Roșiile românești au ieșit pe piață. Cu cât vând marfa producătorii din celebrul bazin legumicol Matca

0
Publicat:

Legumicultorii din Matca, județul Galaţi, au scos la vânzare prima recoltă de roşii de anul acesta. Pentru că e prima cultură din acest an şi preţul de plecare din solarii este unul pe măsură: 20 de lei kilogramul.

Primele roșii de Matca FOTO: C . Mazilu
Primele roșii de Matca FOTO: C . Mazilu

Asta înseamnă că în piețe, roșiile vor ajunge la 30-35 lei kilogramul, poate și mai mult. Prețurile vor scădea pe măsură ce vor apărea și alți producători cu roșii.

„S-au copt roșiile la Matca. Acum sunt puțini legumicultori care au ieșit pe piață cu primele roșii, însă începând cu 1 Mai vor fi mai mulți. Dacă va fi soare și lumină, roșiile se vor coace. Cu siguranță, anul acesta de Paște se vor găsi în piețe roșii de Matca” , susține Gheorghe Marin, primarul comunei Matca.

Un anunț că s-au copt roșiile a fost publicat pe Facebook de deputatul gălățean Laurențiu Gîdei. Acesta s-a filmat într-un solar din Matca în care s-au copt roșiile. 

„Roșii de la Matca, Galați, prima producție. Astăzi (N.R.: 22 aprilie 2024) prețul engros a fost 20 lei, nu știu cât ajung la piață. Caută, cumpără, consumă produse românești”, susține Laurențiu Gîdei.

Doar câțiva producători au ieșit, deocamdată, cu roșiile pe piață. Ceilalți legumicultorii spun că vremea și lipsa soarelui, le-au încurcat parțial planurile. Iar roșiile nu s-au dezvoltat cum trebuie, susțin legumicultorii.

„Roșiile sunt frumoase, însă la mine în solar cred că mai durează în jur de două săptămâni. Am făcut focul la sobe, dar nu a fost suficientă lumină. Iar săptămâna aceasta se anunță ploi, vreme întunecată. Sunt câțiva producători la care s-au copt roșiile, însă îi numeri pe degetele de la o mână, sunt puțini”, susține Giani Filimon, legumicultor din Matca.

Solar cu roșii FOTO: C . Mazilu
Solar cu roșii FOTO: C . Mazilu

Comuna Matca este cel mai mare și cunoscut bazin legumicol al țării, fiind denumită și „patria solariilor și legumelor”. Aproape că nu există casă fără măcar un solar sau familie.

Matca din Galați este cel mai mare bazine legumicol din ţară, cu peste 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp. Oamenii locului povestesc că primul solar a fost construit de un fost deţinut politic, care a deprins meseria de la un coleg de celulă. 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite