Pesto de leurdă, în varianta bănăţeană. Cum faci din cea mai timpurie verzitură vedeta fripturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leurda este o plantă medicinală folosită şi în bucătarie, care mai este cunoscută sub numele de usturoi sălbatic sau usturoiul ursului.

Planta-minune este un detoxifiant natural, ajută la îmbunătăţirea memoriei, este bună pentru inimă, tuse, răni, guturai, eczeme şi ajută la recuperarea după accidente vasculare. Elixirul aflat la îndemâna oricui creşte în păduri, la umbra copacilor.

Bucătarul bănăţean Uica Mihai, ne învaţă cum să facem din această plantă o pastă celebră care să înobileze cele mai grele fripturi.

“Făcătura asta prozaică, dar miraculoasă, e numită de rafinaţi Pesto de leurdă, dar eu prefer să o numesc neaoş şi româneşte, înfulecând-o pre dânsa tot anul pentru că o conserv după cum urmează.

Pun în robotul de bucătărie jumătate de kilogram de leurdă, două sute de grame de arahide prăjite şi decojite, două sute de mililitri de ulei, puţin hrean ras, puţin ghimbir ras, zeama de la o lămâie mare, sare, piper şi două linguri mari de miere.

Un minut robotul taie la viteză mare şi îmi preface compoziţa într-o pastă mai grosieră, pe care o pun în borcane, iar borcanele le căpăcesc şi le sterilizez ca pe orice conservă (în cuptor la 110  grade, timp de patruzeci de minute).

Pasta asta care merge să însoţească friptura de miel sau de vită, pastele italieneşti, rasoalele şi chiar peştele gătit, stă conservată, pe un raft la întuneric şi temperatură constantă, până în iarnă, când îţi aduce lângă prospăturile de porc senzaţia că primăvara e încă vie şi în sufletul tău”, spune bucătarul bănăţean.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite