Strănepotul lui Iuliu Maniu îi cere preşedintelui Iohannis reluarea căutărilor osemintelor marelui ţărănist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demersul reprezintă o continuare a eforturilor familiei de a aduce la Bădăcin rămăşiţele pământeşti ale marelui om politic.

Ioan Boilă, strănepotul pe linie maternă al lui Iuliu Maniu, a trimis o cerere preşedintelui Klaus Iohannis, prin care solicită reluarea căutărilor osemintelor marelui om politic în Groapa Comună de la Sighet.

„În ziua de 5 februarie 1953, a murit în închisoarea Sighet, Iuliu Maniu, condamnat de comunişti ca trădător de ţară. Adevărul este că el a fost condamnat şi exterminat pentru că s-a opus comunizării României. El a fost scos din celulă, târât pe coridoarele temniţei şi aruncat într-o groapă comună pe un teren din Sighet. Noi, familia lui Iuliu Maniu, avem ferma convingere că a existat şi există posibilitatea de identificare a osemintelor lui Iuliu Maniu şi a le da pentru a fi înmormântate la Bădăcin, lângă părinţii săi, conform dorinţei sale. Vă rog, deci, să dispuneţi ca toate organele abilitate şi cu obligaţii în acest sens să împlinească această dorinţă a noastră. Considerăm această obligaţie firească pentru un stat democrat şi responsabil care îşi cinsteşte martirii”, a scris dr. Boilă în cererea sa.

După cum susţine preotul Cristian Borz, cel care coordonează campania de restaurare a Casei Memoriale "Iuliu Maniu" de la Bădăcin, căutările ar putea fi realizate cu ajutorul unui georadar, care permite scanarea terenului până la o adâncime de doi metri. „În identificarea osemintelor lui Iuliu Maniu de mare ajutor va fi indiciul conform căruia Iuliu Maniu avea o tijă de metal în piciorul stâng. Odată identificată acea bucată de metal, pot începe săpăturile în perimetrul respectiv, după care, conform procedurii, se va realiza un test ADN comparativ, care să probeze faptul că acele oseminte, într-adevăr, îi aparţin lui Iuliu Maniu”, susţine preotul Borz.

Un demers asemănător a fost făcut în 1970, de către Clara Boilă, în calitate de nepoată directă a lui Maniu. Ea îi adresa un memoriu lui Nicolae Ceauşescu, în care cerea indicarea locului în care a fost înmormântat ţărănistul şi permisiunea de a-l îngriji. Iniţial, nu s-a solicitat exhumarea tocmai pentru a mări şansele unui răspuns pozitiv. Mai apoi, s-a cerut „eliberarea autorizaţiei de exhumare şi reînhumare a osemintelor lui Iuliu Maniu, fie în cimitirul central din Cluj, fie încomuna Bădăcin, alături de osemintele părinţilor săi”, precizează parohul Cristian Borz, în „Monografia satului Bădăcin şi a familiei Maniu”. Consiliul de Stat a aprobat cererea, însă rămăşiţele pământeşti ce au ajuns la Bădăcin s-au dovedit a nu fi ale marelui om politic.

Vă mai recomandăm:

Iuliu Maniu a fost urmărit de Serviciul Secret de Informaţii, la ordinul Regelui Carol al II-lea. Ce informaţii furniza Corpul Detectivilor în radiotelegrame

64 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu. Un monument impresionant în cinstea marelui om politic va fi dezvelit în oraşul natal

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite