Amendă-record pentru operatorul gropii de gunoi din Gorj. Localnici: „Vine un miros puternic care te arde pe gât“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Polaris Mediu, care administrează groapa de gunoi din municipiul Târgu Jiu, a fost amendată de către Garda Națională de Mediu cu o sumă record pentru depozitarea deșeurilor fără a fi supuse în prealabil unor operații de tratare și pentru că nu au luat măsuri pentru reducerea poluării.

Groapa de gunoi din Târgu Jiu generază poluare Foto: Iulian Popescu
Groapa de gunoi din Târgu Jiu generază poluare Foto: Iulian Popescu

Controlul a fost efectuat în urmă cu puțin timp. Garda Națională de Mediu l-a informat pe Iulian Popescu, fostul prefect de Gorj, cu privire la deficiențele constatate și sancțiunile care au fost luate, în urma unei solicitări pe Legea privind liberul acces la informațiile de interes public.

Potrivit documentului emis, comisarii de mediu au trasat 16 măsuri și au stabilit că depozitul de deșeuri din Târgu Jiu este o potențială sursă de poluare. 

„Depozitul de deșeuri și instalațiile aferente acestuia sunt o potențială sursă de poluare, depășirile CMA are indicatorului H2S pentru probe medii de scurtă durată, 30 de minute, indicând faptul că poluarea este discontinuă, aceasta fiind produsă de porniri/opriri ale instalațiilor, neconectarea în totalitate a puțurilor de gaz de depozitare, acumulările de levigat în baza celulelor și alte neconformități în operarea depozitului de deșeuri“, conform Gărzii Naționale de Mediu.

De asemenea, comisarii de mediu au mai constatat că au fost depuse cantități mai mari de deșeuri față de cantitatea maximă prevăzută de legislația în vigoare.

În plus, suprafața de teren afectată de depunerile deșeurilor pentru celula 2, care funcționează în prezent, este de peste 4.300 metri pătrați, în condițiile în care Normativul Tehnic stabilește o suprafață de 2.500 metri pătrați.

„Datele înregistrare arată depășirii mai mult decât duble la hidrogenul sulfurat“ 

Fostul prefect al județului Gorj, Iulian Popescu, susține că depășirile la hidrogenul sulfurat au fost chiar de două ori mai mari. Acesta a spus, într-o conferință de presă organizată în cartierul Slobozia, din Târgu Jiu, grav afectat de poluarea de la groapa de gunoi că oamenii au fost umiliți de autoritățile locale. 

„S-a dovedit, în urma testelor făcute de autolaboratorul mobil, că cetățenii aveau dreptate în tot ceea ce spunea de mulți ani. Au fost ignorați și au fost umiliți de autoritățile locale. Datele înregistrare arată depășirii mai mult decât duble la hidrogenul sulfurat, ceea ce arată că autoritățile locale și instituțiile de mediu au tolerat și au complotat la acest dezastru ecologic și de afectare a sănătății oamenilor“, a precizat Popescu.

Fostul prefect de Gorj a organizat o conferință de presă în cartierul Slobozia Foto: Alin Ion
Fostul prefect de Gorj a organizat o conferință de presă în cartierul Slobozia Foto: Alin Ion

Investiția pentru reducerea poluării olfactive nu funcționează corespunzător

Investiția făcută pentru reducerea poluării olfactive a fost realizată în urmă cu aproximativ trei ani, fiind impusă de autoritățile de mediu de la nivel central, și a constat în montarea unei instalații de ardere a gazelor, care, în prezent, nu funcționează în parametri.

Cel puțin patru din țevile de colectare a gazelor din cele 11 de la celula 2 sunt neracordate și, astfel, simulează că gazele sunt captate. Aceste instalații care au rolul ca mirosurile să numai fie un factor de disconfort pentru cetățeni sunt puse de formă“, a mai spus fostul prefect.

Poluarea generată de groapa de gunoi afectează cetățenii din cartierele Slobozia, Ursați, Bârsești, Bălești, iar, uneori, ajunge chiar și până în zona centrală a orașului Târgu Jiu. 

„Hidrogenul sulfurat emanat este un pericol real. Noi ne trezim în fiecare noapte și dimineață cu un miros puternic care produce o senzație de arsură pe gât. Este acest miros când tratează levigatul“, a spus Gheorghe Ularu, cetățean din cartierul Slobozia. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite