FOTO Viitorul centru de perfecţionare şi odihnă al profesorilor, o construcţie care devine inutilă prin falimentul locului unde a fost ridicată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila sindicaliştilor din educaţie
Vila sindicaliştilor din educaţie

Construcţia unde dascălii se vor perfecţiona a fost ridicată în staţiunea Soveja, care se degradează de la o zi la alta.

În urmă cu zece ani, cel mai mare sindicat din învăţământ din Vrancea, Sindicatul Liber din Învăţământ, a aprobat construirea unei vile în staţiunea Soveja.

Se dorea atunci ca în 2-3 ani vila cu 20 de camere, destinată pregătirii cadrelor didactice, dar şi pentru agrementul acestora, să fie gata.

Nu s-a întâmplat deloc acest lucru, deşi construcţia este aproape finalizată. Lucrările la exterior şi interior sunt gata, la fel şi gardul împrejmuitor, dar mai este nevoie de lucrări de sistematizare şi de mobilier.

Colac peste pupăză, materialele de construcţii care ar mai trebui pentru finalizarea construcţiei nu pot fi însă transportate, pentru că de un an se lucrează la podul care face legătura între sat şi staţiune, iar accesul spre vilă se poate face doar pietonal. Nu se ştie nici când va fi gata podul.

Sindicatul a investit până acum aproape trei milioane de lei în vilă şi se pare că conducerea SLÎ Vrancea nu este tocmai încântată se faptul că s-a ales construirea acestui centru de formare la Soveja, într-o zonă în care totul s-a distrus.

vila soveja

"Eu am moştenit această clădire şi trebuia să o duc la bun sfârşit. Să sperăm că anul acesta este gata şi vor veni profesorii la instruire. Ar fi fost bine să se investească şi în hotelul din staţiune (n.a. Zboina), dar am înţeles că situaţia este incertă. Nu ştiu dacă Soveja se va mai reabilita vreodată", ne-a declarat Constantin Ionescu, preşedintele SLÎ Vrancea.

Staţiunea Soveja are doi proprietari care nu dau la pace, respectiv Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, care deţine clădirile şi Consiliul Judeţean Vrancea, care a dobândit terenul.

După un proces care a durat cinci ani, între Sind România, care deţine hotelul şi vilele din staţiunea de munte Soveja, şi Consiliul Judeţean, care se consideră proprietarul terenurilor din jurul clădirilor, în această primăvară  judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi au dat un verdict definitiv favorabil administraţiei judeţene din Vrancea.

Litigiul a vizat cele 18 hectare de teren despre care Sind România susţine că s-au atribuit staţiunii prin decret de stat, în timpul regimului comunist.

De altfel, şi pe acest argument, în urmă cu câţiva ani Sind România a demarat lucrări de investiţii de câteva sute de mii de euro, care au vizat reabilitarea hotelului în care există o bază balneoclimaterică.

Toate acestea au fost însă stopate din cauza litigiu care a apărut ulterior în instanţă. Practic, decizia magistraţilor nu a făcut decât să lămurească o situaţie legată de proprietate, dar perspectiva dezvoltării staţiunii Soveja, care a devenit în ultimii 25 de ani o ruină, este în continuare incertă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite