Diplomație culturală în Austria cu Orchestra Operei Naționale din București, dirijată de Daniel Jinga

0
0
Publicat:

După trei ani în care obiceiul concertelor de Ziua Națională a României în lume părea că s-a stins, 2023 revine în forță.

 Prima apariție de proporții este cea a Orchestrei Operei Naționale din București, condusă de dirijorul Daniel Jinga, solistă soprana Oana Șerban, care a deschis seria manifestărilor de la Viena în seara de 26 noiembrie, în sala Das MuTh. Programul propus a avut ca temă centrală valsul, alternând opusuri din repertoriul standard compus de celebrii membri ai familiei Strauss și nu numai, cu valsuri extrase din creația lui Iosif Ivanovici - nu mai puțin celebrul Valurile Dunării - , Eugen Doga, George Grigoriu și alții. Evenimentul a fost organizat de Ambasada României din Austria în parteneriat cu Opera Națională București, în bună măsură cu o discretă dar consistentă finanțare privată, concertul fiind deschis de alocuțiunea dedicată moștenirii culturale comune a Ambasadorului României la Viena, E.S. Domnul Emil Hurezeanu, care ne-a declarat, de altfel, înaintea concertului:  „Suntem foarte bucuroşi că am putut organiza al doilea desant al Operei Naționale București la Viena, după ce în iulie, anul acesta, Opera de la Bucureşti a cântat la Viena opereta Crai Nou, în memoria lui Ciprian Porumbescu care a fost student aici, care a compus aici, care a condus organizații civice naționale la Viena ca bucovinean, care era... acasă la Viena.

"Cel care a făcut posibilă construcția sălii Musikverein este macedo-românul Nicolae Dumba" 

Atunci concertul a fost organizat la Musikverein, celebra sală de concerte despre care toată lumea se grăbește să spună că este cea unde au loc concertele de Anul Nou de la Viena. Eu unul, însă, spun de fiecare dată că acela care a făcut posibilă construcția acestei săli, Musikverein, mai exact finanțarea construcției acestei săli, este macedo-românul Nicolae Dumba, un întreprinzător care la un moment dat avea monopolul textilelor în fostul Imperiu Austro-Ungar, care a refuzat din partea Împăratului Franz Joseph orice înnobilare și orice distincție şi şi-a făcut datoria atât față de patria originară Grecia - România (fiind macedo-român), cât și față de Austria. Strada care leagă Ringul de Musikverein se numeşte Dumba Straße în onoarea lui, iar el este înmormântat în partea centrală a cimitirului din Viena, în partea de onoare, alături de Schubert și Beethoven. Acesta a fost Nicolae Dumba. Acum, de Ziua Națională, Orchestra Operei din București e invitată într-o sală la fel de prestigioasă, dar mai mică, unde cântă de obicei celebrul Cor de Băieți din Viena, unul dintre acele coruri veșnic tinere, compus din acei copii talentați, cu voci excepționale, care se schimbă, se înnoiesc când ajung la adolescență pentru că li se schimbă vocea şi merg mai departe, în alte coruri sau se fac medici, diplomați... Sala este cunoscută din aceste motive. Maestrul Daniel Jinga este  prietenul nostru, este un oaspete bine primit, de onoare al Vienei, marea capitală muzicală a Europei. Pentru români, prin Ciprian Porumbescu, George Enescu - care a fost numit aici micul Mozart şi a făcut aici liceul, facultatea şi Conservatorul - Viena are o semnificație muzicală și culturală deosebită."

"În registrul simbolic al spectacolului, în care ne întâlnim, relațiile dintre cele două țări, România și Austria, funcționează foarte bine."

Sărbătoarea muzicală românească la Viena a fost concepută reunind trei evenimente, primul fiind concertul orchestrei Operei bucureștene intitulat Donauwalzer. Pe 27 noiembrie a fost programată sărbătorirea propriu zisă a Zilei României la prânz, în una din marile săli istorice ale Vienei, în sala Bursei, pe Ring. Ambasadorul Emil Hurezeanu : "Acolo, o parte a orchestrei şi a corului va interpreta imnul României, imnul Austriei, imnul Uniunii Europene și din nou polci si valsuri, ca şi cum am trăi în cea mai bună dintre lumile posibile. Vrem să arătăm că în ciuda unor tensiuni şi nemulțumiri reale din relațiile bilaterale, certe, foarte greu de depăşit, diaspora noastră merită să asculte acea muzică pe care o iubim cu toții. Oaspeții şi prietenii noştri vienezi şi străini din Viena  nu au niciun fel de vină, iar noi vrem să arătăm că din punctul de vedere al registrului simbolic al spectacolului, în care ne întâlnim, relațiile dintre cele două țări, România și Austria, funcționează foarte bine."

Manifestările se încheie pe 27 noiembrie seara, cu concertul „Remember Enescuˮ, susținut de violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite