PORTRET/Sorin Ursan - Face portrete pe bilete de autobuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Ursan - Portretist
Sorin Ursan - Portretist

Suceveanul iubeşte muzica şi desenul de când era copil. Şi-a dezvoltat talentul prin multă muncă şi a ajuns unul dintre cei mai apreciaţi portretişti din Bucovina.

Practică o meserie banală: este consilier juridic. Verifică zilnic acte, contracte, garanţii bancare. Odată terminată munca la serviciu, Sorin se retrage însă în lumea pasiunilor lui: desenul şi muzica.


Este unul dintre cei mai apreciaţi portretişti din Suceava, iar lucrările lui sunt admirate în fiecare an, din 2000 şi până în prezent, în cadrul Festivalului Naţional de Caricatură şi Literatură Umoristică „Umor la... Gura Humorului“.

Inspirat de oamenii simpli
A obţinut locul III anul acesta la concursul „Lama de râs“ desfăşurat la Botoşani. Pune pe foaie personaje din lumea politică, precum Ion Iliescu, Traian Băsescu sau Petre Roman, dar şi din domeniul artistic – Florin Piersic sau Gheorghe Dinică. Cel mai mult însă îl inspiră oamenii simpli de pe stradă.

„De multe ori, mă fascinează chipurile unor călători din maxi-taxi. Se cer desenate şi mă apuc să le schiţez chiar pe biletele de autobuz“, dezvăluie artistul. A moştenit talentul la creionat de la bunicul său, dar a ajuns să fie bun numai după ce a aprofundat de unul singur tainele picturii.

„Bunicul meu desena şi cânta. Mereu mă fascina cu ceea ce putea sa facă. Îmi amintesc, când eram copil, cum îmi luam creioanele colorate, foile albe, mă aşezam la măsuţa de la geam şi coloram după schiţele lui“, povesteşte Sorin.Tot bunicul a fost cel care l-a încurajat să înveţe să cânte la un instrument. L-a văzut cum bate în oale, ca mai toţi copiii, cu linguri de lemn şi ce încântat era de sunetele pe care le scotea.

„Am încercat chiar să-mi fac singur o vioară din bucăţi de strujean“, rememorează consilierul juridic. Când a mai crescut niţel, bunicul i-a cioplit o vioară rudimentară, pe care Sorin a folosit-o pentru a merge la colindat împreună cu fraţii lui. Cu banii strânşi de pe la oamenii din sat, şi-a cumpărat o vioară adevărată.

Studiază la Conservator
În anul următor, a strâns la pungă şi a mai cumpărat o chitară. A ajuns, astfel, ca în clasa a VI-a să cânte cu lăutarii satului, fapt care l-a făcut pe bunicul său să fie foarte mândru. În plus, a fost capabil mereu să cânte cu lejeritate arii celebre din muzica clasică.

Acesta a fost motivul pentru care a fost invitat frecvent la balurile sau la petrecerile din liceu. „Îl ascultam pe Pavarotti şi eram convins că pot să cânt şi eu la fel de bine. M-am apucat de studiat, din acest motiv, de unul singur, şi muzică clasică“, explică Sorin. În urmă cu câţiva ani, a fost remarcat de un student de la Conservator, care i-a povestit unui profesor din cadrul instituţiei despre talentul pe care l-a remarcat întâmplător. Sorin a fost sunat chiar de către unul dintre decani şi invitat să se înscrie la cursuri. A reuşit la examen, interpretând printre altele, trei operete pe care le-a învăţat singur, după ureche.

Profil

Născut. 27 noiembrie 1972, Rădăuţi.
Studii. Licenţiat în Drept. În prezent, este student la Universitatea „George Enescu“ Iaşi, Facultatea de
Interpretare Muzicală, Secţia Canto.
Familie. Căsătorit, are două fetiţe.

Întrebări şi răspunsuri

M-am gândit că nu se poate trăi din artă. Dar mai târziu m-am hotărât să mă înscriu la Facultatea de Muzică. Am fost ajutat de profesorul Nicolae Nuţu să recuperez în patru ani ce alţii au învăţat în opt, lucru pentru care îi mulţumesc.
Fiicele dumneavoastră vă calcă pe urme?
Se pare că fetiţele mele m-au moştenit. Cea mare, Teodora, de 8 anişori, cântă de la 4 ani la Balada Bucovinei şi la corul de copii al Mănăstirii „Sfântul Ioan“. Cea mică, Elena, care are 4 ani, arată şi ea înclinaţii deosebite spre muzică. Am fost susţinut mereu până acum, în toate, de soţia mea, Ioana.

Ce-i place

Este fericit că are parte de o familie foarte unită şi de încredere. Se bucură mai mult decât orice pe lume că fetiţele sale i-au moştenit talentul şi pasiunea pentru artă.

Ce nu-i place

Nu-i place că autorităţile din Suceava nu se implică pentru promovarea culturii şi că multe decizii luate în domeniu au în spate interese politice. „Se pune accent numai pe folclor. Sucevenii ar trebui să aibă parte de mai multe concerte de muzică clasică“, este de părere Sorin Ursan.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite