„Unicornul“ din Israel: fondatorul aplicaţiei cumpărată de Google cu peste un miliard de dolari regretă vânzarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google a cumpărat în 2013 o aplicaţie din Israel care a făcut hărţile şi traficul rutier mai sociale. Aplicaţia se numeşte Waze, iar fondatorul său vorbeşte acum, la aproape un an, despre acea achiziţie şi cum n-ar fi dorit să vândă spre Google. De fapt, n-ar fi vrut să vândă nimănui.

La mijlocul lunii iunie, Google confirma achiziţia companiei Waze, aplicaţia care a a adus o componentă socială traficului şi hărţilor. A cumpărat-o cu ceea ce presa specula o sumă de 1,3 miliarde de dolari. Noam Bardin, director şi cofondator Waze, vorbeşte acum despre acea achiziţie, despre sumă (au fost 1,15 miliarde de dolari) şi despre cum ar fi dorit să păstreze compania independentă. Ba chiar ar fi căutat dezvoltarea spre România, conform unui articol publicat pe LinkedIn, citat de The Next Web.

„Un unicorn? În Israel?“, aşa şi-a intitulat Bardin articolul. El se referă la acei „unicorni“ din Silicon Valley care ajung să fie cumpăraţi cu sute sau miliarde de dolari la puţin timp după ce giganţii le văd şi le preconizează succesul. Waze a fost un astfel de unicorn, dar la mare depărtare de Silicon Valley, tocmai în Israel. „(...) Am trăit într-o altă lume faţă de americanni. Am avut doar un canal TV în alb şi negru, iar muzica şi filmele ajungeau cu 10 ani mai târziu, nu erau fast-food-uri americane, trăiam diferit“, scrie Bardin în articolul său.

Acestea sunt amintirile unui copil ai anilor '80, începutul anilor '90. Aşa a crescut Noam Bardin şi explică alinierea la valorile occidentale prin televiziune, Internet şi mai nou prin dispozitivele mobile cu Android şi iOS. Într-o astfel de lume nouă el a creat aplicaţia Waze devenită o atracţie pentru giganţii din SUA ca Google, Facebook şi poate Apple. „Israel are o nouă generaţie de profesionişti care au crescut într-o experienţă comună şi cu aceleaşi ustensile cu cei din America. (...) Este o generaţie de israelieni care şi-a petrecut începutul secolului XXI lucrând pentru companii americane (...)“, mai scrie Bardin.

Un grafic folosit de Bardin pentru a prezenta puterea Israelului de a da următoarele mari companii

image
Poate, dacă păstram controlul asupra companiei, aşa cum au făcut fondatorii Facebook, Google, Oracle sau Microsoft, acum Waze ar fi fost tot o companie independentă. Noam Bardin, director şi cofondator Waze

Trece la subiectul principal, achiziţia Waze de către Google, când vine vorba de investiţii şi finanţatori. El consideră, deşi n-o spune direct, că investitorii au forţat vânzarea către Google. E oarecum evident de ce: investiţiile iniţiale au revenit de câteva ori mai mari. Waze a strâns în martie 2008 12 milioane de dolari. În 2011 a mai primit 30 de milioane de dolari. „Poate, dacă păstram controlul asupra companiei, aşa cum au făcut fondatorii Facebook, Google, Oracle sau Microsoft, acum Waze ar fi fost tot o companie independentă“, afirmă Bardin.

El aminteşte aici despre evaluarea rundei A de strângere de fonduri, cea care i-a adus 12 milioane de dolari în conturi. Dacă ar fi ţinut compania mai mult, aşa cum aminteşte, atunci poate ar fi avut un exit mai mare.

Concurenţa cu Google, de evitat

Waze n-a vrut să concureze cu Google, voia să se dezvolte pe pieţele unde avea spaţiu, iar România era pe listă. „Când Google a lansat navigarea turn-by-turn, unul dintre avantajele noastre, răspunsul investitorilor israelieni a fost să ne concentrăm pe Singapore sau România, în loc de SUA, să evităm confruntarea. Ne-am speriat şi ne-a fost distrasă atenţia, iar asta ne-a costat“, mai spune Bardin. John Malloy, de la Blue Run Ventures, a repus Waze pe drumul creşterii, după cum afirmă cofondatorul, explicând companiei că e importantă piaţa americană.

Mai târziu, Waze a avut succes. Un succes atât de mare, încât Google a fost dispusă să investească 1,15 miliarde de dolari pentru a cumpăra ceea ce hărţile sale, de altfel folosite şi celebre, nu aveau: utilizatori activi furnizori de informaţii.

Articolul lui Bardin este concentrat pe creşterea unui startup de succes chiar şi din Israel - şi, in extenso, de oriunde altundeva. „Dar o altă realitate în spaţiul acesta tehnologic e că poţi ajunge să ai succes şi să concurezi cu super-unicorni ca Facebook, Google, Apple, Microsoft. Dacă ai mai făcut asta, nu ţi-e teamă (...)“, mai spune cofondatorul Waze. 

În prezent, Noam Bardin este chief wazer la Google, pe când Uri Levine, celălalt cofondator a decis să lanseze FeeX, o companie axată pe depistarea şi prezentarea clauzelor ascunse în contractele pentru servicii financiare.

Află mai multe despre Waze:

Google înregistrează o victorie în faţa Apple şi Facebook: confirmă achiziţia unei aplicaţii dorite de cei doi rivali

Google cumpără aplicaţia de hărţi Waze pentru 1,3 miliarde de dolari, dar serviciul rămâne independent

Investiţia Google de peste un miliard de dolari aduce primele schimbări în Google Maps pentru mobil

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite