Ada Solomon: „Este onorant să te aşezi la aceeaşi masă cu oameni care au făcut istorie în cinematografia mondială“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătoarea Ada Solomon, împreună cu regizorul Corneliu Porumboiu şi cu scenaristul Răzvan Rădulescu au reprezentat România la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (6-16 februarie), în cadrul întâlnirilor Berlinale Talents. Cineaştii şi-au împărtăşit, împreună cu o serie de experţi din industria cinematografică, experienţele în acest domeniu în faţa celor mai promiţătoare 300 de tinere talente din întreaga lume.

Peste 120 de experţi internaţionali s-au concentrat pe importanţa firului narativ într-un film de succes, în perioada 8 - 13 februarie, la teatrul Hebbel am Ufer din Berlin. Programul de anul acesta a tematizat, pe lângă fineţurile unui scenariu de succes, şi tehnica creării unor caractere puternice şi dezvoltarea unor lumi de poveste prin introducerea unor formate narative inovatoare.

„Sigur că este extrem de onorant să te aşezi la aceeaşi masă cu producători şi cu oameni care au făcut într-un fel istorie în cinematografia mondială şi să vezi că, de fapt, sunt oameni ca şi tine, cu aceleaşi probleme într-un fel. Pentru mine, impresia cea mai puternică a fost legată de Bertha Navarro, producătoarea, printre multe altele, a 'Labiritului lui Pan', care este o doamnă de o discreţie absolută, zâmbitoare şi extrem de modestă, dar în acelaşi timp, în momentul în care începe să povestească, îi simţi determinarea şi pasiunea pentru ceea ce face, fără să facă un caz din ce face“, a declarat Ada Solomon pentru Mediafax. 

Tinerii mă încarcă în primul rând cu energia lor, cu visele lor, cu originalitatea soluţiilor sau ideilor pe care le au. Îmi face fizic şi psihic bine şi e important. Ada Solomon, producătoare

De asemenea, aceasta a apreciat că este „foarte plăcut să vezi că, indiferent dacă eşti din Mexic, Argentina, din România sau Thailanda, via Hong Kong“, lucrurile funcţionează la fel şi parcursul este acelaşi, ceea ce contează fiind „încrederea în cei cu care lucrezi, buna relaţionare şi construcţia de echipă“.

În ceea ce îi priveşte pe participanţii la Berlinale Talents, Ada Solomon a precizat că pentru ea este întotdeauna o chestiune „foarte egoistă“ să participe la întâlniri unde sunt oameni tineri, pentru că o încarcă „în primul rând cu energia lor, cu visele lor, cu originalitatea soluţiilor sau ideilor pe care le au". „Îmi face fizic şi psihic bine şi e important", a explicat aceasta.

corneliu porumboiu

Corneliu Porumboiu

Regizorul Corneliu Porumboiu a declarat pentru Mediafax că Berlinale Talents a fost o experienţă interesantă alături de doi regizori pe care îi apreciază. „Am discutat cu Warwick Thornton, un tânăr curios. A fost interesant. A fost o discuţie destul de aplicată, erau trei filme diferite, dar asemănătoare din punct de vedere al organizatorilor. A fost o discuţie mai mult lămuritoare. (...) La tipul acesta de discuţii, când audienţa este foarte mare, te şi limitează cumva, poţi să dai nişte direcţii sau să vorbeşti despre cum vezi tu (lucrurile, n.r.)“, a mai spus acesta.

Renumitul scenarist Răzvan Rădulescu, autor, printre altele, al scenariului premiat cu Ursul de Aur 2013 „Poziţia copilului“, la Berlinale, a pus accentul pe dezvoltarea personajelor în scenariul de film, alături de colegii săi Tony Grisoni („Spaimă şi scârbă în Las Vegas/ Fear and Loathing in Las Vegas“) şi Claudia Llosa („Laptele deznădejdii/ La teta asustada„, „Aloft“).

Reţeta găsirii poveştii potrivite, dezvoltarea unui proiect şi comercializarea acestuia au fost trei puncte importante în discursul producătorilor Ada Solomon („Poziţia copilului“) şi Bertha Navarro („Labirintul lui Pan/ Pan's Labyrinth“).

Tinerele talente selectate din România să participe la cea de-a 12-a ediţie a Berlinale Talents au fost editorul Alexandru Petru, producătoarea Gabriela Suciu, regizoarea Adina Istrate şi actriţa Elena Andreea Vasile, ultimele două participând cu susţinerea Institutului Cultural Român de la Berlin.

.

Totodată, creatorii de film au dezbătut în jurul formatului hibrid al filmului şi au analizat cum se încalcă regulile şi graniţele formale dintre genuri. Trei importanţi regizori, care şi-au prezintat şi cele mai recente filme în festival, au vorbit despre beneficiile utilizării unor strategii documentare şi narative inovatoare. Cei care au discutat despre aceste beneficii sunt Corneliu Porumboiu („Al doilea joc"), Warwick Thornton („The Darkside") şi Sophie Hyde („52 Tuesdays").

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite