Încă cinci zile de ger / Zăpadă de trei metri pe drumuri judeţene
0Gerul a cuprins aproape toată ţara. De aseară a intrat în vigoare o avertizare cod galben de temperaturi extreme pentru 35 de judeţe, care va fi valabilă cinci zile, mai precis, până miercuri la ora 8.00.
UPDATE Circulaţie restricţionată pentru autoturismele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe mai multe drumuri naţionale din judeţul Constanţa, din cauza sulurilor de zăpadă de pe carosabil, care depăşesc pe alocuri şi jumătate de metru înălţime.
Este vorba despre DN 3 Basarabi - Ostrov, DN 38 Agigea - Negru Vodă, DN 2A Constanţa - Hârşova şi DN 22 Constanţa - intersecţie cu DN 22D.
De asemenea, rămâne închis temporar tronsonul autostrăzii A 2 Lehliu-Gară - Drajna - Feteşti, ruta ocolitoare fiind DN 3A Lehliu-Gară - Feteşti.
Din cauza dopurilor de zăpadă care se formează în urma viscolului şi care ating şi trei metri înălţime sunt blocate şi anumite tronsoane de pe 11 drumuri judeţene: DJ 391 Mangalia - Negru Vodă, DJ 391 Topraisar - Cobadin, DJ 393 Albeşti - Arsa, DJ 394 23 August - Pecineaga, DJ 308 Ciocârlia - Lanurile - Mereni, DJ 381 Medgidia - Ciocârlia - Potârnichea - Moviliţa, DJ 226A Râmnicu de Jos - Nuntaşi - DJ 226, DJ 228 între DN 22C şi DN 2A, DJ 222 Medgidia - Peştera, DJ 224 Crucea - Băltageşti şi DJ 223 între DN 2A şi Topalu.
În cazul ultimelor două drumuri, utilajele nu pot interveni din cauză că şi DN 2A este blocat.
Vedeţi imagini cu litoralul îngheţat
UPDATE Constanţa: Zăpadă de până la trei metri pe mai multe drumuri judeţene. Autorităţile constănţene recomandă amânarea deplasărilor în judeţ întrucât drumurile sunt impracticabile pe cel puţin 11 drumuri judeţene pe care se formează dopuri de zăpadă de câţiva metri.
UPDATE Traficul rutier pe DN1E, către Poiana Braşov, a fost restricţionat. Circulaţia se desfăşoară cu restricţii pe DN1E atât dinspre Braşov, cât şi dinspre Râşnov, din cauza numărului extrem de mare de autovehicule aflate în Poiana Braşov.
UPDATE: Viscolul şi zăpada au închis şapte drumuri judeţene în judeţul Galaţi. Pe lista celor cu probleme se află DJ 242A Bălăbăneşti - Găneşti, DJ252H Tecuci - Furceni, DJ251 Bălăşeşti - Bălăbăneşti, DJ242D între kilometri 2 - 10, DJ 242E, DJ254 în zona Iveşti Călmăţui şi DJ261A. Mai multe localităţi au rămas fără energie electrică
UPDATE: Autostrada Soarelui - A2 pe tronsonul Bucureşti -Feteşti, DN 22 Râmnicu Sărat - Brăila, DN 23B Măicăneşti-Ciorăşti în judeţul Vrancea şi DN3C varianta Ovidiu - Constanţa sunt închise din cauza zăpezii şi viscolului, a informat, sămbătă, Centrul Infotrafic al Poliţiei Române
Buzău: Gerul năpraznic a alungat comercianţii din pieţe
Constanţa: Porturile au fost închise din cauza vântului
Constanţa: VIDEO Apeluri disperate la 112 din tot judeţul
Viscolul a lăsat mai multe localităţi gălăţene fără curent
Poliţia Rutieră recomandă conducătorilor auto ca înainte de a pleca la drum să se informeze despre situaţia traseului pe care urmează să se deplaseze, accesând pagina de internet a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, www.cnadnr.ro sau apelând numărul de telefon 021/9360.
La Buzău, viscolul face ravagii
Un tronson al Autostrăzii Soarelui se închide din cauza viscolului şi a gerului
Braşov: - 24 de grade Celsius la ora 5.00
Galaţi: Gerul „a îngheţat” cotele Dunării
Încă de ieri, în unele localităţi din judeţele Braşov, Covasna şi Harghita, mercurul din termometre coborâse până la -24 de grade Celsius, iar meteorologii avertizează că, în următoarea perioadă, vremea va fi din ce în ce mai rece. „Temperaturile foarte scăzute vor fi determinate de masa de aer rece de origine continental-polară venită dinspre vestul şi nordul Munţilor Ural", a explicat meteorologul Dumitru Baltă.
Bucovina, polul frigului
Vremea geroasă se menţine pe tot parcursul weekendului mai ales în sudul, estul şi centrul ţării, zone în care spre dimineaţă se vor înregistra şi -26 de grade Celsius. Temperaturi mai ponderate vor fi doar în Câmpia de Vest. În această dimineaţă, temperaturile vor coborî până la -25 de grade în depresiunile intramontane din Carpaţii Orientali. În vestul ţării însă, valorile termice vor fi mai mari de -10 grade Celsius.
Mâine-dimineaţă, în Moldova şi în aceleaşi depresiuni din Carpaţii Orientali, maximele termice vor fi sub -10 grade. În Bucovina va fi practic polul frigului. În ceea ce priveşte minimele, ca şi în dimineaţa anterioară, în nord-estul şi în centrul ţării, acestea vor merge spre -25 de grade.
În sudul Moldovei, în Bărăgan şi în Dobrogea, vântul va sufla mai tare, iar senzaţia de ger va şi fi mai puternică. Indicele de răcire coboară în această zonă sub pragul critic de 32 de unităţi.
Temperaturi mai ridicate, doar în Banat
Începutul săptămânii viitoare nu aduce schimbări ale climei. Vremea geroasă va continua şi în zilele de luni şi marţi, cu temperaturi foarte scăzute în mai toată ţara, cu excepţia Banatului, unde acestea se vor situa în jurul valorii de -5 grade.
Cea mai scăzută temperatură din luna ianuarie a fost înregistrată la Bod, în judeţul Braşov, în anul 1942. Mercurul din termometre a coborât atunci până la -38,5 grade Celsius.
Măsuri antiger
Reprezentanţii Inspecţiei Muncii precizează că angajatorii sunt obligaţi ca, în condiţiile în care temperaturile sunt deosebit de scăzute, să ia măsuri pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber.
Astfel, fiecare angajat trebuie să primească între o jumătate de litru şi un litru de ceai fierbinte pe schimb, dar şi echipament de protecţie. Pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure trecerea pe alte posturi sau reducerea programului.