Grefieri condamnaţi la muncă silnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grefierii de la instanţele gălăţene prestează lunar zeci de ore suplimentare, dar nu primesc nici un ban pentru munca peste program.Programul infernal de lucru şi justiţiabilii îi aduc la exasperare pe grefierii de la arhive, aceştia fiind înlocuiţi periodic din cauza depresiilor de care ajung să sufere.

Regim de muncă infernal în justiţia gălăţeană. Grefierii clachează pe capete ca urmare a presiunii psihice căreia trebuie să-i facă faţă. Pe de o parte, este vorba de programul de lucru, care depăşeşte 10 ore zilnic, din cauza volumului de muncă foarte mare.

În prima linie a nervilor

Nu doar munţii de dosare pe care trebuie să le procesese reprezintă o problemă, ci şi persoanele care solicită informaţii despre dosarele proceselor şi copii ale documentelor. Mulţi dintre solicitanţi sunt nervoşi, agitaţi şi chiar violenţi.

„Veniţi şi staţi câteva ore cu noi în arhive. Să vedeţi ce fel se comportă oamenii, cum strigă, cum ne insultă. Cât poţi să faci faţă în asemenea condiţii?", ne-a declarat preşedintele Sindicatului „Ius Lex" Galaţi, Mirela State.

Condiţiile grele de muncă sunt confirmate şi de conducerea Judecătoriei Galaţi, una dintre cele mai aglomerate instanţe din ţară.

„Orele suplimentare nu mai sunt plătite după adoptarea Legii unice de salarizare. În funcţie de lucrările care se efectuează, sunt acordate ore libere în compensare", ne-a declarat preşedintele Judecătoriei Galaţi, judecătorul Diana Oancea.

Însă asta se întâmplă mai mult teoretic, pentru că grefierii sunt nevoiţi să vină la muncă pentru că altfel riscă să le rămână treburile nefăcute la vreme.
Cum era de aşteptat, ritmul infernal de lucru are urmări medicale.

Majoritatea concediilor medicale acordate grefierilor sunt pentru afecţiuni nervoase şi digestive provocate de stres.

Conducerea Judecătoriei recunoaşte că lucrurile nu sunt tocmai în regulă şi că situaţia de la arhive este insuportabilă.

„Am fost nevoiţi să schimbăm grefieri de la arhive pentru că nu mai rezistau psihic. La mine a venit o doamnă care mi-a cerut de 11 ori aceeaşi hotărâre judecătorească. Un grefier scos din răbdări de o asemenea persoană, cu siguranţă că va fi iritat şi cu următoarea, chiar dacă aceasta nu are nici o vină", a mai afirmat preşedintele Judecătoriei.

Fără apărare

Alarmant este că grefierii nu beneficiază de niciun fel de protecţie în faţa unor eventuali agresori. La un moment dat s-a discutat posibilitatea ca la fiecare arhivă să fie alocat câte un jandarm, dar s-a renunţat repede la idee din cauza lipsei de personal.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite