Lovitură pentru Putin. Anunțul premierului armean cu privire la alianța militară cu Rusia: „Nu ne vom mai întoarce, nu există altă cale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul armean Nikol Paşinian și-a exprimat miercuri, 12 iunie, intenția de a părăsi Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, dominată de Rusia și alcătuită din mai multe țări ex-sovietice, pe măsură ce tensiunile sunt în creștere, conform AP.

Nikol Paşinian
Relațiile dintre Armenia și Rusia s-au deteriorat. Foto: Arhivă

Prim-ministrul a mai susținut, de asemenea, că Guvernul va stabili într-un târziu când va părăsi Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), alianță din care fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan. 

Având în vedere distanțarea crescândă de Rusia, Armenia și-a suspendat participarea în cadrul alianței, a renunțat la participarea în cadrul exercițiilor militare comune și a evitat summiturile CSTO. 

În momentul în care a făcut anunțul că va părăsi alianța, Pașinian a mai ținut să spună și că „nu ne vom mai întoarce, nu există altă cale". 

La puțin timp după această declarație, într-o tentativă aparentă de a îndulci lovitura dată Moscovei, ministrul armean de Externe, Ararat Mirzoyan, a precizat că prim-ministrul nu a anunțat încă retragerea completă. 

„Cei care afirmă că premierul a spus că Armenia se retrage din CSTO greșesc", a spus Mirzoyan. 

Relațiile dintre Armenia și Rusia s-au deteriorat din ce în ce mai mult după ce Azerbaidjanul a lansat o campanie militară fulgerătoare în septembrie pentru a cuceri regiunea Karabakh, punând capăt la trei decenii de dominație separatistă a etnicilor armeni. 

Adresându-se miercuri parlamentarilor, Pașinian a criticat CSTO pentru incapacitatea de a proteja Armenia și a afirmat că unii dintre membrii săi au trecut de partea Azerbaidjanului. 

S-a dovedit că membrii săi nu și-au îndeplinit obligațiile care le revin în temeiul tratatului și au planificat războiul împotriva noastră alături de Azerbaidjan", a declarat el, fără a oferi alte amănunte. 

Moscova a încercat să păstreze relații strânse cu Armenia, dar și cu Azerbaidjanul și cu Turcia. 

Kremlinul a fost deranjat de eforturile lui Pașinian de a consolida legăturile Armeniei cu Occidentul. În plus, Rusia a fost deranjată și de hotărârea Armeniei de a adera la Curtea Penală Internațională, care în anul 2023 a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite