FOTO „Traversarea Negru Vodă“, tura din Masivul Leaota care îi pregăteşte pe alpinişti de marile provocări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar dacă tehnic nu pune probleme, în schimb necesită mult efort fizic şi uzură psihică
Chiar dacă tehnic nu pune probleme, în schimb necesită mult efort fizic şi uzură psihică

16 montaniarzi, majoritatea din Târgovişte, au traversat şi în acest an crestele Munţilor Leaota, o provocare rămasă în picioare de aproape 30 de ani. Tura a durat o zi, cu plecare din Runcu şi sosire în Padina, pe o distanţă de 35 de kilometri.

De aproape 30 de ani, în luna februarie, Asociaţia de Turism Chindia Târgovişte, realizează cea mai reprezentativă tură montană din istoria sa - Traversarea Negru Vodă, denumită astfel, de cel care a iniţiat-o şi organizat-o ani la rând, Marcel Puiu, rezident astăzi în Italia. 

Această tură presupune traversarea aproape integrală a crestei Leaota, de la Cabană Leaota şi până la Cabana Padina, pe o lungime de 35 km. 

traversare leaota
traversare leaota

Chiar dacă tehnic nu pune probleme, ca anduranţă, în schimb, necesită mult efort fizic şi multă uzură psihică. 

„Se spune că o tură de acest gen te poate pregăti chiar pentru marii munţi. Partea cea mai interesantă a acestei traversări o reprezintă, fără doar şi poate, peisajul minunat oferit de masivele din jur. Iezer, Piatră Craiului, Bucegi, iar mai în depărtare, spre vest, chiar Parângul, Capatânii şi Munţii Lotru-Candrel. Nu în fiecare an reuşeşte şi asta din cauza instabilităţii atmosferice, mulţumindu-ne numai cu o aşa zisă buclă mică, respectiv din Vârful Leaota coboram în Valea Brateiului, pe culmea Rătei”, ne-a spus Geo Badea, alpinist şi salvamontist.

În acest an s-au încumetat să ducă la bun sfârşit traversarea, o echipa formată din 16 montaniarzi, majoritatea din Târgovişte, care au făcut-o la picior, dar şi pe schi de tură. 

traversare leaota

„Pe parcursul întregii ture, au fost însoţiţi şi de 3 salvatori montani, ce au sporit şi mai mult reuşită traversării. Până nu de mult, aventură dura 3 zile: vinerea seară era reuniunea de la Cabană Leaota, sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 4.00, se dădea startul, iar duminică, întoarcerea acasă, de cele mai multe ori pe Valea Ialomiţei până la Moroeni”, mai spue Geo Badea.

Muntele Leaota e considerat cel mai sălbatic şi mai pitoresc masiv din Dâmboviţa. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite