Dieta revoluţionară împotriva stresului. Nutriţionist: „Este nevoie doar de câteva alimente banale pentru a combate boala secolului XXI“
0Stresul a fost catalogat de specialişti ca fiind boala secolului XXI. Mai nou s-a stabilit că stresul ar avea un rol major în apariţia unei serii de boli incurabile, precum cancer sau diabet.
Ce anume şi cât mâncăm ne afectează grav şi iremediabil organismul. Cu puţină atenţie şi consecvenţă, organismul se poate feri de stres sau măcar îi poate reduce nivelul, sunt de părere specialiştii în nutriţie. În acest sens, aceştia recomandă câteva ceaiuri sau alimente, unele dintre ele aflate la îndemână: sunătoare, iaurt, nuci sau ciocolată neagră.
Mioara Lungu, medic nutriţionist în Slatina, este de părere că o dietă echilibrată ne poate ajuta să contraatacăm multe boli grave. Specialistul spune că foarte puţine persoane ajung să conştientizeze la timp importanţa unei diete adecvate, care ar ajuta în menţinerea unui sistem imunitar puternic.
”Este ceva normal ca oamenii să nu aprecieze corect o dietă până nu se lovesc cu adevărat de o anume problemă de sănătate. Abia atunci încep să pună întrebări despre ce ar fi bine să consume şi aici mă refer atât la lichide, cât şi la mâncare. Din păcate, vedem cum, de la un an la altul, lucrurile par să prindă viteză, dacă pot să mă exprim astfel, şi noi ne trezim în situaţia de a ne teme că nu putem ţine pasul cu prezentul, cu cerinţele de la serviciu, cu cele din viaţa cotidiană sau din familie. Deja s-a anunţat că, aşa cum cancerul a fost numit boala secolului XX, acum, în secolul XXI, acest apelativ a fost atribuit stresului, despre care studii ştiinţifice au afirmat că ar sta la baza apariţiei multor boli grave, incurabile – cancer, diabet etc. Ei bine, o dietă bazată pe câteva alimente ne poate ajuta să combatem stresul”, afirmă Mioara Lungu.
Astfel, pentru diminuarea şi prevenirea stresului, specialiştii recomandă o serie de ceaiuri sau alimente. Majoritatea dintre ele se află la îndemâna tuturor şi au preţuri mai mult decât accesibile. Important este să ne obişnuim să ne impunem un program sau măcar să consumăm frecvent produsele respective.
Sunătoarea este una dintre cele mai utilizate plante pentru combaterea stresului si a tulburărilor neurologice. Sunătoarea este benefică şi atunci când acuzăm stări de oboseală, lipsă de energie, irascibilitate sau probleme ale somnului.
Citricele sunt excelente în combaterea stresului datorită vitaminei C, care are capabilitatea de a reduce nivelul hormonilor stresului (adrenalina, cortizol) şi contribuie, totodată, şi la întărirea sistemului imunitar.
Nucile şi alunele sunt la mare preţ în acest top al alimentelor anti-stres. Cuprul din conţinutul nucilor are rolul de a contribui la buna funcţionare a celulelor implicate în relaxarea psihică.
Ciocolata neagră, cu o concentraţie mare de cacao, reduce stresul dacă este consumată în cantităţi moderate. Antioxidanţii din conţinutul său au rol antiinflamator şi încetinesc producţia de cortizol generat de stres.
Iaurtul bogat în probiotice poate diminua nivelul de stres. Iaurtul natural conţine potasiu, care are proprietăţi benefice asupra stării psihice generale.
Fructul de avocado este, deasemenea, indicat în a combate stresul. Deoarece conţine 14 minerale utile în reglarea funcţiilor organismului, specialiştii în nutriţie îl recomandă foarte des, în ciuda preţului piperat. Avocado conţine şi concentraţii mari de fier şi cupru, eficiente în prevenirea anemiei, o cauză frecventă a oboselii.
Legumele verzi şi cerealele integrale sunt şi ele recomandate a fi consumate atunci când ne simţim obosiţi, stresaţi sau lipsiţi de vlagă.
Mai puteţi citi pe aceeaşi temă: