Slatina: Dumitru Stănescu a deschis prima florărie din oraş
0
A lucrat mai bine de 30 de ani la Spaţii Verzi. Fiind pasionat de flori şi de îngrijirea lor, şi-a deschis în urmă cu 14 ani prima florărie particulară din Slatina.
Pasiunea pentru flori şi-a descoperit-o în anii de şcoală, atunci când a lucrat într-o seră. În urmă cu mai bine de 40 de ani s-a angajat la Spaţii Verzi, unde a învăţat totul despre plante. „La şcoală am lucrat într-o seră şi atunci am prins drag de flori. În 1964 am venit în Slatina la Spaţii Verzi. La început am fost practicant şi după un an de zile am trecut ca tehnician. Am găsit 6 muncitori iar florile erau cărate prin oraş cu căruţa“, îşi aminteşte Dumitru Stănescu. Situaţia a evoluat însă repede şi alături de echipa sa a plantat toţi pomii de pe străzile oraşului. „Apoi am început să ne mărim efectivul, să facem spaţii verzi pe la blocuri. Tot ce se vede astăzi prin Slatina este pus de noi“, explică Dumitru. Odată cu trecerea timpului şi pasiunea pentru flori a crescut. În urmă cu 14 ani a deschis prima florărie din oraş. A fost greu la început, oamenii nu prea treceau pragul florăriei, însă acum domnul Dumitru este cunoscut de majoritatea slătinenilor pentru buchetele şi aranjamentele floarale frumoase care îi ieşeau din mâini. „În 1995 am deschis prima florărie particulară din Slatina. A fost foarte greu la început, oamenii intrau rar în florărie pentru a cumpăra ceva. Ne mai uitam şi noi prin reviste şi mai copiam modele de buchete, aranjamente florale. Cu timpul ne-am modernizat“, povesteşte Dumitru.
Lucrează 2-3 ore la un aranjament floral
Şi acum, după 45 de activitate în domeniul plantelor vorbeşte cu la fel de mult entuziasm despre meseria de florar. Munca migăloasă de 2 sau 3 ore nu i-a dat bătăi de cap niciodată şi a pus suflet în fiecare bucheţel. Comerţul cu flori nu este însă la fel de frumos ca şi îngrijitul plantelor. Iscusinţa şi vorba dulce sunt secretele unui florar bun. „Nu e deloc greu să îngrijeşti flori, e o meserie foarte frumoasă. În schimb comerţul cu flori este dificil, deoarece sunt plante vii care dacă nu sunt vândute în 3-4 zile trebuie să fie aruncate“, spune Dumitru. Bărbatul face şi astăzi cu aceeaşi plăcere buchete de flori, buchete de mireasă sau lumânări de nuntă. Nu-i place însă că oamenii nu cunosc multe lucruri despre flori şi le cumpără de oriunde. „La început eram doi inşi, acum suntem 30. S-au înmulţit florăriile cu timpul şi sunt avantajaţi cei care au chioşcuri pentru că omul, aflat tot timpul pe fugă opreşte maşina şi ia flori de la chioşcul din stradă. În florării nu mai intră decât oamenii care au un cult deosebit pentru flori şi care îşi dau seama că florile sunt mai bine păstrate în florării“, încheie Dumitru.