Nouă performanţă a înotătorului Avram Iancu pe lacul de la Bicaz. Ce record mondial vrea să doboare pe Balaton

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avram Iancu, la finalul cursei, în Portul Bicaz FOTO Facebook
Avram Iancu, la finalul cursei, în Portul Bicaz FOTO Facebook

Înotătorul Avram Iancu a străbătut lacul de acumulare de la Bicaz, supranumit Marea dintre munţi, pregătindu-se pentru o tentativă de record mondial pe Balaton, în Ungaria.

Celebrul sportiv de anduranţă Avram Iancu are în palmares o nouă reuşită. Bibliotecarul din Petroşani a înotat duminică, 20 iunie 2021, în apele lacului Izvorul Muntelui, plecând de la coada acumulării, de la Poiana Teiului şi până în Portul Bicaz. Acest lucru a presupus străbaterea a nu mai puţin de 23 de kilometri, acţiunea desfăşurându-se în cadrul unui proiect de înot în spaţii deschise, intitulat „Apa înseamnă viaţă“. 

Dincolo de acest aspect, parcurgerea lacului de acumulare de la Bicaz, căruia i se mai spune şi Marea dintre munţi, pentru că este situat la poalelele Masivului Ceahlău, a însemnat şi un antrenament pentru stabilirea unui record mondial. Avram Iancu va încerca, în luna iulie a acestui an, să înoate trei zile şi trei nopţi, în total 72 de ore, fără întrerupere, dorind să doboare performanţa unui american, puţin peste 67 de ore. Tentativa hunedoreanului ajuns la vârsta de 45 de ani va avea loc pe lacul Balaton, în Ungaria,distanţa parcursă urmând a fi de circa 150 de kilometri. 

„Anul acesta, mi-am propus să stabilesc un nou record mondial la înotul de anduranţă. Actualul record este de 67 de ore şi 16 minute, iar eu mi-am propus 72 de ore. În vederea acestei încercări a fost şi este nevoie de pregătire intensă. Am avut sprijinul unor voluntari, inclusiv din Bicaz, care ne-au însoţit, iar la final m-au aşteptat într-un număr foarte mare, aplaudându-ne şi exprimându-şi bucuria întâlnirii“, a declarat Avram Iancu. 

Revenind la experienţa de la Bicaz, sportivul a mai spus că a fost una extremă, deoarece a înotat în apă rece, de doar 15 grade, străbătând cei 23 de kilometri în 11 ore şi 15 minute. Acest timp, dacă era vorba de o apă mai caldă, ar fi însemnat aproximativ 20 de ore petrecute înotând. 

Dunărea, Marea Neagră, Canalul Mânecii... 

„Am cunoscut aici, la Bicaz, oameni incredibili de frumoşi. Nu e o surpriză pentru mine, ci o confirmare a faptului că această ţară are încă viitor. Şi tot pe Lacul Izvoru Muntelui, poate mai mult ca oriunde în altă parte, am simţit că «Apa înseamnă viaţă». Mulţumesc în mod special celor care ne-au însoţit fizic la Bicaz, Marc Nicolae, Dan Pîrjolea, Mirel Micu şi Valentin Mocanu“, a mai spus Avram Iancu. 

Avram Iancu, înotând în apele lacului de acumulare de la Bicaz FOTO Facebook

Avram iancu FOTO facebook

Sportivul s-a întâlnit şi cu colegi bibliotecari, donând exemplare ale cărţii semnate de el, „Schimbarea eşti tu“, primid în schimb lucrări ce au în prim plan cultura sau istoria oraşului de sub marele baraj: „Joc de cuvinte“, „Caietele mării dintre munţi“ şi albumul aniversar „Oraşul mării dintre munţi“, editat cu ocazia celor 400 de ani de la prima atestare documentară a Bicazului. 

Tot pentru tentativa de record mondial, la începutul lunii iunie 2021, hunedoreanul a înotat 12 ore încontinuu pe canalul Bega, intrând în apă la ora 09.00 şi ieşind la 21.00. Avram iancu este detinatorul recordului naţional la înot de anduranţă, reuşind în 2020 să înoate în apele Dunării timp de 36 de ore şi 29 de minute. 

În august 2016, a traversat Canalul Mânecii, cale de 26 de kilometri, iar în 2017 a înotat întreg cursul Dunării, pe o distanţă de 2.860 de kilometri. Altă performanţă este traversarea Mării Negre, străbătând 62 de kilometri, de-a lungul ţărmului, de la Sulina la Istanbul, timp de 60 de zile. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

FOTO Maşina de spălat seculară, folosită şi acum. Mostră arhaică de inteligenţă şi inventivitate populară

România, la o televiziune franceză. „O călătorie între tradiţie şi modernitate: ameţitor, delicios, delirant şi rafinat“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite