Adrian Florea a scăpat de gloanţele care s-au tras asupra lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Florea îşi aminteşte şi azi de glonţul care a trecut pe lângă el şi s-a înfipt în zid
Adrian Florea îşi aminteşte şi azi de glonţul care a trecut pe lângă el şi s-a înfipt în zid

Reşiţeanul a fost la un pas de moarte când a ieşit să le aducă ceai cald soldaţilor. Clipele din Decembrie ’89 vor rămâne în sufletul celui care s-a aflat chiar în centrul oraşului în momentul zero al Revoluţiei reşiţene. Revolu'ionarul este dezamăgit de rezultate.

La două decenii de la Revoluţie, Adrian Florea este convins că ceea ce s-a întâmplat atunci a fost dirijat de armată. Nu crede în teoriile conform cărora în popor au tras teroriştii de atunci. „La vremea aceea, singurii înarmaţi erau cei din armată. Securitatea era dezarmată şi închisă. Armele securiştilor erau sigilate. A fost o lovitură de stat militară”, spune revoluţionarul Adrian Florea. El a povestit tot ceea ce s-a întâmplat atunci. „Totul a început în data de 21 decembrie, în jurul prânzului. S-au adunat grupuri mici de câte cinci, şase persoane. Ne-am mutat în faţa Consiliului, apoi am hotărât să intram să-l ocupăm. Am fost 20 de oameni. Mi-i mai amintesc pe Gabriel Broască, I.D. Cucu, Nicolae Vladulescu, Mihai T.Ioan, Stelu Preduchin. Cum am intrat, am dat de miliţieni. Nu au opus rezistenţă”, spune revoluţionarul.  „În scurt timp s-au adunat în piaţa din centrul oraşului mii de oameni. Cântau «Deşteaptă –te române!», chiar dacă nu se ştiau bine versurile”, îşi aminteşte Adrian Florea.

Primele focuri în Reşiţa
Piaţa 1 Decembrie 1918 a fost asaltată de reşiţeni în 22 decembrie. În acea zi s-a decretat starea de urgenţă. Spre seară, Adrian Florea a fost nevoit să plece către Caransebeş pentru a aduce la Reşiţa un pluton de militari. Imediat după intrarea acestora în oraş s-a deschis focul.
„Eram în autobuz cu militarii şi însoţiţi de patru maşini militare. Eram lângă miliţie cănd a pornit focul. Erau focuri de armă automată, mitralieră. Am ajuns la Consiliu, unde militarii şi-au preluat obiectivele de pază. În acea noapte am auzit pentru prima dată termenul de terorist“, spune Adrian Florea. Pentru revoluţionarul reşiţean, noaptea Naşterii Domnului a fost cea mai grea.
„Cred că atunci s-a tras toată muniţia din judeţul ăsta. Noaptea am ieşit cu un coleg pe balconul Consiliului să le ducem soldaţilor o cană cu ceai cald. Am ieşit primul. Nu am reuşit sa fac prea mulţi paşi. De pe hotel s-a tras. Glonţul a trecut pe lângă mine şi s-a înfipt în zid. Se vede şi acum urma”, spune Florea. Revoluţionarul este convins că toţi cei care au ieşit atunci în stradă au făcut-o pentru a schimba istoria românilor.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite