FOTO Comisie parlamentară pentru salvarea casei lui Brâncuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa în care s-a născut Brâncuşi, în paragină
Casa în care s-a născut Brâncuşi, în paragină

Situaţia disperată în care se află casa în care s-a născut Constantin Brâncuşi va fi analizată de o comisie parlamentară. Iniţiativa aparţine scriitorului Laurian Stănchescu şi deputaţilor Liliana Mincă şi Ştefan Petru Dalcă.

Cei trei au venit la Hobiţa, unde au depus o coroană de flori la mormântul părinţilor lui Constantin Brâncuşi şi au vizitat casa părintească aflată într-o stare avansată de degradare. Locuinţa în care marele sculptor Constantin Brâncuşi a văzut lumina zilei ar putea fi salvată. Deputaţii Liliana Mincă , membru în Comisia de Cultură, şi Stefan Petru Dalcă, însoţiţi de scriitorul Laurian Stănchescu, au venit astăzi la Hobiţa, unde au constatat starea deplorabilă în care se află casa. Locuinţa este în grija unei rude a sculptorului, nora Angelei, fiica surorii lui Constantin Brâncuşi. „Brâncuşi s-a născut în această casă şi stătea în aceasta atuci când venea în ţară“, spune bătrâna.

„Eu nu am crezut că poate să arate în halul acesta“

Casa a fost deja inclusă pe lista monumentelor istorice. Liliana Mincă, membru în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, a declarat că va iniţia constituirea unei comisii parlamentare şi va repune în plen propunerea de înfiinţare a muzeului dedicat celui mai mare artist român: „Eu nu am crezut că poate să arate în halul acesta. Ţi se rupe sufletul cănd te gândeşti ce ar însemna pentru cei care cunosc opera lui Brânculşi. Voi iniţia procedurile pentru înfiinţarea unei comisii şi vor repune proiectul de lege pentru înfiinţarea muzeului Constantin Brâncuşi“. 

Beneficii imense pentru comunitate 

Deputatul Ştefan Petru Dalcă a precizat că restaurarea casei originale va aduce beneficii imense comunităţii: „Dacă se va introduce în circuitul turistic casa în care s-a născut şi copilărit Brâncuşi ar fi o sursă extraordinară de venituri pentru comunitatea locală şi de imagine pentru România, pentru că am respecta valorile româneşti“. 

Scriitorul Laurian Stănchescu speră că lucrurile se vor mişca, de această dată, iar casa va fi salvată: „Este pentru prima dată când văd o atitudine  parlamentară pozitivă şi cred că lucrurile se vor mişca în direcţia bună“.

Casa a ajuns în starea actuală, după ce, în urmă cu şase ani, sculptorul Florin Codre a cumpărat-o de la rudele lui Brâncuşi cu cinci milioane de lei vechi şi un cal. El a vrut să o demonteze şi să o mute la Bucureşti, dar a fost oprit de autorităţile locale. A reuşit totuşi, să demoleze acoperişul, însă lemnele au fost depozitate într-o magazie a liceului şi se află acolo şi în prezent.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite