FOTO Bust pentru Carol Robert de Anjou, cel care a mutat capitala regatului Ungariei la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această lună, se împlinesc 700 de ani de când regele Carol Robert de Anjou şi-a mutat reşedinţa la Timişoara. Bustul regelui se află de astăzi pe Aleea Personalităţilor din Parcul Central.

Unul din evenimentele care au avut loc în cadrul Zilei Europei, la Timişoara, a fost dezvelirea bustului lui Carol Robert de Anjou. Busutul se alătură personalităţilor din Parcul Central, iar iniţiativa aparţine Asociaţiei Femeilor Maghiare din Timişoara. Pe lângă primarul Nicolae Robu şi preşedintele CJT Tutu Bojin, la eveniment a participat şi Mile Lajos-consul general al Ungariei la Cluj şi dr.Raffay Ernő, profesor universitar şi istoric din Budapesta.

Avem o datorie să punem la loc de cinste toate marile personalităţi care s-au manifestat în Timişoara, în mod strălucit, de-a lungul istoriei complexe a acestei păriţi din Europa. Să poţi face aşa ceva fără patimă este o probă de evoluţie a societăţii. Timişoara este un exemplu pentru oricine că se poate convieţui în armonie, respectându-ne unii pe alţii, respectând fiecare valorile celuilalt, încercând să nu facem ce vedem rău la celălalt. Vor urma şi alte momente de punere în valoare ale istoriei noastre. Vom realiza monumente şi de acum înainte, indiferent de diversele poziţii pe care unii sau alţii le vor putea lua faţă de aceste acte de obiectivitate şi de respect pentru istorie. Nu cred că este în regulă ca atâta vreme să fie tăinuit că Timişoara a fost capitală! A fost capitala Regatului Maghiar! Omagiem astăzi pe cel care a fost rege al Ungariei, şi a adus capitala Ungariei, pentru opt ani, la Timişoara", a declarat Nicolae Robu.  

image

Timişoara devine capitala regatului ungar pentru o perioadă de 8 ani, între 1316-1323. Stabilirea curţii regale în acest loc a determinat o creştere demografică a aşezării, dar importanţa ei devine şi comercială şi politică. 

Primarul Nicolae Robu a ţinut o veritablă lecţie de istorie în Parcul Central din Timişoara. “În luna mai se împlinesc 700 de ani de când Carol Robert de Anjou a mutat capitala Ungariei la Timişoara, de la Buda, şi a lansat dezvoltarea oraşului. Încoronarea sa la vârsta de 13 ani nu a fost recunoscută de toată lumea. Marii nobili şi stăpânii de provincii au organizat o mişcare înverşunată împotriva lui. În anul 1308 a devenit efectiv rege al Ungariei, sub numele de Carol I. Permanentele ameninţări l-au obligat pe Carol Robert să se retragă într-un loc sigur. Mai întâi la Lipova, apoi la Timişoara. Unul din primele lucruri a fost că a dispus ca cetatea de pământ a Timişoarei să fie consolidată, să fie fortificată ca cetate de piatră, iar pe insulă să ridice un castel cetate apărat de ziduri puternice. A început popularea zonei, asigurând stabilirea liberă a comercianţilor şi meşterilor. Prin creşterea populaţiei aşezarea s-a extins, numărul clădirilor a crescut în Cetate şi în zona ei. Carol Robert a lansat dezvoltarea Timşoarei pe calea urbană. De numele lui se leagă prima etapă a înfloririi oraşului. Majoritatea sentinţelor sale au fost emise de la Timişoara”, a spus Nicolae Robu.

image


“în 1992, în decembrie, pe când eram secretar de stat în Ministerul Apărării Maghiare, m-am dus la Bucureşti alături de doi generali, pentru a prezenta o propunere de colaborare. Ne-au dus într-o sală care pe perete avea o pictură care reprezenta bătălia de la Posada. La început ne-am simţit jigniţi. De atunci au trecut 23 de ani şi iată că sunt invitat la dezvelirea acestui bust. Este un mesaj deosebit de pozitiv, doresc să mulţumesc autorităţilor că şi-au asumat ridicarea acestei statui, au sprijinit financiar şi ne-au onorat cu prezenţa la dezvelirea ei. Despre toate acestea vori vorbi, săptămâna viitoare, într-o emisiune pe un post naţional de televiziune”, a adăugat istoricul budapestan Raffay Ernő.  

Bustul regelui Carol Robert de Anjou a fost realizat de artistul timişorean Bela Szakats, care se află la cea de a treia lucrare de pe Aleea Personalităţilor.

La eveniment au participat Cavaleri Medievali din Eger, care cu o zi înainte au prezentat timişorenilor prezenţi la Bastionul Terezia o inedită paradă şi turnir medieval.

Citiţi şi:
 

Cum a ajuns Timişoara capitala regatului Ungar în urmă cu 700 de ani. Carol Robert I va avea de Ziua Europei bust pe Aleea Personalităţilor

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite