Suvenir din partea spitalului: două tampoane de tifon uitate în abdomen. A vândut casa bunicilor ca să scape cu viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ivona budulan (44 de ani) şi-a revenit, dar se deplasează cu greu, doar cu ajutorul cârjei
Ivona budulan (44 de ani) şi-a revenit, dar se deplasează cu greu, doar cu ajutorul cârjei

O ieşeancă rănită într-un accident rutier a avut parte de evenimente incredibile şi a fost la un pas de moarte după ce a fost internată în spital pentru o fractură de femur. A scăpat cu viaţă numai pentru că s-a internat într-un spital din Austria.

Ivona Budulan, o femeie de 44 de ani care locuieşte în Vrancea, era să-şi piardă viaţa din cauza unei fracturi de femur.

Ieşeanca a fost dusă de familie la un spital Viena mai mult moartă decât vie, cu infecţii intraspitaliceşti, bronhopneumonie şi cu un „suvenir" de la medici: două tampoane de tifon uitate în abdomen.

De mai bine un an şi jumătate Ivona Budulan trece printr-un adevărat calvar.

Deşi a fost cel mai uşor rănită din cele trei victime a unui accident rutier, ieşeanca a ajuns să-şi folosească cu greu piciorul stâng şi mâna stângă, a fost supusă la cinci operaţii şi a făcut sute de ore de recuperare.

A cheltuit zeci de mii de euro pentru a-şi reveni, iar familia a fost nevoită să vândă casa bunicii pentru a suporta toate cheltuielile.

Pentru tot ce a păţit Ivona Budulan îi consideră vinovaţi pe chirurgului ortoped Paul Sârbu, care a operat-o la picior, şi pe chirurgul Sorinel Luncă, care a operat-o de pancreatită.

Femeia a făcut plângere penală pentru malpraxis împotriva celor doi doctori.

Cel mai uşor rănită
Pe 6 ianuarie 2011, Ivona Budulan a fost victima unui accident rutier petrecut în localitatea Dumbrăveni, judeţul Vrancea. Autoturismul Renault în care se afla s-a ciocnit de un Volkswagen. Ivona Budulan şi alte două persoane din Renault au fost rănite şi transportate apoi la Spitalul Municipal din Focşani.

Celelalte două victime au fost operate de urgenţă de medicii focşăneni, iar Ivona Budulan a fost diagnosticată cu fractură deschisă de femur stâng, traumatism cranio-cerebral şi facial, contuzie toraco-abdominală, fractură sinus maxilar stâng şi orbită, plagă pleoapă superioară stângă.

Apropiaţii au considerat că este mai bine să fie transferată acasă, la Iaşi, şi astfel a fost adusă la fostul Spital de Urgenţă „Sf. Ioan" din Iaşi (în prezent Secţia Exterioară Copou din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon").

„Mi s-a spus că urma să îmi revin în maxim două luni, iar recuperarea totală să se facă în şase luni. Ar fi trebuit să urmez tratament medicamentos cu anticoagulante, să sufăr două intervenţii chirurgicale: prima pentru aducerea osului în poziţie cu ajutorul unui fixator extern, iar a doua intervenţie presupunea fixarea osului cu un dispozitiv (placă) cu şuruburi, care urma să menţină osul în poziţie naturală şi să ajute la sudarea acestuia", povesteşte Ivona Budulan.

Cele două intervenţii chirurgicale au fost efectuate de medicul Paul Sârbu, la interval de o săptămână. Dacă prima dintre ele a decurs fără probleme, Ivona Budulan susţine că după a doua a început să se simtă din ce în ce mai rău.

„În timpul operaţiei m-au cusut rezidenţii şi m-au strâns foarte tare. Le-am spus că nu mai pot, că îmi simt piciorul ca într-o menghină. Mi s-a răspuns că e normal"
, povesteşte Ivona Budulan.

După operaţie, medicul Sârbu ar fi anunţat-o pe pacientă că va trebui să sufere şi o a treia intervenţie chirurgicală pentru transplantul unei grefe osoase din şold în femur, pentru că fractură s-ar fi produs cu pierdere de material osos.

Ivona Budulan susţine că s-a simţit din ce în ce mai rău, iar după intervenţia chirurgicală la picior de abia îşi mai putea folosi şi mâna stângă.

Pentru că starea ei se înrăutăţea pe zi ce trece, pe 18 ianuarie 2011 a fost operată din nou, de această dată de pancreatită. Intervenţia a efectuat-o chirurgul Sorinel Luncă.

„Până pe 28 ianuarie starea mea s-a înrăutăţit, iar familia mea a fost informată că şansele de supravieţuire sunt minime, că se poate aştepta la ce e mai rău şi să încerce să se resemneze deoarece s-a făcut tot posibilul", povesteşte ieşeanca.

Transferată la Viena
Toate actele medicale au fost trimise la un spital din Viena, iar medicii de acolo au fost de acord s-o trateze. Rudele Ivonei Budulan au împrumutat bani pentru a o transporta în Austria şi pentru spitalizare, doar transferul la Clinica Hanusch Krankenhaus costând 7.800 de euro.

„Am ajuns la Viena intubată, cu 10 infecţii luate din spital, şi fără igienă corporală (nu fusesem spălată pe păr niciodată de la internare şi aveam pentru protecţie o bonetă chirurgicală). Medicii de la Viena mi-au făcut investigaţii, pentru a descoperi dacă nu am ceva intern. Aşa au descoperit că am două feşe uitate în abdomen", povesteşte ieşeanca.

Acelaşi lucru este specificat şi într-un raport al medicilor de la Viena: „Se deschide camera prevezicală din care curge puroi pur. La inspecţia acestei cavităţi se găsesc două tampoane de tifon, care se scot".

După două săptămâni Ivona Budulan s-a întors în ţară. Timp de două luni a avut nevoie de ajutorul apropiaţilor pentru că a stat imobilizată la pat, alte şase luni a mers doar cu ajutorul unui cadru şi a avut nevoie de sute de ore de recuperare.

A fost operată din nou la picior la un spital din Ungaria, iar până în luna iulie a acestui an a făcut recuperare şase zile pe săptămâmnă la un spital din Timişoara.

„Au fost cheltuiţi zeci de mii de euro pe spitalizare, medicamente, analize, traiul de zi cu zi. Ai mei au fost nevoiţi să vândă casa bunicii pentru a-mi acoperi cheltuielile. Mai mult, nu am reuşit să fiu alături de fiul meu care a terminat anul trecut liceul, a dat bacalaureatul şi apoi s-a înscris la facultate", povesteşte ieşeanca.

Solicită 600.000 de euro daune
Ivona Budulan îi consideră vinovaţi pe medicii ieşeni care au operat-o şi îi acuză că i-au distrus viaţa.

Ieşeanca a făcut plângere împotriva celor doi chirurgi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi pentru vătămare corporală din culpă. De asemenea, a solicitat şi identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care ar fi trebuit să „vegheze la refacerea sănătăţii" ei şi nu au făcut-o.

„Medicii Sârbu Dan-Paul şi Lunca Sorinel au dat dovadă de gravă neglijenţă în exercitarea obligaţiilor lor de serviciu în ceea ce mă priveşte, neglijenţă ce a avut ca rezultat punerea gravă în pericol a vieţii mele. Nu mi-au fost acordate îngrijiri medicale la timp şi în mod adecvat, nu s-a intervenit chirurgical corect, nu am fost corespunzător supravegheată postoperator , toate determinând punerea gravă în primejdie a vieţii subsemnatei, decesul fiind împiedicat numai de intervenţiile salvatoare ale medicilor de la clinica din străinătate", a precizat Ivona Budulan, în plângerea adresată procurorilor.

Ieşeanca solicită de la cei doi medici 100.000 de euro daune pentru banii cheltuiţi pe operaţii, tratament, recuperare şi transport şi o pensie până când îşi va reveni definitiv.

De asemenea, cere şi 500.000 de euro daune morale pentru suferinţele îndurate.

„Sunt o persoană tânără, am studii superioare , provin dintr-o familie cu ţinută morală ireproşabilă şi am avut personal întotdeauna o conduită demnă în familie şi societate. Urmare a infracţiunii comise asupra mea, am fost redusă sub limita demnităţii umane, tratată fără respectul cuvenit oricărei fiinţe. Am suferit dureri, am fost imobilizată în pat, iar în prezent nu pot să mă îngrijesc singură , trăiesc cu spaima că nu voi mai fi niciodată un om normal", spune Ivona Budulan.

De mai bine de un an dosarul Ivonei Budulan se află în lucru la Parchet. Medicii nu au fost încă chemaţi la audieri, iar în prezent se aşteaptă rezultatul unui raport de expertiză medico-legală. „S-a făcut plângere împotriva celor doi medici, în aprilie 2011. Se fac cercetări pentru vătămare corporală din culpă", a declarat Irina Perjoiu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.


Medicul ortoped Paul Sârbu a operat-o pe Ivona Budulan

Pe de altă parte chirurgul Paul Sârbu susţine că i-a salvat viaţa pacientei şi a făcut totul ca la carte. „E halucinant din punct de vedere a reclamaţiei ei. Eu sunt cel care i-am salvat viaţa şi eu sunt cel reclamat. Eu am venit de acasă ca să o operez, mi-am făcut datoria. Nu este o simplă fractură, de la ea te poţi infecta şi chiar poţi muri. Eu i-am pus implanturi de ultimă generaţie. A fost o operaţie complicată, m-am chinuit să nu-i reduc piciorul. Operaţia este filmată, pozată. A făcut o serie de complicaţii care nu aveau legătură cu fractura, a făcut insuficenţă renală şi pancreatită. I-am făcut formularele pentru a pleca şi la Viena. Sunt singurul care s-a străduit să o ajut să meragă într-un alt loc. Reclamaţia este ciudată, dar fiecare are dreptul să facă ce reclamaţia doreşte. Acuzaţiile la adresa mea vor fi studiate de cei competenţi şi ei vor decide" a precizat chirurgul Paul Sârbu.

Medicul ortoped Paul Sârbu a operat-o pe Ivona Budulan

"Eu nu mai comentez activitatea colegilor mei. În România, toată lumea-şi dă cu părerea despre cum se face actul medical", a replicat revoltat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor.

Medicul Sorinel Luncă a refuzat să facă orice comentariu cu privire al acest caz.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite