Aslan Salievici este un poet albanez născut printre olteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poetul a copilărit în Bănie, însă părinţii săi se trag din fosta Iugoslavie. Prima sa carte de poezii a fost publicată în 2004 şi mai are alte patru volume scrise.

În ciuda numelui, Aslan Salievici este român cu acte în regulă. A ajuns pe lume în capitala Olteniei. Îi curge prin vene sânge de albanez, părinţii acestuia fiind de loc din fosta Iugoslavie. „În anii 1930, în perioada aceea dintre războaie, părinţii mei au părăsit Serbia şi s-au stabilit la Craiova. Fac parte dintr-o familie modestă şi cu bun-simţ“, povesteşte bătrânul.

Pasiunea pentru poezie a avut-o de mic. Nu îşi aduce aminte exact când a aşternut pe hârtie prima poezie, însă ştie că de când a pus mâna pe condei nu s-a mai putut opri din scris. „Parcă m-am născut pentru poezie. Eram copil atunci când m-am apucat să scriu. Aveam în jur de 10 ani. De mic am avut o înclinaţie pentru artă, pentru frumos“, mai spune pensionarul.

Creaţia de o viaţă a publicat-o la bătrâneţe
Aslan Salievici a urmat cursurile Şcolii Italiene, fiind obligat să studieze limba lui Mussolini. „Mă bucur că am învăţat limba italiană. Este limba străină care defineşte cel mai bine frumosul“, este de părere acesta.


Şi-a continuat studiile urmând cursurile unei şcolii de arte şi meserii. Şi-a dorit să publice volume de poezii încă din perioada adolescenţei, însă posibilităţile financiare au fost prea mici. Cu timpul, creaţiile sale au ajuns să fie publicate de marile reviste de specialitate din ţară. „Am publicat în «Ramuri», «Gazeta Literară», «Luceafărul», nici eu nu mai ţin minte unde. Oricum, în toate revistele literare au apărut poezii de ale mele. Nu am poezie care să nu fie publicată“, susţine Aslan. Târziu, în 2004 a publicat primul volum: „Casa Speranţei“.

Prefaţa a fost realizată de criticul Marian Barbu. „Versurile lui Aslan Salievici arată ca nişte asipraţii întoarse spre răsăritul soarelui. Au în ele un strop de bucurie dar şi nelinişte“, apreciază Marian Barbu în prefaţa volumului.
În anii următori au apărut alte două volume: „Livada cu măslini“, în 2006, şi cel mai recent, „Ospitalitatea deşertului“, în 2009.

Urmăreşte în Adevărul de Seară Craiova continuarea poveştii vieţii lui Aslan Salievici.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite