CEO, adusă în situaţia să funcţioneze sub limita de avarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Termocentralele sunt trase pe dreapta pentru a face loc energiei eoliene
Termocentralele sunt trase pe dreapta pentru a face loc energiei eoliene

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a funcţionat în anumite perioade, cu mult sub limita de rentabilitate, care se situează la 1200 de megawati. Astfel, unitatea a produs, în anumite momente, chiar şi 700 de megawaţi.

Laurenţiu Ciurel, managerul CEO, spune că s-a ajuns aici pentru că politica statului este falimentară pentru sistemul energetic din cauză că, potrivit legislaţiei şi a obligaţiilor asumate, energia eoliană are prioritate: „La Rovinari, când conduceam una dintre cele patru termocentrale, atunci când ajungeam la 700 de megawaţi deja eram în panică. Acum suntem cu 700 de megawaţi cu patru termocentrale şi cu 21.000 de oameni pe care trebuie să-i tractăm prin vremurile astea. Suntem tributari unei legislaţii extrem de ciudate, conform căreia, noi, ţara asta, România, aruncăm la această oră pe râul Dunăre mii de metri cubi de apă, în loc să-i trecem prin turbină, asta însemnând megawaţi cu 35 de euro, ţinem oprite grupuri energetice de 300 de megawaţi, care înseamnă energie cu 43 de euro, ca să putem funcţiona cu 1700 de megawaţi cu 140 de euro“

Energia scumpă, dar regenerabilă, are prioritate

În momentul de faţă, în România, energia eoliană, care este subvenţionată şi primeşte bonusuri, are prioritate, faţă de energia mult mai ieftină produsă de alte surse. „Ca urmare a lucrurilor care s-au tot semnat şi a ordinelor care s-au dat de ANRE în ultimii doi-trei ani de zile şi a unui lobby extraordinar de agresiv făcut în toate mediile, inclusiv în cel politic, de către energiile regenerabile, am reuşit să avem performanţa de a ne stopa sursele ieftine şi de a le arunca, pentru a merge cu cele scumpe, care au bonusuri de cointeresare sau aşte facilităţi. Mai mult decât atât, în momentul în care există o cantitate foarte mare de energie regenerabilă şi piaţa nu o poate absorbi, aceasta se exportă, dar preţurile sunt mici, de 35 de euro. La noi în ţară, toată lumea plăteşte subvenţii pentru ca această energie să poată fi exportată cu acest preţ mic. Este extrem de greu să schimbăm această legislaţie asumată de guvernele anterioare, începând din anul 2010“, a declarat Laurenţiu Ciurel, în cadrul unei emisiuni de la postul de televizune TV Sud. 

Cu toate acestea, susţine Laurenţiu Ciurel, Complexul Energetic Oltenia a reuşit să realizeze profit în primul trimestru al acestui an. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite