Mircea Geoană îl contrazice pe Emmanuel Macron și spune că NATO nu are nicio intenție să trimită trupe în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a comentat declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron că ar putea fi trimise trupe occidentale în Ucraina.

Mircea Geaonă, secretar general adjunct NATO FOTO: Arhivă
Mircea Geaonă, secretar general adjunct NATO FOTO: Arhivă

Mircea Geoană, numărul doi în NATO, spune că structura nord-atlantică nu are nicio intenție să trimită soldați pe teritoriul ucrainean, precizând că în momentul de față nu există discuții în acest sens.

„La nivel NATO, liderii NATO pot face declarații, au tot dreptul să o facă, dar noi ca NATO, ca alianță nu avem în clipa de față niciun fel de planificare și de intenție politică de a avea trupe NATO în Ucraina. Pregătim summitul de la Washington din iulie și atunci vom cere liderilor Alianței un rol de coordonare mai important al NATO în spirjinirea Ucrainei. Avem în continuare aceeași grijă să nu escaladăm acest război, de asta a fi vigilenți, a fi fermi e foarte important. Situatia este delicată pe front, aceste diferențe de forțe, muniție și echipamente a lăsat urme pe frontul din Ucraina, dar nu vedem chestiuni atât de grave”, a spus Mircea Geoană la Digi24.

Despre posibilitatea ca NATO să permită trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, Geoană a mai spus: NATO funcționează prin consens. În clipa de față nu avem o conversație NATO cu privire la această variantă. În continuare rămânem consecvenți liniei noastre - sprijin masiv pentru Ucraina fără să riscăm escaladarea războiului din Ucraina la un război între Rusia și NATO. Dar ne pregătim să ne apărăm teritoriul și populația”.

Reacția lui Geoană vine după un interviu dat de președintele Franței, care a afirmat că își asumă posibilitatea de a trimite trupe la sol în Ucraina, dacă Rusia va reuși să rupă frontul. „Dacă ruşii reuşesc să străpungă linia frontului, dacă ar exista o cerere ucraineană - ceea ce nu este cazul astăzi - ar trebui să ne punem în mod legitim întrebarea”.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite