Sfaturi pentru părinţii care doresc să fie alături de copiii lor, chiar şi de la mare distanţă: „Ajută-l să capete încredere în tine pentru a ţi se putea destăinui“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Te poţi implica în educaţia copilului şi la distanţă. foto: Diana Deleanu
Te poţi implica în educaţia copilului şi la distanţă. foto: Diana Deleanu

Nu puţine sunt cazurile în care tatăl, mama sau chiar ambii părinţi ajung să lucreze în străinătate, departe de copii. Fie că vorbim de o ofertă de job greu de refuzat, fie că vorbim de o plecare din necesitate, pentru a întreţine familia, în acel moment este esenţial să rămână prezenţi în viaţa copiilor.

Înainte de a pleca, este necesară o analiză rece a situaţiei. Ce se întâmplă cu soţul/soţia, am cu cine să las copilul, îmi permite jobul să îmi aduc familia aproape, am suficiente oportunităţi să vin acasă? După ce sunt analizate toate aspectele, se poate lua cea mai bună alegere.

În momentul în care ai decis că plecarea ta este varianta din care toată lumea are de câştigat, mai mult pe termen lung, nu are rost să te mai frămânţi. Laşi în urma ta în primul rând vina şi apelezi la mici trucuri prin care rămâi prezent în familia ta.

Comunică zilnic

Este foarte important să nu treacă nicio zi fără comunicare. În zilele noastre există tot felul de metode de comunicare gratuite şi extrem de uşor de folosit, prin care poţi păstra legătura cu cei dragi, aflaţi la mii de kilometri distanţă.

Poţi folosi telefonul, cu ajutorul căruia poţi să-i auzi pe cei dragi, să primeşti poze de la prima zi de grădiniţă, filmuleţe cu primii paşi şi să fii astfel prezent în viaţa copiilor. De ceva timp însă, internetul a câştigat mult mai mult teren în faţa telefonului şi asta pentru că îţi permite să te bucuri de videoconferinţe. Pentru asta ai nevoie doar de o cameră web, iar copilul, soţia şi orice membru al familiei, te pot şi vedea, în timp real.

Interacţionează în permanenţă cu cei de acasă

Atunci când este nevoie, poţi să îţi ajuţi copiii cu temele, să le explici pe internet cum se rezolvă problemele la matematică pe care trebuie să le rezolve acasă. Poţi participa şi la activităţile de relaxare şi te poţi juca în reţea, pentru a vă pune în contact direct.

Te poţi distra şi cu cei mai mici, poţi inventa jocuri şi poţi menţine o legătura cu ei, doar dacă îţi permiţi să exişti în universul copiilor, să nu uiţi de ei şi să le arăţi cât de mult contează pentru tine.

Oferă-i sfaturi oricând are nevoie de ele

Copilul trebuie să ştie că te poate contacta oricând, telefonic sau virtual, atunci când are nevoie de tine. Fii cât se poate de deschis în abordarea subiectelor şi asigură-l că nu trebuie să aibă reţineri atunci când discută cu tine, indiferent de subiect. Ajută-l să capete încredere în tine, pentru a ţi se putea destănui.

Bineîneţeles, discuţiile rămân între voi iar la sfârşitul fiecărei conversaţii, specialiştii recomandă să îi spui copilului că îl iubeşti.

Vizitaţi-vă cât mai des

La fel de important este să depui efort pentru a-l vizita pe cel mic cât mai des. Nimic nu va compensa prezenţa ta fizică lângă prichindel. Distanţa nu trebuie lăsată să se transpuna în relaţia cu cel mic şi să devină o distanţă între tine şi copilul tău la nivel emoţional, familial, intelectual sau social. Copilul tău trebuie să înţeleagă cât de greu iţi este şi ţie fără el şi mai ales faptul că viaţa frumoasă pe care o duce se datorează tocmai acestui sacrificiu de ambele părţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite