Google recunoaşte că ascultă înregistrările utilizatorilor de pe boxele inteligente Google Home

Google recunoaşte că ascultă înregistrările utilizatorilor de pe boxele inteligente Google Home

Google FOTO Shutterstock

Google a recunoscut că angajaţi ai companiei ascultă înregistrările audio ale utilizatorilor făcute pe boxele inteligente Google Home, relatează The Independent.

Ştiri pe aceeaşi temă

Google susţine că experţii companiei analizează fragmente ale înregistrărilor făcute de utilizatori în vederea îmbunătăţirii tehnologiei de recunoaşterea vocală. Rezultatele analizei sunt utilizate în cadrul dezvoltării sistemului de inteligenţă artificială Google Assistant, tehnologie folosită pentru boxele Google Home şi telefoanele inteligente produse de companie.

Google Assistant înţelege şi răspunde la comenzi vocale, fiind capabil să ofere răspunsuri la diferite întrebări – de la starea vremii la ultimele ştiri – şi să controleze alte aparate conectate la internet din casa utilizatorilor.

Într-o declaraţie, compania a admis că un număr mic de înregistrări anonimizate sunt transcrise de angajaţii Google şi a făcut public faptul că o investigaţie este în derulare după ce mai multe înregistrări audio ale utilizatorilor olandezi au fost scurse.

”Colaborăm cu experţii în lingvistică din întreaga lume pentru a îmbunătăţi tehnologia noastră prin transcrierea unei mici părţi din întrebările utilizatorilor – acest proces e crucial pentru dezvoltarea tehnologiei pe care se bazează produse precum Google Assistant”, a declarat compania.

”Experţii noştri analizează aproximativ 0.2% din toate fragmentele audio înregistrate, iar în cadrul procesului de analiză aceste fragmente sunt anonimizate. Am fost informaţi că unul dintre angajaţii care lucrează la acest proces de analiză a încălcat politica noastră de securitate a datelor şi a scurs înregistrări confidenţiale ale utilizatorilor din Olanda”, a continuat declaraţia Google. ”Echipa care se ocupă de probleme ce ţin de securitatea datelor şi viaţă privată a utilizatorilor investighează problema şi vom acţiona pentru repararea ei. Suntem în plin proces de revizuire a sistemului de protecţie pentru a preveni ca astfel de încălcări să mai aibă loc”.

Declaraţia companiei Google vine după ce, în urmă cu câteva luni, un reportaj Bloomberg a dezvăluit că un alt gigant din domeniul tech, Amazon, ascultă unele înregistrări ale interacţiunii dintre utilizatori şi asistentul personal Alexa. Amazon a confirmat dezvăluirile şi a declarat că procesul are loc doar cu un număr redus de înregistrări în vederea îmbunătăţirii răspunsurilor inteligenţei artificiale.

La începutul acestei săptămâni, Serviciul Naţional de Sănătate din Regatul Unit a anunţat un parteneriat cu Amazon prin care informaţii de sănătate de pe site-ul agenţiei guvernamentale ar urma să fie furnizate prin intermediul sistemului Alexa. Mai mulţi critici ai acestui parteneriat susţin că este ”un dezastru al protecţiei datelor care aşteaptă să aibă loc”, dar guvernul britanic a citat necesitatea îmbrăţişării progresului tehnologic de către Serviciul Naţional de Sănătate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: