FOTO Pluguşorul călare, tradiţie păstrată din bătrâni la Gura Şuţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima zi din an, flăcăii din comuna dâmboviţeană Gură Şutii pleacă cu pluguşorul, însă nu în cete aşa cum s-a pomenit peste tot, ci călăre. Obiceiul este unul străvechi, spun bătrânii satului şi aduce belşug în gospodăriile care primesc călăreţii.

Pe 1 ianuarie, colindătorii pornesc la drum, ca pe vremuri, cu plug şi cai împodobiţi cu beteală şi canafi, care fie sunt înhămaţi la căruţe, fie sunt călăriţi. De 7 ani porneşte la colindat şi Andrei, un tânăr în vârstă de doar 14 ani.

„În fiecare an colindăm sătenii în prima zi a anului. Le urăm la mulţi ani cu sănătate. Se tim bine când ne văd. Nimeni nu concepe să nu ne primească. Tradiţia e foarte veche. Şi tatăl meu a fost cu pluguşurol când a fost mic şi tatăl lui. Din moşi strămoşi se poartă. Eu merg de la 7 ani cu pluguşurul. Îmi doream să merg de mai de mic, dar nu mă lăsau părinţii”, ne-a spus Andrei Vlădescu.

image

El crede că tinerii de la oraş nu au aceleaşi metode de sitracţie şi că oamenii nu sunt atât de primitori precum ţăranii. „E foarte frumos. Cei de la oraş nu cunosc toate aceste tradiţii. Nici oamenii nu sunt atât de primitori precum sunt cei de la ţară. Aici e altfel”, spune colindătorul.

ColidătoriI trebuie să fie holtei

Tinerii pot merg cu pluguşorul, potrivit tradiţiei, doar până la însurătoare. Tinerii neînsuraţi pleacă dimineaţa devreme călăre, trăgând un plug după ei şi nu se opresc până nu colindă toate gospodăriile, vestind venirea noului an. Oamenii spun că pluguşorul din comuna Gura Şutii este unic în judeţul Dâ

“Este unic ce se întâmplă la noi în sat. Nu ştiu să mai fie şi în alte commune. E o tradiţie foarte frumosă şi ce este frumos, iată că se şi păstrează. E adevărat, sunt mai puţini tineri care aleg să plece la colindat a doua zi după Revelion, dar e bine că tradiţia încă se păstrează. Eu cred că va dăinui mulţi ani de aici înainte”, ne-a spus Gheorghe Stan, în vârstă de 75 de ani.

image

Colindătorii sunt întâmpinaţi de gazde cu vin, ţuica şi bani. În schimb, aceştia vestesc venirea noului an şi aduc bunăstare în curţile pe care le colindă.

“Această tradiţie este veche de cel puţin 200 de ani aşa cum spuneau străbunii noştri. Calul legat la plug prevesteşte anul bogat care va fi. Colindătorii merg la colindat îmbrăcaţi în costume naţionale şi vizitează fiecare casă din localitate. Îi primim cu braţele deschise”, a declarat primarul comunei Gura Şutii, Constantin Dinu.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite