Târgu-Jiu: Creşte peste 80 de păsări exotice la bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgujianul Gabi Bîrzava creşte păsări exotice de diferite specii, de la papagali până la canari şi turturele. Casa lui răsună de trilurile păsărilor. Locuinţa nu se află într-un sat, ci chiar într-un bloc din Târgu-Jiu, însă pentru o clipă ai senzaţia că te afli în mijlocul pădurii.

Locuieşte într-un apartament de la etajul dintr-un bloc din cartierul 9 Mai. Balconul apartamentului este locul pe care Gabi l-a rezervat pasiunii sale. Într-o parte se află volierele în care se află zburătoarele, iar într-un colţ şi-a amenajat un mic atelier unde confecţioneză cuştile,cuibarele şi alte obiecte specifice creşterii păsărilor. În balconul apartamentului său, Gabi are peste 80 de păsări de diferite culori şi dimensiuni. Fiecare se comportă şi cântă într-un mod specific. La ţară, într-un sat din judeţul Vâlcea, mai are 500 de păsări.
Gabi creşte zeci de specii de înnaripate, cum ar fi: zebre australiene, canari nimfe, peruşi, orezari, turturele diamant şi pescăruş japonez. Fiecare specie are un mod propriu de viaţă şi necesită o îngrijire şi hrană corespunzătoare.  Cea mai valoaroasă şi rară rasă pe care o deţine este Micul Alexander. O atenţie specială trebuie să le acorde canarilor, pentru că sunt foarte pretenţioşi. Cu toate acestea lui Gabi îi plac cel mai mult canarii, pentru trilul foarte frumos pe care îl au. „De mic mi-au plăcut păsările. Am început cu porumbeii de decor şi am ajuns la păsările exotice. Familia este alături de mine. Soţia le asigură hrana în lipsa mea“.



Vecinii nu sunt deranjaţi


Reuşeşte să reproducă păsările pe scară mare. Anual înaripatele pe care le are scot 300-400 de pui, pe care-i vinde apoi pe piaţă. În ultimii ani, vânzările s-au redus considerabil. Criza şi-a spus cuvântul şi în acest sector.
Vecinii crescătorului de porumbei din bloc nu sunt deranjaţi de pasiunea lui şi de cântecele păsărilor. Gabi nu a primit plângeri din partea vecinilor săi şi se înţelege bine cu toate lumea din bloc. Alexandru Popescu, vecinul de etajul III, este chiar încântat că se trezeşte dimineaţă în trilurile păsărilor: „Mă simt mai aproape de natură. Mie îmi place foarte mult“.

Îmbină utilul cu plăcutul

În fiecare duminică, atunci când nu lucrează, Gabi este prezent în târgul de păsări, unde oferă spre vânzare frumoasele sale înnaripate. Acesta colaborează şi cu unele magazine de animale din oraş, prin intermediul cărora îşi valorifică pasiunea. Nu poate să spună că este o afacere profitabilă, dar reuşeşte în acest fel să mai acopere din cheltuielile legate de creşterea păsărilor. Gabi nu este cunoscut doar în judeţul Gorj. Păsările lui au ajuns în toată ţara.

image

Trebuie să se ocupe în permanenţă de îngrijirea păsărilor. Hrana şi apa trebuie asigurate în fiecare zi, iar cuştile trebuie curăţate pentru că înaripatele sunt foarte pretenţiose în privinţ acestui aspect. Fiecare specie are propriul mod de viaţă. Gabi a învăţat din experienţă, dar s-a şi documentat în privinţa particularităţilor fiecarei rase. Familia îl ajută să aibă grijă de păsări. Soţia lui fiica lui se ocupă de păsări în lipsa lui. A reuşit să le transmită şi lor pasiunea pentru înaripate, iar această activitate a devenit un hoby al întregii familii.

Crescătorul de păsări şi-a amenajat pe balconul locuinţei un atelier unde confecţionează cuştile, cuibarele şi alte obiecte necesare. Aici are tot felul de scule şi utilaje, de la chei şi până la polizor sau maşină de bătut cuie. Înfiinţarea atelierului s-a născut din necesitate, pentru că în magazinele de specialitate preţurile sunt foarte mari. Aşa că s-a hotătât să confecţioneze acasă tot ce are nevoie pentru pasiunea lui. Gabi petrece mai multe ore zi fie la atelierul său, fie la voliere.

Târgu-Jiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite