Drama unui copil pe care maidanezii l-au muşcat de cap şi de mână. Mama băiatului „Va rămâne cu o traumă psihică permanentă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Dorin Constanda
Foto: Dorin Constanda

Curtea de Apel Iaşi a hotărât să oblige Primăria Galaţi la plata unor daune de 10.000 de euro către o familie din Galaţi, după ce un copil a fost muşcat de cap şi de o mână de un câine comunitar. Problema câinilor vagabonzi în Galaţi este departe de a fi rezolvată, iar Primăria Galaţi şi Ecosal, serviciul public de ecarisaj, îşi pasează responsabilitatea de la unii la alţii.

De aproape trei ani, o familie din Galaţi trece printr-o adevărată dramă, după ce copilul acestora a fost muşcat de un câine al străzii. Incidentul s-a petrecut pe 20 aprilie 2013, când copilul familiei Bordei se plimba împreună cu tatăl său lângă blocul unde locuiau, situat în zona grădiniţei ”Elisabeta Doamna” din Galaţi.

Pentru câteva clipe tatăl şi-a îndreptat privirea în altă parte, iar când s-a uitat la copil a înmărmurit. Micuţul fusese înşfăcat pur şi simplu de cap de un câine comunitar, iar norocul său a fost că purta o căciuliţă.

Pentru că nu reuşea să îl tragă mai departe, animalul l-a apucat de o mânuţă, moment în care a intervenit tatăl, care a fost nevoit să lovească câinele de mai multe ori pentru a elibera copilul. Acesta a fost transportat la spital, unde i s-au tratat rănile şi i s-a făcut o injecţie antirabică.

Nu a interesat pe nimeni

După cele petrecute, familia Bordei a sesizat Ecosal, serviciul public de ecarisaj din Galaţi, dar câinii comunitari din zonă nu au fost ridicaţi nici până astăzi. Nici plângerea depusă la Parchet nu i-a sensibilizat pe procurori, care au sugerat familiei Bordei să deschidă un proces civil, pentru a li se face dreptate. Şi asta au şi făcut.

Mama copilului, Carmen Bordei, de profesie avocat, s-a folosit de experienţa sa juridică pentru a muta disputa în justiţie. ”Scopul nostru prin acţiunea din instanţă a fost să determinăm Primăria să ridice câinii de pe străzi, dar nu au făcut nimic în acest sens”, ne-a declarat Carmen Bordei (foto jos).  

Carmen Bordei

Iniţial, Tribunalul Galaţi a respins acţiunea familiei Bordei, dar procesul a fost strămutat la Iaşi, unde, în sfârşit, au avut câştig de cauză. Curtea de Apel Iaşi a hotărât în urmă cu câteva zile să oblige Primăria Galaţi la plata a 10.000 de euro drept daune morale pentru suferinţa îndurată de copil şi familia Bordei.

”Obligaţia Ecosal era să aplice normele legale în vigoare”

Primăria Galaţi consideră că a făcut tot ce era necesar pentru ca situaţia câinilor vagabonzi de pe străzile Galaţiului să fie rezolvată.

”Problema câinilor fără stăpân este gestionată, potrivit legii şi hotărârilor Consiliului Local, de Serviciul Public Ecosal. Ecosal avea obligaţia de a lua toate măsurile prevăzute de lege pentru a captura şi strânge câinii fără stăpân de pe domeniul public. Primăria municipiului Galaţi a răspuns tuturor solicitărilor venite din partea Ecosal cu privire la dotarea Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân. Au fost achiziţionate autoutilare, truse, ustensile şi alte materiale specifice desfăşurării acestei activităţi. A fost modernizat padocul existent în municipiul Galaţi, după normele impuse de Autoritatea Naţională Sanitară-Veterinară. Obligaţia Ecosal era să aplice normele legale în vigoare”, au precizat reprezentanţii municipalităţii.  

Niciun câine nu poate fi eutanasiat la Galaţi

Directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu, susţine însă că Primăria Galaţi încearcă să paseze întreaga responsabilitate pentru cele întâmplate în curtea instituţiei pe care o conduce, deşi lucrurile nu stau deloc aşa.

”Îmi exprim regretul faţă de acest incident. Cunosc părinţii acestui copil, pentru că am vorbit de mai multe ori cu ei. Noi nu am fost însă parte civilă în procesul pe care l-au deschis. Am solicitat prin două adrese în 2015 ca Primăria să ne mărească capacitatea padocului unde cazăm animalele, pentru că la acest moment este plin, dar nu am primit niciun răspuns. Am trimis alte trei adrese, prin care am cerut să fie desemnat un împuternicit al primarului, care, conform legii, trebuie să îşi dea avizul pentru eutanasierea câinilor, şi, din nou, nu ne-a răspuns nimeni. Prin urmare, legal, nu avem voie să eutanasiem în momentul de faţă niciun câine comunitar”, ne-a declarat Ionuţ Pucheanu.

Padocul Ecosal găzduieşte în prezent 1.380 de câini, în condiţiile în care capacitatea sa maximă este de 1.400 de locuri. Permanent, reprezentanţi ai mai multor asociaţii de animale sunt prezenţi acolo, deoarece se încalcă legea privind spaţiul minim pe care câinii ar trebui să îl aibă într-o cuşcă, iar plângerile curg neîncetat.

”Mi s-a spus că sunt demnă de telenovele”

Autorităţile locale nu numai că nu au făcut nimic pentru a strânge câinii comunitari de pe străzile Galaţiului, dar au încercat să şi minimalizeze drama prin care a trecut familia Bordei.

”Reprezentanţii Primăriei au spus în instanţă că sunt demnă de telenovele. Mi-au făcut chiar şi plângere la Barou, pentru că mi-aş fi încălcat deontologia profesională, care a fost, evident, respinsă. Tot ce am încercat să fac a fost să forţez autorităţile să rezolve această problemă a câinilor vagabonzi, care ne afectează pe toţi. Copilul meu va rămâne acum cu o traumă psihică permanentă”, ne-a declarat Carmen Bordei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite