De ce mulţi români suferă de psihoze. Legătura dintre consumul abuziv de alcool, medicamente, etnobotanice şi halucinaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul de substanţe psihoactive sau psihotrope poate provoca psihoze
Consumul de substanţe psihoactive sau psihotrope poate provoca psihoze

Mai multe studii psihologice efectuate în ultimii ani au scos la iveală faptul că o bună parte dintre români au suferit cel puţin o dată un episod psihotic, ce se caracterizează prin halucinaţii, schimbări în structura de personalitate şi manifestări de gândire dezorganizată. Este adesea acompaniat şi de neînţelegerea comportamentului propriu, dificultăţi în interacţiunea socială şi în realizarea activităţilor cotidiene.

Deşi poate neverosimil la prima vedere, nu există practic persoană care de-a lungul vieţii să nu fi suferit o psihoză cu tulburări mai uşoare, spun specialiştii. Situaţia este valabilă şi pentru români, aşa cum au evidenţiat mai multe studii psihologice.

Pentru a înţelege mai bine fenomenul, este bine să definim psihoza. Aceasta este o tulburare mintală caracterizată printr-o dezorganizare a personalităţii, ce are ca efect pierderea contactului cu realitatea.

Sunt opt categorii de psihoze, printre acestea numărându-se cele uşoare şi severe, patologice, care uneori necesită internare, şi nepatologice. Cele mai întâlnite sunt psihozele nepatologice sau tulburările psihotice uşoare, ce se caracterizează printr-o deformare sau pierdere a contactului cu realitatea.

”Tulburările psihotice pot modifica gândurile, percepţiile, emoţiile şi chiar comportamentul la nivel fizic al unei persoane. O psihoză poate avea drept cauză abuzul de substanţe psihotrope şi psihoactive, dar şi alcoolul. Pot pleca de la depresii puternice sau o cantitate mare de stres, ori de la un episod violent la care o persoană a căzut victimă”, explică psihologul Stelian Chivu.

La nivelul creierului, este influenţată cantitatea de neurotransmiţători, în special dopamina şi serotonina, care sunt responsabile de starea de bine a organismului. Se ajunge astfel ca cel în cauză să fie depresiv, să se izoleze şi să devină necomunicativ.

Cum se poate declanşa un episod psihotic

Psihozele pozitive sunt printre cele mai întâlnite tulburări de acest gen. De pildă, o persoana care nu a mai consumat alcool în exces, va avea nişte stări pe care nu le-a mai simţit niciodată. La se întâmplă şi cu o persoană care nu a mai consumat etnobotanice până atunci.

Aceste episoade nu pot fi confirmate de cei din jur, fiind halucinaţii pe care doar persoana în cauză le experimentează. ”Halucinaţiile sunt percepţii în cadrul celor cinci simţuri, în absenţa unui stimul fizic sau real. Acestea pot fi vizuale, atunci când o persoană percepe o imagine care nu există în realitate, auditive, când aude voci, alarme sau comenzi, olfactive, când percepe diverse mirosuri în anumite zone, iar acestea nu par să aibă o sursă fizică, gustative şi tactile”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Nu toate halucinaţiile trebuie privite ca ceva periculos. Pe de altă parte, sunt persoane care datorită simţurilor ascuţite sunt extrem de căutate, cum ar fi cele care au un miros extrem de dezvoltat şi care sunt căutate în industria parfumurilor sau cele care au un gust deosebit, fiind angajate în special în industria producerii vinurilor.

Paşi de urmat pentru a depăşi o psihoză

Unii dintre noi pot avea scurte halucinaţii când sunt pe punctul de a adormi sau a se trezi din somn. Există însă şi situaţii când o emoţie extrem de puternică poate face ca o persoană să perceapă ceea ce simte altcineva, de regulă cineva apropiat, chiar dacă cel în cauză se afla la mare distanţă. Deşi poate părea iniţial o halucinaţie, ea este de fapt o senzaţie cât se poate de reală, conform specialiştilor. Este cazul părinţilor care simt când copiii lor au o problemă fizică sau emoţională.

Ce putem face când ne confruntăm cu un episode psihotic? În primul rând, este necesar să ne păstrăm calmul pentru că cele mai multe persoane se panichează, crezând că au înnebunit. Se ajunge astfel la un atac de panică şi apoi la depresii, ce pot provoca grave probleme de sănătate.

”Într-o primă etapă, este indicat să verificăm dacă ceea ce vedem, auzim sau simţim este real sau nu şi să ne documentăm despre asta, dacă nu suntem siguri de ceea ce am aflat. Este necesar să respirăm calm şi profund pentru că în astfel de situaţii creierul este cel mai solicitat şi consumă foarte mult oxigen. Dacă nu reuşim să depăşim această fază, este bine să consultăm un specialist pentru a putea manageria aşa cum trebuie aceste situaţii pe viitor”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite