Mărturia cutremurătoare a unui miner care a supraviețuit în accidentul de la CE Oltenia: „Nu pot să dorm nopțile”

0
Publicat:

Valentin Chiroțoiu, unul dintre minerii care au supraviețuit în accidentul de la CE Oltenia, a relatat, pentru Antena 3 CNN cumplitele momente prin care a trecut.

Camionul răsturnat la cariera Jilț. Foto Arhivă
Camionul răsturnat la cariera Jilț. Foto Arhivă

Tragicul accident de la cariera Jilț, soldat cu moartea a trei lucrători și rănirea altor zece, după ce mașina care transporta muncitorii s-a răsturnat, le dă coșmaruri celor care au supraviețuit. 

Valentin Chiroțoiu, unul dintre bărbații care şi-au văzut moartea cu ochii, are 50 de ani şi lucrează în Complexul Energetic Oltenia, de 30 de ani.

„Îi am în imagini”

Își amintește că, în momentul în care el și colegii au căzut cu maşina care îi transporta, a auzit „murim toţi”, apoi s-a trezit sub banda transportoare, captiv sub fiare cu jumătate de trup.

Nu puteam să îmi scot picioarele. Eram prins jos şi nu puteam, aveam cizmele în picioare şi nu puteam să le scot de acolo. Toată lumea era disperată”, a povestit minerul pentru Antena 3 CNN.

Mărturisește că încă își mai aude, noaptea, colegii urlând.

Îi am în imagini, după ce am trecut printr-atâtea nu pot să dorm nopțile, mă trezesc. Erau ca copiii mei, eram o familie. Eram o familie acolo, mi-am petrecut toată viaţa mea cu ei”, mărturisește bărbatul, potrivit sursei citate.

Ce a arătat ancheta

Amintim că primele verificări ale poliţiştilor au arătat că autoutilitara care a căzut la o diferenţă de nivel de aproximativ trei metri transporta muncitori, dar şi două tuburi metalice de acetilenă. După decesul a trei persoane, cu vârste de 29, 38, respectiv 48 de ani şi după rănirea altor muncitori, Poliţia a deschis dosar pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Un raport al Inspecției Muncii susține că reprezentanții companiei de stat ai CE Oltenia ar fi șters urmele de pe drumul de lângă cariera Jilț unde s-a răsturnat o mașină cu muncitori, în urma căruia au murit trei persoane și au fost zece rănite.

În vederea stabilirii cauzelor producerii evenimentului, comisia de cercetare a evenimentului a solicitat expertize tehnice la echipamentul de muncă (mijloc transport implicat în eveniment) și la tronsonul de drum de acces de la locul producerii evenimentului.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite