei.

Aurora Király

Din 2007 preda la Departamentul Fotografie si Imagine Dinamica al Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti, experienta care a facut-o sa isi reevalueze activitatea artistica si sa revina cu proiecte noi, mature si profunde. Lucrarile sale actuale pun in discutie sursele la care apeleaza artistul contemporan in alegerea tematicilor si modul cum se raporteaza la context/istoria recenta/istoria artei. Influenta tendintelor internationale si a pietei de arta asupra productiei artistice, creatia si practicile artistilor care isi ’asculta’ si asuma o ’voce’ proprie sunt citeva dintre problematicile care o preocupa in prezent.

A expus / selectie / la MNAC, Alert Studio, Victoria Art Center, Kalinderu Medialab, Centrul International de Arta Contemporana, Fotogaleria GAD, Muzeul Colectiilor - Bucuresti, Centrul Cultural Sindan - Cluj, l’espace En Cours - Paris, Paromlin Gallery - Zagreb, National Art Gallery - Sofia, Muzeul Brukenthal - Sibiu, Muzeul de fotografie - Kecskemet, Palazzo Bricherasio - Torino, Galeria din cetate - Tg. Mures, s.a.

Atit in creatia sa artistica cit si in proiectele pe care le intreprinde ca manager cultural sau curator Aurora Király este preocupata de cercetarea fenomenului artistic contemporan si interesata sa contribuie la recuperarea istoriei artei romanesti recente.

Dupa absolvirea Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti (1994) si a masterului in management cultural EcumeEst la Dijon (1998) a efectuat o serie de stagii in curatoriat si management cultural la Akademie Schloss Solitude - Stuttgart, Bienala Manifesta2 - Luxemburg, la Muzeul de Arta Contemporana din Belgrad iar in 1999 a fost curator-asistent in proiectul Report realizat de Judit Angel in Pavilionul Romaniei de la Venezia.

Oportunitatile institutionale limitate disponibile pe scena artistica romaneasca la inceputul anilor 2000 au provocat-o sa se implice in initierea unei structuri de promovare a artei contemporane. In 2001 infiinteaza Galeria Noua – spatiu expozitional axat pe fotografie si proiecte care implica noile tehnologii – ce a avut o contributie majora pe scena de arta romaneasca si nu numai. In perioada 2001-2008 a organizat la Galeria Noua prezentari si conferinte cu invitati importanti din zona artei contemporane, cum ar fi: Christine Frisinghelli (Camera Austria), Roger M. Buergel (Director Artistic Documenta 12), Ricardo Bofil (architect) si a curatoriat peste 200 de expozitii cu artisti importanti, precum: Elina Brotherus, Hélène Binet, Ola Pehrson, Biggert & Bergström, Sabine Bitter & Helmut Weber, Karen Kipphoff, Federico Camara, Krassimir Terziev, Ion Grigorescu, Teodor Graur, Gheorghe Rasovszky, Iosif Király, Calin Dan, Dan Mihaltianu, Alexandru Antik, Alexandra Croitoru, Irina Botea, Ioana Nemes, Vlad Nanca, Matei Bejenaru, Alexandru Patatics, Jozsef Bartha si multi altii.

Dupa incheierea programului expozitional, in 2008, Aurora Király continua sa realizeze proiecte in cadrul Asociatiei Galeria Noua, unde este director si in prezent. Amintim doar cateva dintre proiectele de amploare pe care le-a coordonat: cartea bilingva Fotografia in arta contemporana. Tendinte in Romania dupa 1989, publicata in 2007 la editura UNARTE, Marturii XXI – Revizitind trecutul, o colectie de interviuri video cu artisti, critici de arta si curatori romani din diferite generatii (intre 2007-2012) ce pot fi accesate online la adresa www.galerianoua.tumblr.com, proiectul si publicatia CitiesMethodologies Bucharest in 2010-2011.

Din 2012 se implica in proiecte educationale care promoveaza arta contemporana.“

Platforma “The Installation Projects”

Initiata in toamna anului 2015 platforma “The Installation Projects” cuprinde o serie expozitii curatoriate de Liviana Dan la Calina Spatiu de Arta Contemporana - un proeminent spatiu non-profit din Timisoara dedicat artei contemporane.

“The Installation Projects” furnizeaza fundalul si informarea contextuala asupra unui termen aplicat practicilor de arta care implica instalarea si configurarea obiectelor in spatiu.

Totalitatea obiectelor si a spatiului formeaza opera de arta. Uneori cu structura permanenta, efemera insa in mod uzual, instalatia este mai mult un mod de productie si de amplasare, decat o miscare sau un stil. Este o experienta subiectiva cu putere persuasiva certa. Prioritatea instalatiei ramane identitatea reflexiva a operei de arta.

Artistii invitati de curatoarea Liviana Dan pentru a prezenta expozitii solo in cadrul platformei “The Installation Projects” sunt: Iulia Toma, Vlad Nanca, Apparatus 22 si Aurora Király.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite