Frigul a făcut ravagii în Gorj. Livezile și vița-de-vie, afectate de brumă. Ce lucrare poate salva producția de struguri

0
Publicat:

Temperaturile au scăzut în timpul nopții și al dimineții de 22 aprilie 2024 sub 0 grade Celsius în mai multe localități din Gorj, iar pomii fructiferi și vița-de-vie au avut de suferit, producția viitoare de struguri și fructe fiind grav compromisă. 

Vița de vie a fost afectată de brumă Foto: Alin Ion
Vița de vie a fost afectată de brumă Foto: Alin Ion

Cireșii și vișinii au avut cele mai mari daune. Lăstarii și frunzele de viță de vie care au pornit în vegetație după temperaturile ridicate s-au înnegrit.

Tismana, Padeș, Runcu, Turburea și Rovinari sunt unele din localitățile afectate de temperaturile negative. „Am muncit la vița de vie, am tăiat-o și i-am aplicat un tratament, iar acum totul s-a dus pe apa sâmbetei“, a spus un localnic din Tismana.

În zona montană Rânca din județul Gorj a nins în dimineața zilei de 22 aprilie 2024.

Ce lucrare trebuie realizată la vița de vie afectată de brumă

Ion Cochină, inginer horticol, spune ce trebuie făcut ca producția de struguri să fie salvată.

Este nevoie de anumite lucrurile făcute peste trei săptămâni sau lună de zile. La primul plivit trebuie lăsat un singur «copileț» pe lăstarul afectat și acela va avea și câțiva ciorchini. Ca să se rezolve măcar pentru producție de anul viitor, de la baza frunzei dau niște lăstari, denumiți «copileți». Unul singur trebuie lăsat ca și lăstar original și ceilalți pot fi rupți“, a explicat inginerul horticol.

Pierdere de 20% la struguri

Valentin Priporeanu, directorul Direcției pentru Agricultură Gorj, a spus că pierderile la vița de vie ajunge la 20%.

Bruma a afectat cel mai mult. Vor fi pierderi la vița de vie între 15 și 20%. De asemenea, și cartoful a fost afectat, pentru că a lăstărit, iar aceștia lăstari au fost afectați. Se regenerează și se va întârzia producția. În patru localități au fost probleme mai grave cu temperaturi care au scăzut sub zero grade Celsius: Tismana, Runcu, Turburea și Rovinari. Temperatura a fost de -1 grad Celsius, iar la pomii înfloriți se înregistrează o pierdere de zece la sută“, a precizat Priporeanu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite