Atenţie unde plecaţi în concediu! Puteţi reveni cu o boală tropicală. Vedeţi aici zonele cu risc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii recomandă evitarea vacanţelor în natura sălbatică din Asia de Sud-Est, America Centrală sau Africa Subsahariană din cauza pericolelor de a contracta o boală tropicală.

Ieşenii dornici de aventură trebuie să fie atenţi atunci când îşi aleg destinaţia de concediu. Deşi tentante ca experienţă, savanele şi junglele din zonele ecuatoriale şi subecuatoriale pot dăuna sănătăţii.

Malaria, holera, hepatita E, febra galbenă, leişmanioza (luată cu pecădere din India), sunt doar câteva din bolile tropicale cu care vă puteţi întoarce din vacanţă.

Malarie la Iaşi

Iaşiul, fruntaş pe ţară la bolnavii de hepatită, codaş la tratament

Specialiştii recomandă ca ieşenii care vor să călătorească în Asia, Africa sau Orientul Mijlociu să consulte un medic specialist în vaccinologie înainte de a pleca în vacanţă pentru a evita să revină în ţară cu o boală tropicală. Cele mai dăunătoare sunt zonele împădurite, motiv pentru care specialiştii sfătuiesc populaţia să evite savanele şi junglele.

Gripa porcină face a doua victimă la Iaşi: o femeie de 29 de ani a murit în urma complicaţiilor UPDATE FOTO

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor, Filiala Teritorială Iaşi- Vaslui a murit de gripă porcină (UPDATE)

Bolile tropicale pot fi contractate atât prin înţepătura diverselor insecte, cât şi pe cale digestivă sau prin neglijarea normelor de igienă.

„Se recomandă consumul de apă plată, evitarea aprovizionării cu alimente de la vânzătorii ambulanţi şi mare atenţie la condiţiile de igienă. Atragem atenţia şi asupra relaţiilor sexuale cu caracter întâmplător întrucât unele sin aceste zone sunt renumite în turismul sexual. Se pot transmite pe această cale HIV, hepatita B şi C", spune profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Primele semnale care ar trebui să-i trimită pe ieşeni la medicul infecţionist sunt dacă la întoarcerea în ţară au vărsături, diaree, febră, dureri de cap.

Primul caz de West Nile la Iaşi

România, invadată de căpuşe! Află cum poţi să te aperi de boala transmisă de insecte

Deşi numărul ieşenilor internaţi cu boli tropicale nu este mare, medicii menţionează că multe dintre aceste afecţiuni pot fi mortale.

„Anul trecut am avut o persoană internată cu malarie, care venise din Egipt, şi una cu bruceloză care a venit din Grecia, unde lucra la o fermă de animale. Din fericire, ambii s-au însănătoşit. Am întâlnit şi multe cazuri de encefalită în special la copii după ce s-au întors de la mare", spune profesorul Carmen Dorobăţ.

Un pericol o prezintă şi persoanele care au fost plecate la muncă în străinătate şi care revin în ţară.

„Persoanele care lucrează la ferme de animale în ţări mediteraneene, precum Italia, Grecia sau Spania, se pot infecta cu bruceloză, tularemie sau antrax. Printre semnalmentele unei astfel de boli se numără starea febrilă, fenomene digestive, neurologice sau cardiace. De aceea, cei care se întorc în ţară în vacanţă trebuie să consulte un medic de specialitate", spune profesorul Carmen Dorobăţ.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din judeţ!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite