Povestea lui Abba Berdichev, paraşutistul gălăţean care a fost omorât de nazişti. Ce misiune secretă avut sub o identitate falsă
0Născut în Galaţi, Abba Berdichev a fost un cunoscut paraşutist evreu. Acesta s-a înrolat voluntar în armata britanică şi s-a paraşutat împreună cu colegii săi în Europa ocupată de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În 1943 şi 1945, mai mulţi evrei s-au înrolat voluntar în armata britanică şi s-au paraşutat în Europa ocupată de germani. Misiunea lor era de a opune rezistenţă naziştilor şi de a ajuta aliaţii. Majoritatea paraşutiştilor selectaţi pentru antrenamente erau emigranţi din Europa şi aveau cunoştinţe solide despre ţările în care urmau să fie trimişi.
Printre aceştia se afla şi Abba Berdichev. În adolescenţă, acesta a fost membru al tineretului sionist din România şi avea o dragoste puternică pentru Israel. În primăvara anului 1941, tânărul paraşutist a imigrat din Istambul. În 1940, România devenise nesigură pentru evrei, aşa că Abba Berdichev decide să plece.
În noiembrie 1943, pe când acesta se afla printre voluntarii evrei din armata britanică, Abba a început pregătirile pentru misiunea secretă de paraşutare pe teritoriile ocupate de nazişti. Astfel, el primeşte o identitate falsă, şi devine cunoscut sub numele de sergentul Robert Willis.
La 15 martie 1944, se paraşutează, alaturi de Hannah Szenes, Reuven Dafni şi Iona Rosen, pe teritoriul Iugoslaviei. Tânărul Berdichev avea misiunea de a a-i ajuta pe evreii din România să lupte pentru viaţa lor. În vara aceluiaşi an, „sergentul Robert Willis” a luat drumul Slovaciei către o altă misiune, fiind însoţit de trupele britanice şi americane.
Drumul nu a fost însă lipsit de pericole. Când a ajuns în Ungaria, acesta a fost surprins de nazişti şi s-a ascuns în munţi. După două luni de căutări, germanii au reuşit să îl prindă şi l-au transferat în lagărul de la Mauthausen împreună cu alţi deţinuţi. Cu toţii au fost supuşi unor interogări interminabile şi bătuţi.
La începutul anului 1946, Abba Berdichev a fost executat de nazişti. În biletul lăsat familiei sale, acesta a scris: „Vă rog pe toţi să nu plângeţi. Suntem norocoşi că am avut onoarea de a fi ales de evreii din Palestina pentru a le aduce încurajări celor de acolo şi de a-i ajuta la nevoie”.
Trupul neînsufleţit al lui Abba Berdichev nu a fost niciodată recuperat. Un mormânt gol, cu o lespede a fost ridicat în memoria sa în cimitirul militar de pe muntele Herzl, din Ierusalin.