ASUS ROG Strix Scar III - Maşină de gaming performantă, cu design nou şi ecran ultra-rapid (TECH REVIEW)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asus ROG Strix Scar III

Ajuns la a treia generaţie, laptop-ul ROG Strix Scar de la Asus devine şi mai competent în jocuri, adoptând un design superb, într-o combinaţie de grafică NVIDIA cu un ecran ultra-rapid, de 240Hz.

Anul 2019 a fost unul foarte interesant pentru laptop-urile de gaming, care au devenit din ce în ce mai puternice, reuşind să reducă din greutate şi să devină puţin mai portabile. Visul unui ultraportabil care să fie capabil şi de gaming pare să se apropie din ce în ce mai mult de realitate, însă până atunci vorbim de ROG Strix Scar III, o maşină de gaming excelentă.

Nu e foarte greu să îţi dai seama că ai de-a face cu un laptop de gaming: designul este unul bizar, dar extrem de atrăgător, cu o gaură mare între ecran şi corpul laptopului, cel dintâi fiind ”tăiat” inegal, o alegere care îţi fură privirea imediat ce vezi dispozitivul.

Ca orice obiect catalogat ca fiind ”de gaming” din ultimii ani, laptopul vine cu iluminare RGB, care poate fi observată dedesubt şi în laterale, sub taste, dar şi pe logo-ul ROG, plasat pe spatele dispozitivului. Evident, luminile pot fi setate în diferite moduri, în funcţie de jocul pe care îl joci.

Zona tastaturii este de culoare neagră, cu un finisaj frumos, care îi conferă un aspect premium, deşi este făcută din plastic. Spaţiul dintre taste este suficient de mare pentru a nu te încurca atunci când vrei să schimbi armele sau skill-urile şi, pe lângă butoanele clasice, o să găseşti şi unul care îţi permite să controlezi setup-ul ventilatorului şi clasicul ROG-button, care deschide meniul Armoury Crate, de unde poţi controla o mulţime de lucruri care ţin de felul în care te joci.

Asus ROG Strix Scar III

Asus s-a gândit şi la cei care duc lipsa Num Pad-ului pe laptop-uri, introducând o modalitate de a-l folosi: o apăsare lungă pe un buton special introdus în suprafaţa mousepad-ului va scoate la iveală Num Pad-ul. Că tot veni vorba, mousepad-ul este micuţ, folosind butoane mari, clasice pentru click dreapta şi stânga: nimic fancy sau special, pentru că în majoritatea timpului vei folosi un mouse (acum serios, cine foloseşte mousepad-ul pe un laptop de gaming?).

În zona porturilor, avem următoarele: 3x USB-A, 1x USB-C, 1x HDMI, 1x LAN, 1x jack de căşti şi un slot Keystone, despre care vorbim imediat. De menţionat că slot-urile pentru USB-A sunt poziţionate toate pe partea stângă, alături de jack-ul de căşti, restul porturilor fiind amplasate în spatele laptop-ului, cu excepţia acelui Keystone.

Ce este Keystone? Ei bine, este un fel de cheie fizică NFC în care poţi stoca diferite profiluri de jocuri sau alte setări, pe care o poţi lua cu tine şi o poţi utiliza astfel pe alte laptop-uri, care au la rândul lor un slot Keystone. Asta îţi limitează destul de mult opţiunile, pentru că singurul laptop de care ştiu că beneficiază de un astfel de slot este ROG Hero III, tot de la Asus.

Încărcătorul este, evident, un monstru, lucru cu care m-am obişnuit deja la majoritatea laptopurilor de gaming. O cărămidă de vreo 800 de grame, care se adaugă celor 2,4kg pe care le are deja Strix Scar III, face ca portabilitatea să fie puţin sacrificată, însă mă aştept la asta de fiecare dată când testez un laptop de gaming foarte puternic.

Asus ROG Strix Scar III

Ajungem însă şi la punctul în care străluceşte acest laptop: display-ul. Un ecran de 15,6 inci, cu rată de refresh de 240Hz, care are o reprezentare superbă a culorilor, cu un contrast bun şi un timp de răspundere foarte scăzut, de doar 3 milisecunde. Marginile sunt destul de mici, şi putem remarca lipsa unei camere web, căreia eu nu i-am dus însă lipsa.

Foarte interesantă la acest laptop este răcirea sau, ca să fiu mai exact, prezenţa aşa-numitei Flow Zone. Aceasta este o zonă de răcire în plus, adăugată în spatele laptopului, care este permanent liberă, chiar şi atunci când dispozitivul e închis, datorită formei neobişnuite a display-ului. Practic, Flow Zone adaugă 4 fante de răcire în plus, două pe spate şi câte una pe fiecare laterală a lui Strix Scar III.

Înăuntru, găsim un i7 de generaţia a 9-a, cu o memorie RAM DDR4 de 16GB, placa video RTX 2070 de la NVIDIA, un SSD M.2 şi HDD suplimentar, pentru stocare. Sună bine pe hârtie, iar ROG Strix Scar III a confirmat şi în scenariile de utilizare. La capitolul productivitate se descurcă excelent, având suficientă putere pentru a duce task-uri serioase, iar în gaming, lucrul pentru care este şi conceput de altfel, nu o să ai probleme cu cele mai noi jocuri. Noi l-am testat în Metro: Exodus şi în The Outer Worlds, şi în ambele s-a descurcat foarte bine.

image

Scăderile de frame-uri au fost aproape inexistente, cu jocurile pe calitate High. Remarc şi faptul că răcirea şi-a făcut treaba la un nivel de sunet acceptabil, iar difuzoarele din interiorul laptopului sunt foarte puternice.

E greu să găsesc minusuri pentru ROG Strix Scar III. Într-adevăr, partea de portabilitate nu e cea mai strălucită, dar niciun laptop de gaming nu e tocmai extraordinar la acest capitol. În jocuri, o să ai parte de aproximativ o oră şi jumătate de doborât inamici, după care va trebui să fugi după brick-ul de încărcare.

Combinaţia aceasta de display curat, foarte bun, de 240Hz, cu un RTX 2070 îţi oferă o maşinărie de gaming competentă, capabilă să facă faţă în situaţii de stres, şi menţionez că dacă îţi doreşti un laptop de gaming, puţine îţi vor oferi o astfel de performanţă. Preţul său nu este însă unul tocmai ieftin: găseşti laptopul la o sumă care variază între 6500 şi 10000 de lei, în funcţie de specificaţii şi modelul dorit. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite