Vandalii au invadat Cetatea Devei şi au distrus mobilierul instalat recent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mobilierul nou amplasat în Cetatea Devei în timpul proiectului de restaurare a incintelor exterioare a fost vandalizat, potrivit reprezentanţilor Primăriei Deva.

Angajaţii Serviciul Public Administrare al Cetăţii Devei au fescoperit mai multe distrugeri în incintele II şi III ale Cetăţii Devei.

„Angajaţii primăriei au găsit o bancă ruptă şi aruncată de pe platforma de artilerie, poarta de lemn de la intrarea în incinta I a fost ruptă, mai mulţi stâlpi de iluminat au fost rupţi, iar sticla de protecţie a fost spartă. De asemenea, mai multe reflectoare din incinta 3 au fost distruse, iar pe Platforma de artilerie, mai multe lămpi colorate au fost sparte. Şi reflectoarele din exteriorul zidului din incinta a treia au fost sparte”, a informat Primăria Deva.

Cetatea Devei a fost redeschisă publicului din luna aprilie, după finalizarea lucrărilor de restaurare a incintelor II şi III, o investiţie de circa 10 milioane de euro.

Timp de mai multe secole, Cetatea Devei a fost una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit.

O explozie izbucnită în vara anului 1849 la depozitul de muniţie al fortăreţei a dus la distrugerea, aproape în totalitate, a cetăţii.


Vă recomandăm şi:

Controversele Cetăţii Devei. Istoricul Adrian Rusu: „restaurarea incintelor intră în categoria gafelor arhitectonice”

Proiectul de restaurare a incintelor exterioare ale Cetăţii Devei a stârnit controverse. Istoricul Adrian Rusu susţine că rezultatul lucrărilor derulate pe parcursul a trei ani, finalizate zilele trecute, a ştirbit din autenticitatea monumentului istoric. Arhitecţii îi contrazic opinia, susţinând că toate lucrările au primit avizele Comisiei Monumentelor Istorice şi au fost supravegheate de specialişti.

Drumul spre mormântul lui Arsenie Boca va fi închis traficului rutier, pe ultimii kilometri. Au loc lucrări de modernizare

Ultimii kilometri ai drumului spre Mănăstirea Prislop vor fi închişi traficului rutier, pe durata lucrărilor de lărgire a carosabilului. Restricţiile, aprobate de Consiliul Judeţean Hunedoara, finanţatorul investiţiei, vor fi impuse în cursul săptămânii, în timp ce în weekend ele vor fi ridicate.

Raiul din munţi unde oamenii au refuzat asfaltul. Sătenii s-au temut că dispariţia uliţelor le va distruge paradisul rural

Sătenii din Bătrâna, o comună cu patru sate în care mai trăiesc 100 de oameni, au de câteva luni uliţele asfaltate şi de curând acces la internet, deşi aşezarea de munte este greu accesibilă. Primarul a trebuit să ducă o muncă de convingere cu unii dintre localnici, care s-au temut că asfaltul le va strica pitorescul aşezării, văzută ca un adevărat paradis rural, dar unul al vremurilor trecute.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite