Actualitatea BD românească 2013: Divizia „stranierilor“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul anului trecut am trecut în revistă, împreună, noutăţile din domeniul benzii desenate din România. Ştiaţi, însă, că autorii BD români sunt publicaţi şi în străinătate? Într-adevăr, dezamăgiţi că nu pot publica benzi desenate în România, ei au ales calea exilului, pentru a-şi putea împlini pasiunea şi vocaţia artistică.

Cel mai cunoscut autor BD român din Franţa este Mircea Arapu. El a plecat din ţară la sfârşitul anilor ’70 cu gândul de a publica benzi desenate în revista Pif Gadget. După multe peripeţii, a ajuns să lucreze pentru mitica revistă atât în anii ’80, când a preluat personajul „Arthur le fantome“ (al cărui creator, Jean Cezard, decedase în 1977), cât şi în anii 2000 când a fost redactor la revista lunară Pif Gadget, condusă de François Corteggiani. 

În anul 2010, poveştile cu „Arthur le Fantome“ desenate de Arapu au fost reeditate în trei volume apărute la editura franceză „Taupinambour“. Mulţumit de colaborare, editorul i-a propus compatriotului nostru să deseneze coperte originale la integrala aventurilor cu „Arthur“ desenate de Cezard, dar şi la seria „Les As“, desenată de Greg.

image

Coperta albumului „Arthur le fantome“, desenată de Mircea Arapu

Aşa încât, în anul 2013 Mircea Arapu a desenat 8 noi coperte la albume cu „Arthur le fantome“. Tot în acest an el a fost invitat şi a participat la Salonul Cărţii şi al Benzii Desenate de la Damparis (Jura), în mai, şi la Festivalul BD de la Paris, în noiembrie.

image

Coperta albumului  „La Rose et la Croix“, desenată de Augustin Popescu

Alţi doi compatrioţi, fraţii Dan şi Augustin Popescu din Buzău, s-au expatriat şi ei în Franţa, în 2012. Au publicat mai multe albume BD istorice şi de ficţiune la editura Soleil. Anul trecut, Augustin a semnat albumul „L` Arcane“ (volumul 5 din seria „La Rose et la Croix“, după un scenariu scris de Richemond şi Jarry) iar fratele său, Dan, a desenat story-board-ul la volumul 4 dintr-o ambiţioasă serie bestseller în 12 volume, „L`Histoire de France en BD pour les Nuls“ („Istoria Franţei în Benzi Desenate pentru... neştiutori“). Volumul 5 urmează să apară chiar în aceste zile, la editura „First Editions“. În noiembrie, cei doi talentaţi fraţi au fost invitaţi de onoare la Salonul de benzi desenate „Bulles en NorD“ din oraşul Lys Lez Lannoy.

image

Coperta „L`Histoire de France en BD pour les Nuls“, desenată de Dan Popescu

Din Franţa trecem oceanul şi ajungem la New York, acolo unde locuieşte şi lucrează din 1991, un alt compatriot de-al nostru, celebrul Sandu Florea. Doar în 2013, Sandu Florea a desenat nr. 16, 17, 18, 19 din seria „Suicide Squad“, precum şi mai multe episoade din „Superman/Wonder Women“ care vor apărea în 2014, începând din ianuarie, la editura „DC Comics“. A reluat colaborarea cu editura „Marvel Comics“ unde desenează noi episoade din „Dark Wolverine“. În iulie, a participat, ca invitat de onoare, la Convenţia Internaţională de benzi desenate „La Mole“ din Mexico City, Mexic.

image

Personajul „Flash“ desenat de Sandu Florea

Revenim mai aproape de noi, la vecinii sârbi şi ‒ în revista „Stripoteka“ nr. 1085, din ianuarie 2013 ‒ citim banda desenată „A kraiu Krajeva“, desenată după un scenariu de Marko Stojanovic de către Adrian Barbu! Adrian Barbu este clujean, animatorul Clubului Comics Cluj. Cu această bandă desenată a câştigat concursul organizat în cadrul Salonului Internaţional al Benzii Desenate de la Belgrad, în anul precedent. El este primul român publicat în această revistă sârbească, cea mai importantă din fosta Iugoslavie, apărând săptămânal, fără întrerupere, de 44 de ani ! În luna iunie a aceluiaşi an, Adrian Barbu a participat – ca invitat de onoare – la cea de-a 15 ediţie a „Întâlnirii creatorilor BD din ţările balcanice“!

În anul 2012, şi mai înainte, şi alţi autori BD români au fost publicaţi de edituri prestigioase din Statele Unite (Victor Drujiniu), Franţa (Alex Talambă, Ileana Surducan, Cristian Păcurariu), Italia (Costel Curelaru), etc. Toţi aceşti desenatori, indiferent dacă mai locuiesc în România sau au primit de mulţi ani cetăţenia franceză sau americană, nu-şi reneagă niciodată originile româneşti, ba chiar se mândresc cu ele. Un singur exemplu: Sandu Florea, care are cetăţenie americană de vreo 15 ani, este prezentat pe Comic Vine, cea mai mare enciclopedie online a comics-ului american, drept „Romanian comic artist“.

Cu toate acestea nu pot să nu remarc, cu tristeţe şi amărăciune, că aceşti artişti BD, adevăraţi ambasadori ai artei româneşti peste hotare, nu există pentru Institutul Cultural Român. Deşi misiunea ICR este, conform legii „promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei. Creşterea vizibilităţii valorilor culturale româneşti în lume constituie scopul principal al activităţilor desfăşurate de ICR“, experţii de acolo plimbă prin lume (şi le îndeasă buzunarele cu bani) ‒ ca reprezentanţi de frunte ai benzii desenate româneşti ‒ o gaşcă de cartier formată din pornografi, plagiatori, indivizi care nu au publicat niciodată BD, ci doar mâzgălesc pereţii instituţiilor publice cu graffitti, şi pentru asta ar trebui arestaţi de poliţie, nu promovaţi ca „artişti“. Mai trebuie însă să ne mire acest lucru?

Asupra acestui subiect vom reveni cu detalii într-un articol viitor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite