Video VIDEO Vestigiile din Parcul Arheologic, martore ale cetăţii antice Tomis, explicate prin plăcuţe de informare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vestigii din Parcul Arheologic Constanţa Sursa Primăria Constanţa
Vestigii din Parcul Arheologic Constanţa Sursa Primăria Constanţa

Vestigiile cetăţii antice Tomis, amplasate în Parcul Arheologic din Constanţa, pot fi identificate începând de ieri de iubitorii de istorie sau de curioşii care fac o plimbare prin parc - anunţă municipalitatea.

Edilii au informat că Serviciul Amenajări Urbane din cadrul Primăriei Constanţa a montat în Parcul Arheologic de pe Bulevardul Ferdinand 70 de plăcuţe cu informaţii despre vestigiile care prezintă fragmente din istoria Cetăţii Tomis. Cei interesaţi pot vedea astfel ce reprezintă fiecare descoperire arheologică şi de când datează. Mesajele sunt scrise atât în limba română, cât şi în engleză.

GALERIE FOTO VESTIGII DIN PARCUL ARHEOLOGIC

„Spre exemplu, pe pământul vechii Cetăţi Tomis găsim <fragment de altar> datând din sec. II-III p.Chr., <fragment de cornişă decorat cu denticuli şi nervuri>, care datează din sec. II-III p.Chr. sau <Cutie (Arca) de sarcofag>, datând din sec. I-III p.Chr.

În plus, cei care doresc mai multe informaţii despre istoria cetăţii tomitane pot scana cu telefonul mobil QR codul inscripţionat pe fiecare plăcuţă care îi va trimite către un site. Această platformă cuprinde detalii cu privire la vestigiile găsite în Constanţa şi care au fost amplasate în Parcul Arheologic.

Aceste informaţii şi multe altele vor putea fi citite în scurt timp şi pe cele 9 panouri aplasate acum în parc. Acestea vor fi inscripţionate cu date despre „Tomisul Creştin“, „Evoluţia oraşului Tomis în antichitate“, „Începutul cercetărilor arheologice în Dobrogea“ „Creştinismul în Scythia Minor (Dobrogea)“, „Întemeierea oraşului Tomis“, „Cărturari din Dobrogea în antichitate“, „Dobrogea în secolele X-XIV“, „Numele oraşului Tomis“ şi „Numele oraşului Constanţa“.

Tot în Parcul Arheologic vor fi inscripţionate 36 de panouri metalice pe care vor fi scurte texte care prezintă evenimente sau locuri din vechea cetate Tomis. Textele documentare au fost stabilite şi puse la dispoziţia Primăriei de către specialiştii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa“, precizează Primăria Constanţa.

Pe aceeaşi temă: 

Grupul statuar Lupa Capitolina a fost reîntregit: statuia care îl reprezenta pe unul dintre copii a fost găsită pe jos 

Misterul mesajelor ascunse de deţinuţii politic în tencuiala Cazinoului: urmaşii lor vor să recupereze memoria şi documentele secrete

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite