300 de desene inedite ce aparţin lui Andy Warhol vor fi publicate la muzeul Louisiana din Danemarca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Fată serioasă”  (Andy Warhol, 1950) FOTO: The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc
„Fată serioasă”  (Andy Warhol, 1950) FOTO: The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc

300 de desene din anii ’50 semnate de Andy Warhol vor fi făcute publice săptămâna viitoare. Lucrările dezvăluie o latură mai puţin cunoscută a artistului.

„Mai mult Egon Schiele decât pop-art”, scrie publicaţia „The Guardian” despre desenele lui Warhol, necunoscute publicului şi aproape uitate, timp de peste 20 de ani.

Daniel Blau, cel care se ocupă de galerie, a contactat Fundaţia Andy Warhol din New York, sperând să găsească lucrări nepublicate ale artistului.

„Mi s-a părut incredibil. Depozitul Fundaţiei Warhol la Crozier este ca un spital: o cameră mare, cu nişte mese metalice în mijloc şi cu uşi imense. Tot ce trebuie să faci când ajungi acolo este să aştepţi, până când cineva îţi aduce lucrările. Când le-am văzut am fost uimit. Nu m-am aşteptat să găsesc ceva de genul acela. 

Este ca şi cum cineva îţi deschide sub nas un cufăr plin cu jucăriile tale preferate din copilărie, pe care nu le-ai mai văzut de când au fost ascunse într-un depozit, imediat după ce ai început să mergi la şcoală. Apoi, treizeci de ani mai târziu, apare cineva şi te întreabă: Îţi aminteşti de toate lucrurile acestea? Şi da, bineînţeles că mi-am amintit!” a povestit Blau, într-un interviu pentru ziarul britanic.

andy warhol2

Cele 300 de lucrări din anii ’50 sunt o adevărată revelaţie. Desenele care vor fi făcute publice săptămâna viitoare lasă la vedere multe dintre influenţele şi obiceiurile lui Warhol: „Poţi vedea foarte bine din ce direcţie vine arta sa. Era un adevărat maestru.”

Desenele vor fi publicate într-o nouă carte editată de Blau şi care va fi expusă la Muzeul Louisiana din Danemarca, apoi în Olanda, putând să fie şi cumpărată de către cei care doresc. Lucrările lui Warhol sunt încă solicitate de colecţionarii care îşi permit să plătească sume fabuloase pentru ele.

warhol3

Dacă, pe de o parte, desenele din anii ’50 ar putea să adauge o nouă dimensiune artei lui Warhol, pe de altă parte, ele ar putea să îşi transmită propriile mesaje.

„Încă le mai analizez şi le descopăr pe rând, este un proces fascinant”, declară Blau.

Unele dintre poveşti sunt ceva mai clare decât celelalte. De exemplu, există desene ce reprezintă un tânăr ce îşi injectează droguri, care aminteşte de o ilustraţie din 1951 semnată de Warhol, „The Nation’s Nightmare”, acesta fiind şi numele unui program anti-drog al CBS Radio.

Un alt desen, reprezentând o fată ce stă întinsă pe spate, a devenit ulterior coperta albumului „Blue Lights”, înregistrat de chitaristul de jazz Kenny Burrell.

Sursa Foto: The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite