Ce e descărcarea arheologică şi cum te scapă de amenzi usturătoare sau de dosare penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţină lume ştie că descărcarea de sarcină arheologică te eliberează de o problemă. Fiindcă sunt rare cazurile când dai peste un sit arheologic, susţin specialiştii vâlceni. Procedura în sine e un lucru bun în primul rând pentru proprietar.

Recent, în judeţul Vâlcea, conducerea unei Primării a fost trimisă în judecată pentru că nu a solicitat avizele pentru certificatele de descărcare de sarcină arheologică, la eliberarea unui certificat de urbanism şi nici a autorizaţiei de construcţie. Iar beneficiarul a construit în „zona de protecţie a unui castru roman, a sitului arheologic de la Racoviţa”.

În aceeaşi comună, un alt localnic a dărâmat o porţiune considerabilă a zidului de incintă a castrului roman Praetorium II, monument istoric de categoria A, de importanţă naţională, ca să-şi construiască un gard de plasă cu stâlpi de lemn.

image

Brăţara dacică descoperită în judeţul Olt, Foto: radioromania.ro

Brăţară de peste 100 grame de aur ruptă în bucăţi cu dalta, jucărie pentru copii

În judeţul Olt, un individ a găsit o brăţară dacică, datată la mijlocul secolului I, înainte de Hristos. Podoaba din aur, de 108 grame, este decorată cu un cap de dragon înnaripat. Modelul este similar cu cel al brăţărilor de la Samisegetuza. 

Olteanul susţine că a descoperit-o în curte, în timp ce săpa fundaţia pentru un gard, fără documente. Neştiind ce comoară deţine, a dat-o copiilor să se joace. Apoi a realizat că poate să obţină bani frumoşi şi a rupt-o cu dalta. 

Părţi din bijuterie au ajuns la amanet. Aşa au aflat şi oamenii legii despre comoara din aur de 24 de karate. 

image

Sabie dacică scoasă la vânzare pe Olx

Ulterior, s-a pornit o anchetă pentru a se afla dacă brăţara dacică a fost descoperită într-un sit arheologic. Altfel, fapta nu este considerată furt. Oricum, bijuteria trebuia predată autorităţilor, după cum avea să declare procurorul general al României, Augustin Lazăr. În prezent, aceasta se află în custodia Muzeului Naţional de Istorie de la Bucureşti.

Cu ceva timp în urmă am descoperit la vânzare pe Olx o sabie dacică. Proprietarul pretindea că a găsit-o în pădure şi cerea pe ea 300 de euro. Poliţia Patrimoniului a fost sesizată de un specialist vâlcean. 

image

Lucrări de construcţie fără documente, în zona unui sit arheologic din Ialomiţa, Foto: obiectiv.net

Istoria pusă la pământ cu buldozerul

Cel mai grav caz ca efecte, s-a petrecut însă în judeţul Ialomiţa la Piscul Crăsani, unde primăria din localitate a distrus dava getică. Edilul a dispus intrarea cu buldozerele în cetate pentru a lua pământ. Vorbim despre unul din cele mai mari situri arheologice din România unde se presupune că a fost cetatea Regelui Dromichete, datată din perioada sec. III – I înainte de Hristos. 

„Răul care s-a făcut acolo este inimaginabil, chiar de către cei care trebuiau să-l protejeze, exact ca în situaţia lupului pus paznic la oi. A fost nu a fost, nu se mai poate afla nimic, niciodată. Vorbim de un sit arheologic în care s-a găsit printre altele un candelabru de bronz cu braţe, ceva extraordinar”, explică un istoric vâlcean a cărui lucrare de licenţă a  avut ca temă cazul amintit. 

Căutătorii de comori ar trebui să fie cursaţi ca să nu mai distrugă patrimoniul naţional

Acestea sunt doar câteva din ultimele cazuri în care legea a fost încălcată cu sau fără bună ştiinţă. 

„În loc să se aleagă cu o bonificaţie, a preferat să ascundă descoperirea”, spune istoricul Ovidiu Udrescu făcând referire la povestea cu brăţara dacică. 

„Statul îi recompensează pe cei care descoperă obiecte de patrimoniu deosebite. Legea însă nu încurajează vânătorii de comori, ba chiar descurajează scormonirea, fiindcă răul pe care îl fac este imens şi... irevocabil. 

În acest caz, cred că ar trebui să se umble la legislaţie, să legalizăm căutarea de comori în alt cadru – adică cei care o fac să aibă nişte cursuri înainte, un atestat, ca să nu mai distrugă bunurile de patrimoniu naţional. 

image

Descărcare de sarcină arheologică, Foto: radiotimisoara.ro

În ce constă descărcarea de sarcină arheologică

Revenind la descărcarea de sarcină arheologică, aceasta este o procedură prin care se află dacă un teren în care a fost evidenţiat patrimoniul arheologic poate sau nu să fie redat activităţilor umane curente. 

Este obligatorie în cazul construcţiilor pentru care se solicită autorizaţie de construire. Trebuie să fie impusă legal de către autorităţi prin certificatul de urbanism emis pentru noua construcţie.

Procedura vizează o cercetare arheologică preventivă, iar rezultatele vor fi cuprinse într-un raport tehnic de cercetare arheologică preventivă. Acesta conţine, în mod obligatoriu, propunerea specialiştilor cu privire la protecţia vestigiilor descoperite sau, după caz, emiterea certificatului de descărcare de sarcină arheologică a suprafeţei cercetate.

Potrivit legislaţiei în vigoare (Ordonanţa de Guvern 43/2000), certificatul este emis de Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, din fiecare judeţ. Aceasta, la rândul ei, are obligaţia de a înştiinţa în termen de 10 zile direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Culturii.

Cercetarea arheologică se face numai pe baza autorizaţiei emisă de minister.

Terenul, protejat ca sit arheologic în lipsa documentelor

De reţinut este faptul că până la descărcarea de sarcină arheologică terenul care face obiectul cercetării este protejat ca sit arheologic.

În zonele cu patrimoniu arheologic descoperit întâmplător, autorizaţia de construcţie se suspendă până la descărcarea de sarcină arheologică. Sau primarul dispune întreruperea oricărei alte activităţi, în conformitate cu avizul serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor,  şi se instituie regimul de supraveghere sau săpătură arheologică.

Rapoartele de cercetare în cazul siturilor aflate în zone de interes arheologic prioritar, clasate în grupa A din Lista monumentelor istorice, se trimit spre aprobare Comisiei Naţionale de Arheologie.

Certificatele de descărcare de sarcină arheologică emise în lipsa aprobării Comisiei Naţionale de Arheologie sunt nule de drept.

Primăriile obligate să finanţeze cercetarea arheologică

Nerespectarea măsurilor pentru pentru cercetarea preventivă sau supravegherea arheologică, după caz,  şi protejarea patrimoniului arheologic sau descărcarea de sarcină arheologică a zonei afectate de lucrări se pedepseşte cu amendă de la 25.000 lei la 75.000 lei.

Administraţiile publice locale sunt obligate de lege să finanţeze cercetarea arheologică în vederea descărcării de sarcină arheologică a terenurilor pe care se efectuează lucrări publice pentru care sunt ordonatori principali de credite, prevăzând distinct sumele necesare în acest scop.

Distrugerea monumentelor istorice se pedepseşte penal.

image

Descărcare de sarcină arheologică Foto bzi.ro

Lucrările executate în lipsa certificatului de descărcare de sarcină arheologică se consideră distrugere a monumentelor istorice şi se pedepsesc penal.

În plus, cei care folosesc detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă, riscă închisoare de la 1 la 5 ani  şi confiscarea detectoarelor.

Descărcarea de sarcină arheologică este valabilă nu doar pentru construire, ci şi pentru modificare, extindere sau reparare privind căi de comunicaţie. În aceeaşi categorie intră dotările tehnico-edilitare, inclusiv subterane şi subacvatice, excavările, exploatarea de cariere. Regăsim inclusiv construcţia de reţele magistrale, precum şi reţele de telecomunicaţii sau amenajările pentru îmbunătăţirile funciare. Nu sunt excluse relee şi antenele de telecomunicaţii ori lucrările de cercetare şi de prospectare a terenurilor – foraje şi excavări –  care se fac pentru studiile geotehnice. De asemenea, amplasarea balastierelor şi a sondelor de gaze şi petrol, precum şi orice alte lucrări care afectează suprafaţa solului şi subsolul, în zonele cu patrimoniu arheologic intră în aceeaşi categorie. Nu contează dacă acestea se execută în intravilanul sau extravilanul localităţilor şi nici forma de proprietate a terenului sau a lucrărilor întreprinse în zonele cu patrimoniu arheologic cunoscut şi cercetat.

Certificatul nu se plăteşte, dar avizul da

Pentru emiterea certificatului de descărcare de sarcină arheologică nu se percep taxe.

Se percepe în schimb taxă pentru eliberarea avizului se calculează prin aplicarea unei cote fixe la suprafaţa construită desfăşurată a obiectivului de investiţie pentru care se solicită aviz. Valoarea aplicată este de 1 leu / mp suprafaţă desfăşurată pentru clădirile de locuinţe, ori destinate sănătăţii, învăţământului sau culturii. În cazul clădirilor destinate activităţilor comerciale sau economice, taxa este de 5 lei / mp suprafaţă desfăşurată.

Pentru emiterea avizelor referitoare la construcţiile din zonele cu patrimoniu arheologic evidenţiat întâmplător sau zonele cu potenţial arheologic nu se percep taxe.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite