Suceava: Dosarul crimelor de la Siret este blocat în birocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aproape şapte luni de la asasinatele din micul orăşel de la graniţă, autorităţile pot doar să aştepte. Între timp familiei Hriţcu trăieşte cu frica în sân în fiecare zi din cauza nesiguranţei. „Cine l-a adus pe Zaporojneţ la uşa noastră?”, se întreabă de şapte luni Vasile Hriţcu.

Au trecut aporape şapte luni de când Raluca (6 ani) şi Carmen Hriţcu (39 de ani) şi-au găsit sfârşitul din mâinile criminale ale ucraineanului Leonid Zaporojneţ. În tot acest timp autorităţile române nu au făcut nimic altceva decât să aştepte, după ce l-au indetificat pe autorul asasinatelor de pe 17 februarie din localitatea Siret.

Citiţi şi: Pedeapsa maximă pentru crima de la Siret


„Pe 19 august, când am plecat în concediu încă mai aşteptam un răspuns de la autorităţile din Ucraina fără de care nu putem încheia dosarul. Ne dorim foarte mult să închidem acest caz dar nu depinde de noi cât de reprede se întâmplă”, ne-a declarat Vasile Mandici, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Acesta ne-a explicat că cererea pentru ancheta din Cerăuţi s-a făcut prin Ministerul Justiţiei şi că nici această autoritate nu îi poate grăbi pe ucraineni. „Este posibil să facem o revenire cu cererea dar nu-i putem grăbi pentru că nu depinde de noi. Leonid Zaporojneţ este cercetat în stare de libertate pentru faptele de la noi pentru că nu putem emite mandat de arestare pe numele său fără să avem dosarul complet”, ne-a mai spus Mandici.

În tot acest timp capul familie Hriţcu încearcă să depăşească acea zi fatidică care i-a schimbat viitorul singurului copil rămas în viaţă al familiei, Cristi. Acesta s-a înscris la liceul „Laţcu Vodă” din Siret şi va urma cursurile unităţii de învăţământ începând din acestă toamnă. „Este foarte greu să aştepţi să vezi ce se întâmplă. Îmi doresc să se termine să aflu cine l-a adus pe Zaporojneţ la uşa mea, pentru că sigur a venit adus de cineva. Nu mai ştiu nimic din dosar, autorităţile nu mi-au mai spsu nimic”, ne-a declarat Vasiel Hriţcu.

Acesta ne-a mai spus că el crede că persoanele care se coupă de acest dosar au mai descoperit lucruri noi în acest caz şi că este posibil ca din acest motiv să se amâne închiderea lui. „Cine l-a adus pe Zaporojneţ aici? Cine i-a spus de noi? Lumea de aici este speriată pentru că ştiu că el a venit la pont”, se întreabă Vasile Hriţcu de şapte luni.


Citiţi şi: Cazul dublului asasinat de la Siret este blocat din cauza ucrainenilor

„Nu a venit răspunsul comisiei rogatorie din Cernăuţi. Nu există un termen legal în care acest răpsuns poate veni. Procurorul de caz a făcut deja o solicitare de urgentare a răspunsului însă nici aşa nu am primit, cu toate acestea autorităţile din Cernăuţi au fost cooperante”, ne-a declarat Elisabeta Cocîrlă, procurorul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Potrivit aceleaşi surse dosarul nu poate fi închis fără acest document, el nu se va prescire decât peste un termen foarte lung. „În cazul omorului deosebit de grav perioada de prescriere este de peste 20 de ani. Nu există nici cea mai mică posibilitate ca Leonid Zaporojneţ să nu fie judecat pentru crimele comise aici”, a mai spus procurorul şef.

Teribila crimă de la Siret a avut loc pe 17 februarie pe strada Laţcu Vodă din micul orăşel de la graniţa cu Ucraina. Atunci Leonid Zaporojneţ, principalul suspect al autorităţilor, a venit la uşa familiei Hriţcu pretinzând că vrea să schimbe nişte valută şi le-a împuşcat mortal pe Carmen şi Raluca Hriţcu pentru a le fura banii din casă, adică 14.000 de euro şi 2.000 de dolari.

Totul a fost descoperit de poliţişti abia după ce criminalul se afla pe teritoriul Ucrainei, fiind escortat la două zile de la crime chiar de oamenii legii din Suceava peste graniţă pentru că nu avea paşaport valabil.

Citiţi şi: Suceava: Ambii suspecţi au fost arestaţi de autorităţile ucrainene

„Dosarul a fost predat Parchetului după ce am indetificat autorul crimelor, Biroul de Investigaţii Criminale nu se mai ocupă de caz”, ne-a declarat Manuel Bordeianu, şeful biroului de investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţei Suceava. Poliţiştii din Suceava au identificat autorul care nu mai putea fi adus în ţară pentru a răspunde de faptele sale din cauză că Ucraina nu-şi extrădează cetăţenii.

Astfel s-a format o comisie rogatorie în Cernăuţi care urma să îl ancheteze pe Zaporojneţ, arestat în luna martie pe teritoriul natal pentru trafic de droguri şi port ilegal de armament. Această comisie a preluat informaţiile despre cazul de aici şi urmează să răspundă autorităţilor pentru a închide dosarul şi a deschide judecata.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite