Cel mai interesant sistem de operare care nu este Android şi iOS

Cel mai interesant sistem de operare care nu este Android şi iOS

Ubuntu Touch e un sistem de operare cu adevărat surprinzător

La Mobile World Congress, într-un colţ al celei mai îndepărtate hale, cel mai mare stand era cel de la Ubuntu. Sistemul de operare bazat pe Linux are o variantă pentru telefoane mobile, dar şi primii producători. Meizu, o firmă ambiţioasă din China, a dotat un telefon cu aşa ceva. Ubuntu Touch e unul dintre cele mai surprinzătoare sisteme de operare de pe piaţă. O surpriză cu adevărat plăcută.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ubuntu Touch e dezvoltat de compania din Marea Britanie numită Canonical. E destinat tabletelor şi telefoanelor şi renunţă la aplicaţiile standard şi se bazează pe aplicaţii HTML sau C++.

După ce anul trecut au fost la Mobile World Congress cu o serie de concepte, instalate pe telefoane tradiţionale de pe piaţă, anul acesta Canonical a reuşit să atragă un producător spaniol, numit BQ, dar şi pe chinezii de la Meizu, o firmă foarte importantă în Asia.

Cum e organizat Ubuntu Touch

Sistemul de operare de la Canonical abordează diferit modul în care ar trebui să arate un telefon mobil, aşa cum se vede şi în imagini. Sistemul de operare funcţionează şi pe telefoane, dar şi pe calculatoare.

Ecranul principal nu are pictograme ca la Android sau iOS, ci mai multe widget-uri practic, de calendar, notiţe, mesaje, telefon şi altele. Tot acolo putem preseta contacte favorite, ştiri şi altele.

Pe marginea ecranului, prin slide din stânga, ni se deschid o serie de pictograme predefintie de utilizator, cu cele mai importante aplicaţii pe care vrem să le accesăm.

Nu se pot instala aplicaţii de Android, cum e pe Sailfish de la Jolla, ci aplicaţiile sunt construite individual de dezvoltatori, bazate pe HTML 5 şi C++. Practic, din cunoştinţe de web development se pot construi programe pentru telefon şi calculator.

Partea cea mai importantă din Ubuntu Touch

După ecranul principal, prin slide din dreapta, se deschid meniuri contextuale, numite Scopes.

Astfel, putem introduce ecrane pentru Muzică, Mesaje, Facebook, Ştiri, Near By, Instagram şi altele. Aceste Scopes se pot construi în limbajul de programare C++ şi fac parte din modelul Ubuntu de a face bani.

La Mobile World Congress 2015, am aflat de la reprezentanţii Canonical că brandurile pot cumpăra sau construi Scopes sponsorizate, care să fie preinstalate pe telefoane. De exemplu, am văzut un Scope de la Amazon, cu oferte şi produse recomandate. Putem compara aceste Scopes cu widget-urile Android, dar va fi destul de greu să convingi brandurile să cumpere widget-uri, mai ales că Ubuntu e un sistem de oeprare care o cotă de piaţă neînsemnată la telefoane mobile.

Există asemenea cartonaşe contextuale şi pentru locurile cele mai interesante în funcţie de localizare, cum ar fi restaurantele sau obiectivele turistice.

Ubuntu şi Meizu, un parteneriat interesant

Singurul telefon de pe piaţă se vinde în Spania şi pe internet. Se numeşte BQ Aquarius E4 şi costă 170 de dolari.

E un telefon de 4,5 inci, cu ecran HD şi procesor quad-core Mediatek. Memoria este de 8 GB, iar RAM-ul este de 1 GB.

Dar cel mai interesant device e Ubuntu Meizu MX4, de la producătorul chinez care e unul dintre cei mai populari în Asia. Reprezentanţii Ubuntu nu au oferit detalii despre preţ şi data de lansare, dar speră să-l aducă pe piaţa din Europa în următoarele luni.

Faţă de BQ, Meizu MX4 are un design foarte bun şi seamănă cu iPhone 6. Ecranul este unul de 5,3 inci Full HD, iar procesorul este un octa-core Mediatek. Memoria internă e de 2 GB, iar bateria are o capacitate de 3.100 de miliamperi.

Mai jos o galerie foto cu dispozitivul. Imaginile au fost făcute cu un Fuji Finepix X10 de la F64. 

Impresii despre Ubuntu Touch

Anul trecut nu am fost impresionat de Ubuntu, pentru că era un soft care mergea foarte greu şi era instalat pe un Google Nexus 4. Nu se intrevedea nicio posibilitate, iar anul acesta am fost totuşi impresionaţi de ce au realizat.

Ubuntu Touch funcţionează mai bine şi mai fluid. E curat, are o interfaţă foarte minimalistă, iar Scopes seamănă cu Yahoo Aviate de pe Android. Ubuntu contextualizează informaţia şi e o alternativă interesantă la Android.

Din păcate, aplicaţiile sunt dezvoltate lent şi nu vom avea ultimele apariţii de pe piaţă. În plus, niciun producător de software nu se va concetra să scoată o aplicaţie şi pe Ubuntu, un ecosistem unde nu există cumpărători.

Ubuntu Phone e o alternativă pentru cei care vor ceva diferit şi contextual, pentru care aplicaţiile de ultimă oră nu contează. Din păcate, eu am criticat BlackBerry sau Windows Phone pentru lipsa de aplicaţii. Aşa că nu pot lăuda Ubuntu Phone. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările