Două absolvente de la Liceul „Anghel Saligny” demonstrează că se poate face performanţă şi la seral sau IFR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Chiriţă (centrul imaginii, lângă profesoara în bleu) este acum mândria Liceului Saligny
Mariana Chiriţă (centrul imaginii, lângă profesoara în bleu) este acum mândria Liceului Saligny

Două liceence din Galaţi au luat una 10, cealaltă 9,90 la matematica, la Bacalaureat, deşi au urmat cursurile liceale la seral şi fără frecvenţă. Culmea este că ele provin de la un liceu unde rezultatele bune nu sunt la ordinea zilei.

După ce ani de-a rândul profesorii de la Grupul Şcolar Anghel Saligny din Galaţi nu au prea avut de ce să se bucure de pe urma rezultatelor deosebite ale elevilor săi – acestea fiind puţine şi rareori maxime – iată că anul acesta a răsărit soarele şi pe strada acestui liceu! Bacalaureatul din acest an a adus cu el două rezultate deosebite, cel puţin la matematică – şi culmea, venite de unde cu toţii se aşteptau mai puţin: de la IFR şi de la seral. Performerele Bacalaureatului de vară sunt două fete, ambele trecute binişor de 20 de ani, care au reuşit să obţină note maxime sau aproape maxime la matematică – o materie care ani de-a rândul a dat mari bătăi de cap absolvenţilor de liceu.

Dorina Mariana Chiriţă a urmat liceul la seral, dar asta nu a împiedicat-o să trateze cursurile ca pe cele normale, de la zi. La final s-a văzut: a luat 10 la proba de matematică a examenului maturităţii. S-a înscris la liceu pentru a fi pe picior de egalitate cu soţul ei, student în perioada aceea.

„Deoarece soţul meu era student de un an şi mi s-a părut normal să fie un fel de echilibru între noi doi am decis să merg la liceu. În acea perioadă nu aveam cum să mă angajez (copilul fiind prea mic), aşa că, pentru moment, timpul investit în educaţia personală era cea mai bună alegere. Asta pe lângă faptul că mă ocupam de creşterea copilului”, mărturiseşte proaspăta absolventă de Bacalaureat. Mariana Chiriţă nu s-a gândit iniţial la performanţă, obiectivul ei fiind doar completarea studiilor. Dar, ceva s-a întâmplat la un moment dat când matematica a pus stăpânire pe ea!

„Eram absolut îngrozită de matematică, în consecinţă, acolo am tras cel mai tare. Şansa mea, de la bun început, a fost doamna profesoară Adriana Smaranda. Profesor mai dedicat elevului şi meseriei pe care o are... eu nu am întâlnit. În cei patru ani de liceu mi-a fost aproape ca o mamă. Cred că pot spune, fără să exagerez, că dragostea pentru matematică mi-a fost insuflată de doamna Smaranda. Îi mulţumesc pe această cale că mi-a fost alături în tot acest timp”, povesteşte Mariana.

Paradoxal, tot efortul ei de a face performanţă nu va avea continuitate, cel puţin anul acesta. Vrea să se dedice în totalitate copilului care va merge la şcoală în această toamnă.

„Nu ştiu dacă diploma de bacalaureat îmi va folosi la ceva. Sper. Din ce văd în jurul meu nu pare să aibă prea multă valoare, dar eu sunt o persoană optimistă şi de obicei reuşesc să găsesc soluţii pentru obstacolele care îmi apar în cale. Mi-ar fi plăcut să urmez cursurile unei facultăţi de psihologie, dar în Galaţi nu există aşa ceva, aşa că va trebui să mă orientez către altceva. Am un an la dispoziţie pentru a vedea ce anume mi s-ar potrivi”, ne-a mai spus Mariana Chiriţă.

Este pasionată de psihologie, fotografie şi blogging. Are blog din august 2009, pe care, din motive întemeiate, l-a cam neglijat în ultimul rând.

9,90 la Bac, deşi vine de la IFR

Al doilea rezultat cu care profesorii de la „Anghel Saligny” ar trebui să fie mândri este cel obţinut de Violeta Condrache. Şi performanţa acesteia este de lăudat pentru că vine de la o clasă de învăţământ cu frecvenţă redusă. A luat 9,90 la matematică, iar media generală la Bacalaureat a fost de 8,35. Ce a motivat-o pe Violetă să trateze cursurile de la IFR cu seriozitate?

„Ca să reuşeşti ceva în viaţă, ai nevoie de voinţă, de perseverenţă, de efort susţinut şi muncă intensă. Consider, de asemenea, că este nevoie şi de stimulare în vederea realizării scopului, stimulare susţinută de o nevoie interioară de cunoaştere, de curiozitate epistemică, de pasiune pentru un domeniu, de plăcerea de a învăţa, pe care o numim în termeni psihologici motivaţie intrinsecă. În acest context, afirm că am obţinut peformanţe la matematică pentru că pur şi simplu, iubesc această disciplină. De aici a pornit totul”, ne explică Violeta.

Nu a făcut liceul la îndemnul cuiva, ci această dorinţă a pornit dintr-o nevoie interioară de a schimba ordinea priorităţilor în viaţă. Acum, tânăra se gândeşte să continue studiile la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite