VIDEO Filozof, despre deciziile dificile importante: „Înţelegem greşit alegerile grele şi rolul lor în viaţa noastră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Broşă pe care scrie ”alegere”  FOTO pexels.com
Broşă pe care scrie ”alegere”  FOTO pexels.com

Un filosof şcolit la faimoasa universitate Oxford crede că alegerile dificile sunt o binecuvântare şi că „o lume plină doar de alegeri uşoare ne-ar face sclavii motivelor“. „Alegerile dificile sunt grele nu din cauza noastră sau a ignoranţei, sunt dificile pentru că nu există cea mai bună alegere“, afirma Ruth Chang într-o prelegere TED din New York, în 2014.

Ruth Chang are o diplomă în Drept la Universitatea Harvard şi alta în Filosofie, la Oxford. „N-ar trebui să gândim că alegerile dificile sunt dificile pentru că suntem proşti“, mărturisea ea într-o prelegere TED la New York, în urmă cu 4 ani.

Ruth povesteşte că atunci când şi-a terminat facultatea, i-a fost greu să se hotărăscă între filosofie şi drept. Iubea filosofia şi era convinsă că se pot învăţa lucruri uimitoare ca filozof. „Dar provin dintr-o familie modestă de emigranţi în care ideea mea de lux era o limbă de porc şi un sandwich cu piftie în pachetul pentru şcoală, aşa că gândul de a-mi petrece întreaga viaţă stând în fotolii şi cugetând, pentru mine însemna extravaganţă şi frivolitate. Aşa că am luat o hârtie, am tras o linie pe mijloc şi m-am gândit la motivele pro şi contra”, relatează ea, potrivit ted.com.

Atunci, pentru ea, frica de a deveni un filozof şomer a dus-o pe drumul avocaturii. În timp a descoperit că aceatsă profesie nu i se potrivea şi a ales filosofia. Acum studiază alegerile dificile, cum le percep oamenii şi ce ar fi bine să nu creadă despre ele.

„Vă spun că frica de necunoscut care ar fi un factor motivant când e vorba despre alegeri dificile, se bazează pe o opinie eronată. E greşit să crezi că în alegerile dificile o alternativă este mai bună ca cealaltă, dar că suntem prea proşti să ştim care, de aceea, am putea la fel de bine să alegem opţiunea cea mai puţin riscantă. (...) Alegerile dificile sunt grele nu din cauza noastră sau a ignoranţei; sunt dificile pentru că nu există cea mai bună alegere”, explică filosoful Ruth Chang.

Ea subliniază că deşi alegerile dificile par să fie „momente de agonie, de tortură, de scrâşnit din dinţi“, oamenii înţeleg greşit alegerile dificile şi rolul lor în viaţă.

„Când înţelegem alegerile dificile descoperim o putere ascunsă pe care fiecare din noi o are. Alegerea e dificilă datorită felului în care relaţionează alternativele. Într-o alegere uşoară, o alternativă e mai bună decât cealaltă. Într-o alegere dificilă, o alternativă e mai bună într-un fel, altă alternativă e mai bună în alt fel şi nici una nu e mai bună ca cealaltă per ansamblu. (...) Credem eronat că toate deciziile dificile sunt importante”, adaugă filosoful.

Pentru Ruth, alternativele dintr-o alegere dificilă ar fi „la egalitate”, fiecare om „are puterea de a crea motive“, iar „o lume plină doar de alegeri uşoare ne-ar face sclavii motivelor“.

„Când ne confruntăm cu alegeri dificile n-ar trebui să ne agităm încercând să aflăm care alternativă e mai bună. Nu există aşa ceva. În loc să ne uităm la motivele exterioare ar trebui să ne uităm la cele din noi: Cine vreau să fiu? Puteţi decide că vreţi să purtaţi şosete roz să iubiţi cerealele, să fiţi bancher la ţară şi poate eu decid că vreau să port şosete negre, să fiu orăşean, sau un artist căruia îi plac gogoşile. (...) Lecţia alegerilor dificile este: reflectaţi la ce v-ar putea îndepărta de ceea ce vreţi, reflectaţi la ceea ce vreţi, şi prin alegeri dificile deveniţi acea persoană“, punctează Ruth Chang.

Mai puteţi citi:

VIDEO Experienţa unui actor celebru în SUA: „Oamenii cu munci murdare sunt mai fericiţi decât credeţi“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite