Sezonul turistic 2022 va arăta altfel în sudul litoralului, promit autorităţile. Când se termină şantierul perpetuu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faleza din Eforie Sud. SURSA FOTO: primăria Eforie
Faleza din Eforie Sud. SURSA FOTO: primăria Eforie

Prin praf, pe trotuare şi străzi în curs de amenajare, printre muncitori ce lucrează pe caniculă, turiştii s-au strecurat în drumul lor către plajă. Asta a fost imaginea sezonului estival în unele staţiuni din sudul litoralului românesc.

Două administraţii locale, Eforie şi Mangalia, sunt în plin proces de realizare a unor proiecte cu bani europeni sau guvernamentali. 

Zeci de milioane de euro sunt destinaţi, spun primarii, modernizării unor staţiuni precum Eforie Nord, Eforie Sud, Neptun-Olimp, Venus, Saturn sau Mangalia. Doar că, lucrările sunt de durată, iar cei mai deranjaţi sunt turiştii care se văd nevoiţi să-şi petreacă vacanţele la malul mării suportând şi şantierele. 

Faptul a fost consemnat chiar şi în raportul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). „Trotuare neterminate, străzi găurite, capace de canal pe post de jaloane, mormane de gunoi”, descrie Paul Anghel (director ANPC) imaginile din aceste staţiuni. 

Ar fi imposibil să se stopeze proiectele europene trei luni pe an, luni propice pentru efectuarea lucrărilor, doar ca turiştii să nu fie deranjaţi, apoi să comenteze că staţiunile sunt nemodernizate, spun reprezentanţii primăriilor. Ei fac apel la înţelegere şi sunt convinşi că aceeaşi turişti, supăraţi acum, vor fi plăcuţi surprinşi de cum se vor schimba la faţă staţiunile din sud.

Mangalia: investiţii de 60 de milioane de euro

Primăria Municipiului Mangalia administrează majoritatea staţiunilor din sudul litoralului: Olimp, Neptun, Venus, Saturn, Jupiter, Cap Aurora şi Mangalia. Reprezentanţii acesteia arată că proiectul de modernizare a staţiunii Saturn a fost finalizat, urmând sa aibă loc evenimentul de închidere, în cursul lunii octombrie. 

lucrări în statiunea saturn foto calin gavrilas

Lucrări de modernizare Saturn foto: Călin Gavrilaş

Şi modernizarea piaţetei Republicii din Mangalia a fost terminată tot în această toamnă (proiect transfrontalier româno-bulgar), iar de anul viitor turiştii se pot bucura de plimbări şi relaxare în zona centrală. În Mangalia se poate vizita şi Biserica Sfântul Gheorghe, monument istoric, reabilitată cu bani europeni.

Tot în aceste luni de toamnă se vor finaliza lucrările de asfaltare a unor străzi din Neptun, iar până la începutul sezonului viitor vor fi terminate şi lucrările de modernizare a falezei Mangalia-Saturn. 

lucrări statiuni sud litoral foto primaria mangalia

Modernizare faleză foto: primăria Mangalia

„În ultimii ani, Primăria Mangalia a reuşit sa atragă peste 60 de milioane de euro, bani europeni destinaţi, în special, reabilitării şi modernizării infrastructurii din oraş şi staţiuni”, spune primarul Cristian Radu.

El arată că, în timp ce unele lucrări se finalizează, vor începe altele deoarece primăria depune alte dosare pentru atragerea investiţiilor. Printre acestea se numără reabilitarea Grădinii de Vară „Farul”, dar şi continuarea asfaltării unor străzi din cele şapte staţiuni.  

Anul viitor, turiştii vor beneficia şi de transport în comun asigurat cu autobuze electrice, maşinile fiind deja achiziţionate. „Mangalia este prima localitate din sudul României care va avea transport public ecologic începând cu luna decembrie”, mai spune Cristian Radu.

Ce se întâmplă în Eforie

Şi Eforie a fost un adevărat şantier în plin sezon estival. Cu toate că au trebuit să suporte praful şi lucrările, turiştii au ales şi anul acesta Eforie Nord, staţiunea fiind una dintre cele mai aglomerate destinaţii de la malul mării. 

lucrări eforie foto primaria eforie

Lucrări de reamenajare a Lacului Belona foto: primăria Eforie

Conform Primăriei Eforie, abia în august 2022 se va finaliza proiectul de reabilitare şi modernizare a infrastructurii de utilitate publică de pe bulevardul Tudor Vladimirescu, strada Mării 1 şi strada mării 2. Peste 21 de milioane de lei sunt investiţi în acest proiect. Până la finalizarea lui, dar şi a altor lucrări, administraţia nu se gândeşte să introducă taxă pe parcare, aşa cum Constanţa sau Mangalia a făcut-o deja.  

În schimb, lucrările la zona de faleză vor fi finalizate în mai 2022, după patru ani de la începerea proiectului de reabilitare, un proiect de 22,5 milioane de lei. O altă investiţie, de care au putut beneficia turiştii, este cea de amenajare a obiectivului turistic natural Lacul Belona. 20,8 milioane de lei au fost cheltuiţi pentru ecologizarea locului şi realizarea zonei de promenadă.

lucrări eforie foto primaria eforie

Lucrări în Eforie Nord foto: primăria Eforie

Cu 22,3 milioane de lei, primăria vrea să consolideze, reabiliteze şi modernizeze clădirile celor două teatre de vară din Eforie Sud şi Eforie Nord, precum şi amenajarea celor două parcuri situate lângă teatrele de vara.

Fiind staţiuni locuite permanent, în Eforie Nord şi Sud se va investi şi în modernizarea instituţiilor de învăţământ, reconversia unor terenuri degradate, construirea unui Centru de Excelenţă „Carmen Sylva” şi înfiinţarea unui sistem de transport în comun ecologic. 

Vă recomandăm şi: 

Patron de agenţie de turism: „Trebuie să moară două generaţii pentru ca litoralul să scape de haina comunistă“

Litoralul românesc, încremenit în Epoca de Aur. „Cazare, bere şi mâncare - e tot ce-ţi trebuie la mare“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite