Audieri importante în cazul tragicului accident de la cariera Jilț Sud. Directorul carierei și șoferul tanchetei, în fața anchetatorilor

0
Publicat:

O serie de audieri importante vor avea loc miercuri, 8 februarie, la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Gorj în cazul tragicului accident de muncă de la cariera Jilț Sud din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO).

Tancheta în care se aflau minerii s-a răsturnat
Tancheta în care se aflau minerii s-a răsturnat

Potrivit avocatului Adrian Cuculis care reprezintă mai multe victime, în fața anchetatorilor vor ajunge, în calitate de martori, șoferul tanchetei și directorul carierei miniere. „La ora 13 în cadrul IPJ Gorj urmează audierea directorului UMC Jilt Sud în calitate de martor. De asemenea, vor fi audiați atât șoferul de pe tancheta în care au murit cei trei muncitori, cât și responsabilul cu protecția muncii al CE Oltenia“, a precizat avocatul Cuculis.

A solicitat ca dosarul să fie preluat de procurorii din București

Avocatului Adrian Cuculis a cerut ca dosarul să fie preluat de procurorii din București, deoarece victimele se tem ca ancheta să nu fie influențată pe plan local: „Pentru moment Înalta Curte de Casație și Justiție, pin Gabriela Scutea, nu ne-a răspuns solicitării de preluare a dosarului la București, iar minerii de acolo consideră că ancheta poate fi influențată pe «plan local» și vor protesta cu privire la acest lucru, daca dosarul ar întampina piedici“, a mai spus avocatul.

Anchete peste anchete în urma accidentului

Trei persoane au murit și alte zece au fost rănite după ce mașina tip tanchetă care-i trasporta în interiorul carierei miniere de suprafață Jilț Sud s-a răsturnat pe data de 17 ianuarie. În mașină se aflau și tuburi de oxigen, care au căzut peste oameni, însă medicii au stabilit că minerii au decedat asfixiați. „În timpul coborarii pe o panta, inaintea podului de traversare a transportatorului cu banda T 204, autovehicolul a derapat pe pod si a cazut peste transportor, impactul soldandu-se cu 16 victime. Printre acestea se numara 14 salariati ai CE Oltenia, din care 3 au decedat“, a comunicat CEO la vremea respectivă.

Au fost declanșate mai multe controale și o anchetă penală, iar conducerea carierei și a CEO a fost înlocuită.

Salariații se plângeau demai mult timp de conidițiile de muncă, dar nu au fost luate măsuri. Anchetatorii au stabilit că mașina nu era corespunzătoare transportulu de persoane, ci doar de marfă.

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite