Cât plătesc bârlădenii pentru jardinierele cu flori din centrul oraşului: 98,6% din răsaduri şi butaşi sunt producţie proprie
0Sume importante au fost achitate în fiecare an unui întreprinzător privat pentru înfrumuseţarea zonei centrale a oraşului, chiar dacă mare parte din arbuşti şi răsaduri de flori au fost asigurate de Serele Primăriei Bârlad
În ultimii doi ani, pentru petuniile curgătoare şi crizantemele din jardinierele montate pe Bulevardul Republicii, o florărie din oraş a primit contracte consistente. Acestea reprezintă doar 1,4% din efortul depus de municipalitate pentru înfrumuseţarea urbei.
Jardinierele din centrul Bârladului au constituit un motiv de dispută între concetăţeni în ultimii ani. În tiump ce unii au apreciat frumuseţea şi parfumul petuniilor curgătoare, alţii au considerat că este nedrept să se bucure de ele doar cei care stau în zona centrală. Niciodată nu au fost făcute publice cheltuielile suportate de la bugetul local pentru flori şi au fost vehiculate tot felul de cifre.
La solicitarea ziarului „Adevărul”, Primăria Bârlad a emis un comunicat de presă unde se face precizarea că în 2015 a fost achiată suma de 20.000 de lei pentru amenajarea de vară (1.500 de petunii) şi 15.000 de lei pentru amenajarea de toamnă (1.500 de crizanteme). Cunoscutele jardiniere sunt cumpărate de la o florărie din oraş. Tot 35.000 de lei a plătit municipalitatea şi în 2014, iar în intervalul 2012-1013 florăria cu pricina a livrat flori în sumă totală de 60.000 lei (câte 30.000 lei pe an). Aceste jardiniere sunt amplasate doar în zona centrală, de la Crolux până în faţa sediului E-ON.
Oficial, spaţiile verzi ale Bârladului se întind pe o suprafaţă de 5.000 mp şi anual sunt plantate 210.000 fire de panseluţe, salvia, petunia etc (flori anuale ori bienale). Pergolele şi acdrele metalice din Grădina Publică şi Parcul Teatrului „V. I. Popa” sunt decorate cu muşcate curgătoare produse în sere proprii (1.500 butaşi).

„Zona centrală a municipiului este decorată în perioadă vară-toamnă cu flori în ghivece şi jardiniere (petunia curgătoare şi crizante,e) achiziţionate conform art. 19 din OUG nr 34/2006, de la un producător direct care asigură plante aclimatizate condiţiilor locale de mediu, bune dezvoltate şi uniforme, libere de flori şi dăunători. Aceste flori nu pot fi produse în serele proprii Pirmăriei, vechi de peste 40 de ani, care nu au capacitatea fizică şi nu pot asigura cerinţele privind factorii climatici (temperatură, umezeală, aerare). Lucrările de întreţinere a acestora sunt asigurate de serviciul Sere Spaţii-Verzi. În concluzie, aproape întreg materialul floral destinat îmbunătăţirii aspectului peisagistic al urbei este asigurat de serele Primăriei Bârlad în proporţie de 98,6%”, se precizează în comunicatul de presă.