Artistul care a făcut portretele monarhilor Suediei şi Norvegiei, dar şi ale lui Nicolae şi Elena Ceauşescu, îşi expune lucrările la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zamfir Dumitrescu: Sursa foto: http://www.zamfirdumitrescu.com/
Zamfir Dumitrescu: Sursa foto: http://www.zamfirdumitrescu.com/

Vernisajul expoziţiei de pictură a profesorului Zamfir Dumitrescu va avea loc joi, 21 ianuarie 2016, de la ora 12,30, la Muzeul de Artă Vizuală. Pictorul este cunoscut pentru numeroase lucrări apreciate de critici, dar şi pentru portretele făcute unor personaje celebre ale istoriei, printre care se numără membrii familiei Ceauşescu, dar şi membrii familiilor regale ale Norvegiei şi Suediei.


Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi are şansa de a oferi iubitorilor de cultură o execepţională expoziţie de pictură semnată de Zamfir Dumitrescu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi artişti români ai momentului. Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 21 ianuarie 2016, de la ora 12,30, în prezenţa artistului, la sediul din strada Tecuci nr. 7 al prestigioasei instituţii de cultură din Galaţi, iar intrarea publicului este liberă.

„Pictor, profesor universitar doctor, intelectual prin excelenţă, Zamfir Dumitrescu, unul dintre ucenicii lui Corneliu Baba, face parte dintr-o generaţie de excepţie, care a marcat pagini de referinţă în arta românească. Deşi muzeul din Galaţi are în colecţiile lui câteva lucrări ale artistului încă din anii ’70, o expoziţie “Zamfir Dumitrescu” se află în premieră pe simezele instituţiei noastre. Ea oferă publicului o imagine amplă a unei personalităţi complexe a cărei operă înglobează şi corelează, într-un mod original, repere ale tradiţiei cu o înţelegere subtilă a modernităţii şi mai ales cu vocaţia de a redescoperi, cu fiecare nouă pânză, universul miraculos al picturii”, spune criticul de artă Mariana Tomozei Cocoş

Despre Zamfir Dumitrescu

Pictorul Zamfir Dumitrescu s-a născut la 15 aprilie 1946, în Bucureşti, într-o familie de intelectuali. Mama sa, Margareta (născută Eckert), descendentă a unui austriac şi a unei elveţience (Francisc Eckert şi Clara Filk), avea cultură muzicală şi inclinaţii artistice, dar a ales să urmeze cursurile Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport.

Tatăl, Dumitru Dumitrescu are statutul şi datele unui savant: academician, doctor docent în ştiinţe fizico-matematice la Gottingen, inginer diplomat al Institutului Politehnic din Bucureşti, al Şcolii Superioare de Aeronautică din Paris, al Şcolii Superioare de Electricitate din Paris, fiind şi licenţiat al Universităţii din Bucureşti, în Matematici, în Drept, în Litere şi Filozofie. A fost ales secretar general al Academiei Române în mandatul 1963-1967.

Dupa absolvirea prestigiosului liceu Spiru Haret din Bucureşti, Zamfir Dumitrescu a ales artele frumoase, pictura. Nu a uitat însă, cuvintele tatălui său, care, atunci când i-a cerut sfatul întrebându-l ce să aleagă între inginerie şi pictură, l-a lasat să decidă singur, dar a adaugat „un inginer mediocru, chiar şi unul prost îşi găsesc de lucru şi nu mor de foame, pe când de un pictor mediocru sau de unul prost nu are nevoie nimeni”.

Face parte, alături de Stefan Calţia, Sorin Ilfoveanu, Cornel Antonescu, Wanda Mihuleac, Victor Teodorov, Mihai Buculei, Napoleon Tiron, Bata Marianov, Florin Codre, Ovidiu Buba şi Tereza Panelli din generaţia de aur a Institutului de Arta Plastică „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, generaţie despre care se poate spune ca a intrat deja în istoria artei.

Încă din timpul studenţiei, ca ucenic al maestrului Corneliu Baba, pictura devine pentru Zamfir Dumitrescu modul său de viaţă, un alt fel de a explora şi a înţelege lumea.

Un punct de reper pentru viaţa artistică a pictorului Zamfir Dumitrescu, pentru personalitatea sa, este Norvegia, ţară în care un deceniu si jumatate s-a simţit ca în propria sa patrie. În această perioadă a pictat şi a expus atât în Norvegia cât şi în Suedia. Onoarea de a fi ales pentru a face portretele monarhilor Norvegiei şi ai Suediei dovedeşte, în acelaşi timp, că atât patria lui Grieg cât şi cea a lui Strindberg l-au adoptat şi l-au apreciat pentru arta sa.

Zamfir Dumitrescu i-a pictat atât pe MS Regele Olav al V-lea, MS Regele Harald al V-lea, MS Regina Sonja, monarhi ai Norvegiei, cât şi pe MS Regele Carl al XVI-lea Gustaf, MS Regina Silvia, monarhi ai Suediei, dar şi pe Nicolae Ceauşescu şi familia sa. Au fost comenzi oficiale, pe care artistul le-a considerat şi le-a abordat ca pe adevărate provocări pentru pictura sa, pentru arta portretului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite