Așa arată Clinica de Neurologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu VIDEO

0
Publicat:

Reabilitarea Clinicii de Neurologie a Spitalului de Urgență din Sibiu s-a finalizat cu o întârziere de un an. Fondurile de peste 14,5 milioane de lei, fără TVA, au fost asigurate prin PNDL.

După aproximativ patru ani de la semnarea contractului privind reabilitarea sa, Clinica de Neurologie a spitalului județean din Sibiu este gata să-și primească pacienții (video).

La finele acestei săptămâni, conducerea Consiliului Județean (CJ) Sibiu a anunțat că s-a încheiat renovarea și modernizarea uneia dintre cele mai vechi clădiri ale Spitalului Județean de Urgență.  

Clinica de Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Sibiu înainte și după reabilitare Foto DMS
Clinica de Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Sibiu înainte și după reabilitare Foto DMS

Scurt istoric al proiectului de reabilitare clinica spital

În primăvara lui 2018 demara procedura de licitație pentru proiectarea lucrărilor la clădirea în care funcționau secțiile Neurologie, Endocrinologie și Chirurgie Plastică ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, pentru a intra în reparații capitale.

În toamna aceluiași an, CJ Sibiu anunța că a semnat contractul de finanțare pentru „Reabilitarea, modernizarea și echiparea secției clinice de neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, menționându-se că fondurile pentru realizarea lucrărilor vor fi asigurate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Abia în martie 2021 era readusă în discuție tema demarării execuției lucrărilor de către o asociere de firme și se preconiza că aceasta se va încheia fix un an mai târziu. Doar că în vara lui 2022 erau realizate doar 65% dintre lucrări, motiv pentru care finalizarea a fost întârziată.

Birocrația și pandemia au întârziat lucrările de renovare

Birocrația - obținerea cu dificultate a avizelor necesare, precum și contestațiile - și pandemia au fost două dintre cauzele care au determinat încheierea abia acum a lucrărilor de reparații capitale.

Spre exemplu, în toamna lui 2020, Secția Clinică Neurologie Sibiu avea să fie închisă pentru că 21 de cadre medicale și 12 pacienți au fost confirmați pozitiv cu SARS-CoV2, ocazie cu care au fost testați toți angajații și pacienții. Urgențe neurologice au fost asigurate o perioadă de Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), iar pacienții care au necesitat internare au fost preluați de Spitalul Militar din Sibiu.

Ulterior, odată cu demararea lucrărilor, secția a funcționat la jumătate din capacitate, cealaltă jumătate fiind relocată.

Aproximativ 39 de milioane de lei, investiție totală în reparații capitale și dotare

În cadrul proiectului de reabilitare s-au executat consolidări, zidării interioare din cărămidă în timp ce unii dintre pereții din interior au fost demolați. Lucrările au inclus liftul interior, casa scării exterioare, centuri, grinzi, planșee - inclusiv cel de la mansardă, instalațiile de apă și electricitate etc..

Cum una dintre componentele proiectului prevedea dotarea clinicii cu echipamente performante și mobilier, cifrele vehiculate în legătură cu acest proiect au creat o oarecare confuzie. Valoarea întregului proiect s-a ridicat însă la aproximativ 39 de milioane de lei cu TVA, din care mai bine de 9,4 milioane de lei a reprezentat contribuția CJ Sibiu, iar dotările s-au ridicat la aproximativ 13 milioane de lei.  

Clinică medaliată de aur

În 2019, Clinica de Neurologie (Spital Județean Sibiu) era premiată, pentru a doua oară consecutiv, cu medalia de aur la nivel național, de către Societatea Europeană de AVC (ESO), pentru raportarea în Registrul European de AVC a tuturor accidentelor vasculare tratate cu proceduri de recanalizare (tromboliză). Accidentul vascular cerebral reprezintă una dintre cele mai importante cauze de deces la nivel mondial, în ultimii ani. 

La vremea respectivă, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, anunța că are în vedere înființarea unui Centru de Stroke pentru tratamentul accidentului vascular la Sibiu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite