Cât ajunge investiţia într-un hectar de lavandă. Planta cu flori albastre preferată tot mai des culturilor clasice, de grâu sau porumb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii din comuna Turcineşti, de lângă municipiul Târgu-Jiu, încep să înlocuiască culturile tradiţionale de grâu sau porumb cu cele mai exotice. Două persoane cu iniţiativă deţin terenuri cultivate cu lavandă, iar numărul celor care optează pentru această plantă ar putea să crească.

Grigore Craioveanu este viceprimarul comunei Turcineşti. Acesta s-a gândit să cultive pe terenul pe care îl deţine în spatele casei sale o plantă care să-i aducă beneficii. A avuit mai multe variante, dar s-a oprit la lavandă.

„Analizând agricultura pe care o facem, am ajuns la concluzia că nu este rentabilă şi, atunci, ne-am orientat către o cultură care să aducă şi profit gospodăriei. Am tot studiat şi rămas în finală lavanda şi paulownia, arborele cu creştere foarte rapidă, pe care probabil că-l vom testa în viitor. Am ajuns la lavandă, pentru că este o plantă perenă, adică odată ce este plantată în pământ are un ciclu de viaţă de cel puţin 15 ani. Nu este ca o plantă tradiţională, care trebuie plantată în fiecare an şi necesită o îngrijire specială. Lavanda are nevoie de o îngrijire uşoară. Ea necesită o tundere şi lucrările specifice cu sapa şi motocultorul, pentru că trebuie îndepărtate buruienile. Noi am plecat pe ideea folosirii unui produs ecologic, astfel că nu folosim erbicide. Asta înseamnă muncă manuală mai multă. După ce tufele se vor dezvolta foarte bine şi buruiana va fi mai mică“, ne povesteşte Grigore Craioveanu. 

Cultivă lavandă din care se poate obţine uleiul volatil

A cultivat în anul 2014 o suprafaţă de 500 metri pătraţi, iar acum deţine o cultură care se întinde pe 1.000 de metri pătraţi. „Am luat-o pas cu pas şi cultivăm treptat. Cultura se întinde acum pe o suprafaţă de zece ari. Am început cu doar cinci ani. Am procurat butaşii, care costă 1,5 lei bucata. La un hectar intră ca 20.000 de butaşi, care înseamnă o investiţie de 30.000 de lei. Am cumpărat butaşii de pe internet. Am găsit un cultivator recunoscut de la Cluj“, ne spune Grigore Craioveanu. 

Turcineşti

Specia de lavanda pe care acesta o cultivă împreună cu membrii familiei este destinată obţinerii uleiului volatil. Doar la o cultură de un hectar, fabricarea uleiului devine o activitate profitabilă, astfel că scopul lui Grigore Craioveanu este de a ajunge la o suprafaţă de peste un hectar.

„Lavanda este de două feluri, ornamentală, din care se fac buchete şi se foloseşte pentru anumite decoraţiuni, şi lavandă similară strugurelui din care se extrage uleiul volatil. Este vorba specia Lavanda Angustifolia Vera Sevtopolis, pentru care am optat şi noi. Uleiul se vinde cu între 80 şi 100 de euro litrul, iar la hectar se poate scoate aproximativ 100 de litri. Acesta este şi scopul nostru de a ajunge la o plantaţie de peste un hectar. În momentul respectiv, cultura devine rentabilă“, ne spune cultivatorul. Uleiul se produce prin metoda distilării cu abur. „Există o persoană care deţine o distelierie mobilă, dar rentează să fier adusă doar la o suprafaţă de cel puţin un hectar. Ne dorim ca la anul să dublăm suprafaţa cultivată cu lavandă“,

mai adaugă Grigore Craioveanu. 

Turcineşti

Cultivatorii vor să se asocieze

Grigore Craioveanu spune că doar prin asociere culvatorii de lavandă pot să îşi asigure o desfacere mai rapidă a produselor: „Există o piaţă de desfacere. În ţară, cultivatorii de lavandă sunt în faza de asociere, pentru că interesul este de avea o cantitate mare, pentru a găsi mult mai repede un cumpărător. Uleiul se foloseşte în industria cosmetică şi a detergenţilor. Uleiul se poate păstra pe o perioadă îndelungată până este găsit cumpărătorul“.  

 

Prima producţie a fost de câteva zeci de kilograme

Prima producţie obţinută în acest an de către familia Craioveanu a fost de câteva zeci de kilograme. Floarea este folosită, deocamdată, doar în scop decorativ şi odorizant. „În momentul de faţă, folosim lavandă în săculeţi, buchete pe care le comercializăm pe internet. Mai punem la dispoziţie lavandă pentru cei care se ocupă de organizarea de evenimente. Lavanda are un miros deosebit, odihnitor şi foarte plăcut. Este foarte plăcut să lucrezi într-o cultură de lavandă“, mai menţionează Grigore Craioveanu. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite